София чества 138 години като столица на България

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/sofiya-chestva-138-godini-kato-stolica-na-balgariya/25691 SvobodnoSlovo.eu
София чества 138 години като столица на България

На днешната дата преди 138 години София е обявена за столица на България.

На 3 април 1879 г. (22 март 1879 г. по нов стил) по време на Учредителното събрание в Търново Найден Геров изказва мисълта, че е „нужно да се определи столицата на Княжеството". Проф. Марин Дринов предлага новата столица на Княжество България да бъде София и предложението му е прието, като другият кандидат е бил старата столица Търново.

Според Дринов предимствата на София за столичен град са няколко: намира се в центъра на българските земи и заема важно стратегическо положение, лежи на най-важния път на Балканския полуостров, който свързва Европа с Азия. Градът се намира в обширно поле, което осигурява удобен терен за разширение. Близо до София се намира каменовъглената мина Перник, която веднага след Освобождението започва да доставя лесно и бързо въглища за индустрията, транспорта и отоплението.

По данни от 1878 г., София има 11 694 жители, 2 училища, 7 църкви, 10 хана, 120 дюкяна, 62 механи, 19 фурни и 3 306 къщи, а общата й площ е 2,84 кв. км.

Вече 138 години София е българската столица, а девизът ѝ е „Расте, но не старее". Десетки прояви ще бележат празничния ден на града. В Галерия на открито на Столична община в Градската градина ще бъде представена фотографската изложба „София в четири сезона" с автор Елина Нинова.

От 10.00 до 14.00 часа ретро трамвай ще се движи по маршрут от пл. „Журналист" до пл. „Възраждане". От 12.00 часа до 13.00 часа в Градската градина пред Народен театър „Иван Вазов" Софийският духов оркестър ще изнесе концерт по повод празника на града.

София чества 138 години като столица на България

cross.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.