Соня Момчилова: Не СЕМ, а НАП е отговорна за рекламата на хазарта. И медиите не момагат

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/sonya-momchilova-ne-sem-a-nap-e-otgovorna-za-reklamata-na-hazarta-i-mediite-ne-momagat/130466 SvobodnoSlovo.eu
Соня Момчилова: Не СЕМ, а НАП е отговорна за рекламата на хазарта. И медиите не момагат

Рекламата на хазарта винаги се е регулирала от Закона за хазарта, а не от Закона за радиото и телевизията. Затова компетентен орган да прецени дали рекламата за хазарт отговаря на изискванията на закона е Националната агенция за приходите, преди това беше Комисията по хазарта, заяви председателят на Съвета за електронни медии (СЕМ) Соня Момчилова(СЕМ) по време на изслушване в парламента относно рекламни съобщения, свързани с хазартни игри, в радиото и телевизията. Вносители на точката с предложение за изслушване на председателя на СЕМ са Костадин Костадинов и Климент Шопов от „Възраждане“.

Момчилова призна, че СЕМ не може да контролира и регулира рекламата на хазарт ефективно. Тя отбеляза, че по време на Световното първенство по футбол тя е достигнала своя пик и в СЕМ са заваляли жалби, оплаквания, откровен гняв. Момчилова посочи, че са били направени няколко срещи и кръгли маси. „При нас бяха от неправителствени организации, психолози, психиатри, Държавна агенция за закрила на детето“, отбеляза тя и настоя за промяна на Закона за хазарта. Хората смятат, че всичко, което гледат по телевизията, се дължи на липсата на контрол и адекватна регулация, а това не е така, посочи Момчилова, цитирана от БТА.

Момчилова отбеляза, че най-големият проблем са сюжетните линии в телевизионни клипове, които представят участието в хазартни игри като средство за разрешаване на житейски проблеми. Момчилова посочи, че според психолози, хазартната зависимост върви ръка за ръка със зависимостта от алкохол, с проблеми като домашно насилие. Тя постави въпроса за участието на популярни фигури в подобни реклами и даде за пример Кубрат Пулев, който при среща с нея е споделил, че няма цена, на която да се съгласи да стане лице на подобен тип реклами. Момчилова посочи, че е призовавала медиите да заемат страна в проблема като разкажат историите на погубени хора и съдби, и добави, че няма особена активност от страна на журналистите по този проблем.

offnews.bg

3 Коментара

Иван Пеев

преди 2 седмици

Пак да го кажа - СЕМ-каджийките, ако имат нужда от семе, да потърсят мъжкото. И да не ни занимават със себе си. Ако нямат, да си мълчат и да не ни облъчват с тъпи мисли. Измислили са им длъжности, да си вземат паричките, да гушнато по някое друго мъжленце и да кротуват! До раждането де...

Коментирай

Чичо

преди 2 седмици

Преливаш от ум!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.