Спи, Дяконе, остани в незнайния си гроб - историята на едно стихотворение

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/spi-dyakone-ostani-v-neznayniya-si-grob-istoriyata-na-edno-stihotvorenie/138456 SvobodnoSlovo.eu
Спи, Дяконе, остани в незнайния си гроб - историята на едно стихотворение

Стих, посветен на Васил Левски, лавинообразно обикаля необятното интернет пространство, особено в дните, когато отбелязваме неговото рождение или почитаме паметта му на датата, когато е обесен за свободата на България.

Текстът е подписан с автор "ученичката Таня". Много време отне на поетесата Златина Великова да докаже, че стихът е нейно дело.

И днес, когато честваме 187 години от рождението на Апостола, "Писмо до Левски" отново е актуално. 

"Написах „Писмо до Левски“ в края на 2002 година. Беше публикувано в регионален вестник и много познати го харесаха. Синът на моя приятелка го изпрати до „Шоуто на Слави“, защото в своя младежки устрем беше убеден, че там ще бъде забелязано и ще му се даде гласност. Но естествено никой не му обърна внимание. След време го изпратих на конкурса „Мелнишки вечери на поезията“, където беше отличено с награда на ВМРО. Влезе в Алманаха и пак потъна в забрава. После го публикувах в стихосбирката си „Живея като чучулигите“, а година -две по-късно – в литературните сайтове „Буквите“ и „Хулите“ и дори и аз забравих за него. 

Докато през пролетта на 2011 г. гръмна в интернет като написано от "ученичката Таня". Дни наред буквално изскачаше от всякъде. Започнах да пиша, да обяснявам и доказвам, че автор на стихотворението съм аз. Не съм го писала по поръчка, да се харесам на някого или за да се издигна в кариерата си, с каквито обвинения се сдобих", казва Златина Великова.

 "Хубавото е, че стихотворението достигна до много хора, повечето го оцениха, четоха го в медиите, направиха се клипове по него, на некролог го отпечатаха и разлепиха, песен даже се появи. Дори един политик ми се обади с искане да го сложат на предизборните си плакати – отказах му. След време се оказа, че част от стихотворението ми е издълбана на плоча в Босилеград. Рецитира се в училища и читалища. А моята най-голяма мечта е това стихотворение да потъне в забрава, описаното в него да не е актуално, да нямаме повод да искаме прошка от Дякона за това, че сме предали заветите му и сме позволили да разпънат на кръст мечтите ни", убедена е поетесата. 

"Левски е най-светлият образ в нашата история! Гениален стратег, будител на душите човешки, чиста душа с големи мечти за един нов свят - добър и справедлив за всички, които го обитават. И нещо много важно! Той е бил убеден, че свободата и новият ред ще дойдат със съвместните действия на всеки поотделно и на всички заедно. Че това трябва да е всенародно дело. Свободата е вътре в нас! Ако я няма в нас, никой отвън не може да ни освободи. Това е най-голямата ценност на Левски!", заяви специално за "Труд news" поетесата.

Великова е родена на 6 ноември 1964 година в гр. Нова Загора. Пише от 12-13 годишна възраст – в началото опити за проза, после и поезия. Започва да публикува доста по-късно – от 2001 г.

Автор: Димана Дойчинова

trud.bg

1 Коментара

Ст.Лозински

1 month before

Колеги от "Свободно слово", редно е да публикувате стихотворението на Златина Велинова.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.