Софийските потайности: Какво има в подземията на бившия мавзолей на Георги Димитров

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/sofiyskite-potaynosti-kakvo-ima-v-podzemiyata-na-bivshiya-mavzoley-na-georgi-dimitrov/113956 SvobodnoSlovo.eu
Софийските потайности: Какво има в подземията на бившия мавзолей на Георги Димитров

 

В центъра на София, но на метри под жълтите павета се крие част от близкото минало. bTV влезе в едно секретно пространство, което се измерва със шест жилищни етажа. То се намира под бившия мавзолей на комунистическия лидер Георги Димитров.

От съображения за сигурност не показват откъде се влиза в пространството.

Мястото се намира в самия център на София под земята, на около 15 000 квадратни метра. Там в продължение на половин век е съхранявано мумифицираното тяло на Георги Димитров. Едно от най-важните съоръжения за поддържката на тленните му останки се разкрива между срутвания, кал, паяжини и влага.

В подземията има специално изградено помещение, в което е запазен подемникът за сваляне и качване на тялото на Георги Димитров в траурната зала. На всеки три месеца мумията му е била обработвана с химикали.

„Тук на практика специалисти са работили върху това какви методи се прилагат за балсамиране на тялото и за неговата консервация“, разказва Малина Едрева, председател на комисията по образование и култура в СОС.

В подземията са работили и администратори с високо ниво на достъп. Има изградена секретна връзка с т.нар. петолъчка - митичната телефонна централа, по която членовете на ЦК на БКП, ръководствата на министерства, районни партийни комитети в София и други, са разговаряли поверително.

„Това пространство представлява метафора на близкото ни минало. Отгоре няма нищо, а отдолу в тъмното все още работи тази необработена история“, допълва Малина Едрева.

Според намеренията на общинските власти музеят на тоталитарния култ ще бъде отворен за посетители през 2025 г., като ще бъде обявен конкурс за проектирането му.

1 Коментара

Синьото мирно небе над мавзолея

11 months before

Каквото и да е искала да каже с метафората си Едрева, която само тя разбира, няма по-голямо нещастие и провал за един народ от това три четвърти от него да живеят в бедност и да бъде, както по всичко изглежда, въвличан във война от няколко десетки мутро-мафиоти с единствената цел да опазят, това което откраднаха от този народ в продължение на 30 години.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.