Спестяванията на българина се топят с космически темпове

Нашенецът все по-често не успява да се справи с режийните разходи

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/spestyavaniyata-na-balgarina-se-topyat-s-kosmicheski-tempove/53383 SvobodnoSlovo.eu
Спестяванията на българина се топят с космически темпове

Нашенецът все по-често не успява да се справи с режийните разходи

Спестяванията на българина се топят с космически темпове заради инфлацията. Поради тази причина, той е принуден да тегли кредити дори за погасяване на насъщните си сметки.

 

Ефектът на високите цени вече е факт – повече от 50% от хората не могат да се справят с основните разходи. Това е и причината, поради която потребителските кредити нарастват главоломно. Те се използват основно за погасяване на режийните разходи – ток, вода, наеми и т.н. Само за година делът на хората, изпаднали в невъзможност да спестяват е намалял трикратно. Така инфлацията ражда живот на кредит.

 

Едва ли ще е изненада фактът, че растат и просрочените дългове, тъй като мнозина не успяват да си направят сметка с възможностите за погасяване на дълга.

Заради страшното поскъпване, все повече хора избират най-тежкия вариант – да свият максимално основните си разходи.

 

Същевременно доходите биват бързо изпреварени от инфлацията. Според проучване на 65% от хората в страната, доходите са останали непроменени, което ги принуждава да търсят извънредни варианти за справяне с традиционните разходи. Домакинствата в Румъния, Хърватия и Германия изпитват същите затруднения.

 

Последните данни на БНБ сочат, че най-дребните депозити в банките намаляват не само като брой, а и като суми. Само за година спестяванията до 5 000 лв. са се стопили със 71.6 млн. лв. същевременно влоговете над 1 млн. лв. се увеличават рекордно – с 206 броя за година.

 

Експерти посочват, че връхлетялата ни инфлация е най-тежката от 20 години насам. На всичкото отгоре в България все още сме почти двойно над инфлацията в еврозоната. Най-добре се справят хората, които са работили няколко години зад граница и имат натрупани пари в резерв.

При натиска на цените и свиването на бюджета, 2/3 от хората първо намаляват разходите за пътувания и забавления, а над 1/3 пестят от покупките за храна.

 

Съветът на финансистите е да прецените дали даден разход е непосредствено необходим или може да бъде спестен, или пък отложен във времето. Хората с малки спестявания често прибягват до тях. Когато обаче спестяванията свършат, идват заемите. Вече се забелязва нарастване на потребителските кредити.

 

Задава се и нов удар върху парите от новите, по-високи лихви по кредитите. Тук надеждата е инфлацията да спада, а лихвите да се покачват повече. Сметката трябва да е такава, че при теглене да се добавят 2-3% към сегашната месечна вноска и ако все още можете да си я позволите, да действате, отбелязват икономистите.

 

Остава и златното правило – всички сумарни задължения да не надхвърлят 45% от чистото месечно възнаграждение, тъй като в противен случай покачването на лихвата може да се окаже сериозен проблем.

Най-рисковият сценарий е този, при който се тегли кредит за погасяването на стар такъв и се попада в дългова спирала.

 

Как потребителите ще се справят с инфлацията до голяма степен зависи от битката на държавата с високите цени. Намаляването на ДДС на храни и медикаменти може да се съчетае и с административна мярка като например въвеждане на пределна търговска надценка, каквито мерки вече има в различни европейски държави.

Източник: Уикенд 

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.