Стигат ли 5000 за семейство в София на месец?

За нормален живот на 4-членно семейство в София, са нужни 4 352 лв., ако живеят в собствено жилище

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/stigat-li-5000-za-semeystvo-v-sofiya-na-mesec/120410 SvobodnoSlovo.eu
Стигат ли 5000 за семейство в София на месец?

За нормален живот на 4-членно семейство в София, са нужни 4 352 лв., ако живеят в собствено жилище

Макар животът в София да става все по-труден, това не секва новите вълни преселници от провинцията. Въпрос на социален статус, финансови възможности и гледна точка са цените в столицата в сравнение с тези в други европейски столици.

 

Според платформата numbeo.com за нормален живот на 4-членно семейство в София, са нужни 4 352 лв., но при положение, че живее в собствено жилище. Ако сте под наем, трябва да добавите още 800 лв. и сумата надхвърля 5 300 лв. на практика това означава, че чистият доход на двамата родители трябва да е 2 700 лв., за да достигнат нужния минимум.

 

Заплатите в столицата обаче често са под тази сума, макар според статистиката средният доход вече да е 2 500 лв. Според софиянци обаче тази сума също е недостатъчна, тъй като имат извънредни ежемесечни разходи за лекар, стоматолог, лекарства, извънкласни занимания на децата и др., които са по минимум 100 лева месечно.

 

Цените в София са с 56.3% по-ниски в сравнение с тези в Ню Йорк, като индексът за цената на живот е 348-ми от общо 555 водещи града по света. В съседен Букурещ животът също е по-скъп и той се нарежда на 360-а позиция в тази класация, а Атина е на 260-то място.

 

В сравнение с доходите, цените на имотите в София, са истински лукс за повечето българи. Според националната американска статистика, средната цена на имот в Манхатън е 2 млн. долара, което при среден доход на живеещите от 127 919 долара на година, прави съотношението цена на имот – доход на ниво от 15.6. за София това съотношение е 6.5, в Букурещ – 5.9, а в Атина – 5.2.

 

Поскъпването на стоки от първа необходимост е основен фактор за стандарта на живот. Макар инфлацията у нас да се е свила наполовина за една година, цените за потребителите продължават да растат и най-значително поскъпване се забелязва при храните и горивата. При високите цени на млечни изделия, хляб, месо, плодове и зеленчуци, столичани със заплата под 3 000 лева не смогват да напълнят хладилника.

 

Отоплението през зимата също е сериозен удар по джоба. Според груби изчисления средната сметка за отопление е около 150 лева, плюс вода и ток, скача на 250 и това е минимална сума за апартамент.

Източник: Уикенд

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.