Спрете грабежа на „Дънди“, злато за €2 млрд. изтича от България

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/sprete-grabezha-na-dandi-zlato-za-eur2-mlrd-izticha-ot-balgariya/113574 SvobodnoSlovo.eu
Спрете грабежа на „Дънди“, злато за €2 млрд. изтича от България

Депутатите от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС се напънаха и за нула време решиха да прекратят концесията на „Лукойл“ за нефтеното пристанище „Росенец“, защото България губела?

Дали въобще има концесия, от която държавата печели?

Разбира се, такава няма.

Концесиите са експлоататорска форма за забогатяване на чужди компании, които носят пълни с пачки куфарчета за политиците, които са на власт. Така те законно ограбват ресурсите на васалните държави.

При нас, обаче, случаят е фрапиращ!

Концесионните такси сумарно тук са 0.08% от БВП.

Само канадците от „Дънди Прешъс Металс“ изнася злато и редкоземни метали за около 2 милиарда евро годишно. Някои специалисти пресмятат повече, а други – около 1.5 милиарда.

Канадците плащат смехотворна концесионна такса – само 1% от стойността на добитото злато, а специалисти твърдят, че никой не ги контролира за количествата изкопани и изнесени зад граница ценни метали. Само приходите на „Дънди“ от двете им кариери у нас за 2021 година са 952 милиона лева. Близо половината от тях влизат по сметките на акционерите като чиста печалба, което е непосилно за никоя друга компания от бранша.

Нима това не е колосална загуба?

Защо никой не разваля концесиите за златото ни?

Ако някой се е загрижил за националния интерес, трябва да продължи с развалянето на концесиите на „Дънди“ и др. металодобиващи компании, призовава Narod.bg.

Другото е слугинаж, корупция, продажничество и предателство, диктувани от задпосолствието!

НА ЛИНКА може да видите актуалните концесии в държавата:

https://www.me.government.bg/bg/themes/koncesii-za-dobiv-735-1613.html

narod.bg

4 Коментара

Гост

преди 2 месеца

Не може да бъде. Дънди са наши партньори и ние се радваме на тяхните мъниста.

Коментирай

Али Баба

преди 2 месеца

Ако вдигнат таксата на Дънди на 30%, пак ще останат... Не се наядоха тия алчни капиталисти.

Коментирай

Касиопея

преди 2 месеца

Когато Възраждане призоваваше да се прекратят всички концесии, с които ограбват страната, кой ги подкрепи? Никой! Сега всички сме като бавно сварени жаби. ((

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.