Срам и позор за организаторите на това погребение:

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/sram-i-pozor-za-organizatorite-na-tova-pogrebenie/129545 SvobodnoSlovo.eu
Срам и позор за организаторите на това погребение:

Срам и позор за организаторите на това погребение:

НЕ ПОГРЕБАХА ПАТРИАРХ НЕОФИТ, 

А СЯКАШ ПОГРЕБАХА 

ГЛАВНОКОМАНДВАЩИЯТ ГЕНЕРАЛ НЕОФИТ

.

Църквите са организации, които по естеството на божието слово, което проповядват – „Обичай ближния си”, трябва да са далеч от каквото и да оръжие, от каквото и да е военно. 

Днес не се погреба държавен глава или премиер, или генерал – главнокомандващ, а Патриарх - духовник и пастир, символ на доброто и божественото в човека. 

Всякаква военна символика при това погребение не само е противоестествена, алогична на мисията на църквата, но не е и канонична. 

Но видяхме военни униформи, БТР, който тегли артилерийски лафет, на който беше положено тялото на патриарх Неофит, военен оркестър, изпълняващ несъотносими към това печално събитие траурни военни маршове, чухме пушечни залпове в памет на мъртвия. 

Видяхме хиляди и хиляди вярващи – толкова вярващи, че на абсолютно никого от тях това не му направи впечатление. 

_________________________________

За мен траурната церемония е позор за организаторите – президенството, правителството, Светия синод, които сякаш погребаха не патриарх Неофит, а генерал-главкомандващ Неофит. 

_________________________________

По-ярък израз на българската политическа и на църковната демагогия на висшия клир отдавна не се е виждало. По-крещящо несъответствие между мисия и призвание на църква и вяра, и грубата реалност на действителното неверие в обществото надали скоро ще бъде така нагледно демонстрирана. 

.

Втората бележка е за прякото излъчване по националните медии на погребението. 

Дни на национален траур са! Предава се на живо поклонение и погребение. Всякакви реклами, с които се прекъсваше предаването, са недостойни и оскърбление както към паметта на мъртвия, така и към вярващите. 

.

Така погребението на духовен баща на нацията според мен беше опорочено и се превърна в трафаретен ритуал. Ритуал – символ на примитивността и нищетата на управляващия ни държавен, политически и духовен елит. Той демонстрира, че православната църква е част от структурата на върховната власт в държавата, вместо да е независима от нея и когато се наложи – дори и неин коректив. Напрани ни свидетел на театрален, режисиран спектакъл вместо на истинско смирение и истинска скръб.  

*** БЕЛЕЖКА: парадоксът е, че се наложи аз да отправя тези критични бележки, за да защитя каноничното църковно право, паметта на Патриарха, призванието на църквата, повелите на божественото слово. Аз, който иначе считам, че висшият клир на православната ни църква е недостоен за мисията си, който считам, че българските патриарси досега не са изпълнили както трябва ролята си наместници на Бога. Аз, който считам, че милосърдието на родната църква като институция е само в думите и обредите, но и не и в делата (говоря за институцията, изключвам достойните свещеници).

*** На снимката са две театрални маски. Театрални маски не бяха демонстрирани на погребението и в дните за траур, но са истинският им символ.

Григор Лилов

6 Коментара

NEMO

преди 1 месец

Гришо, по-скромно - Sutor, ne ultra crepidam (Обущарю, не по-високо от обувката).На български - НА ВСЯКО ГЪРНЕ - МИРУДИЯ. Аристотел беше казал, че КОЙТО РАЗБИРА ОТ ВСИЧКО - ОТ НИЩО НЕ РАЗБИРА. Всички дето сте драскали в РаЗбойническо дело /почваш работа след решение на отдел Пропаганда и агитация на ЦК на БКП и подпис на нещо в отдел ШЕСТИ / , в 168 часа сте с всичко друго, но не и с морал. Пък и от кога си ЧАК на канона? Апропо - КОЙ Е ЗАЩИТАВАЛ ТЪРНОВГРАД ОТ ОСМАНЛИИТЕ ?

Коментирай

Настапир,Криптомир,Педерасомир Педофил АНАЛниев - син на нора аналниева комунистката.

преди 1 месец

Срам и позор беше появата на нищожеството сопол в сапунерка , младши асистента плагиат , страхливия мишок деменков!

Коментирай

Zоrо

преди 1 месец

Попът не е на моя почит, щото беше отишъл на крака в болницата при Простакът от Банкя, когато беше преял с филии с мас - което беше отвратително, и още ми е пред очите...и все пак, що за кретения е това - БТР и лафет, баси нещастниците. Добре, че нямаше мажоретки....

Коментирай

Посетител

преди 1 месец

Към Настапир... Да, но как само помпозно пристигна! Като спря оная ми ти лимузина с буркана, като я начуколиха ония ми ти гавази... Застанаха до вратите и докато не се убедиха че няма опастност - не отвориха вратите! И що да видим?! Като се плъзна отвътре оня ми ти глист, завъртя глава наляво-надясно и се шмугна по стълбите и през портите на Храма... Направо се втрещих...

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.