Стоянка Мутафова получава Наградата на София

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/stoyanka-mutafova-poluchava-nagradata-na-sofiya/25990 SvobodnoSlovo.eu
Стоянка Мутафова получава Наградата на София

Актрисата Стоянка Мутафова ще получи Наградата на София, информира Светлана Дамянова от пресофиса на "София филм фест". "Голямо нещо е любовта! Това е импулс. Най-хубавите си роли съм ги правила, когато съм била влюбена." Това каза пред медиите Стоянка Мутафова в месеца на любовта, когато е и родена самата тя. На 95 години "Госпожа Стихийно бедствие", както я наричат с обич, е кандидат за рекордите на Гинес за най-възрастна активно играеща на сцената актриса.

"Урагана Стояна", "Неотразимия женски феномен на българското кино", "Фината аристократка на сцената", "Бунтарката, която може да се държи и като принцеса, и като уличен гамен", "лудетината", "най-смешната актриса", "Школа за начинаещите артисти" или "диагнозата Мутафова" - всичко това е тя, едно от най-впечатляващите лица на сцената и в киното на България.

"Аз бих сравнил миговете от съприкосновението с твоя блестящ талант с магията, която произвежда един уникален електронен музикален уред, наречен теремин, на който човек свири, без да го докосва. Естествена и емоционална, подобно на този невероятен инструмент, без да докосваш публиката физически, ти прегръщаш душата й и досягаш най-нежните струни в сърцето й", каза за Мутафова навръх юбилея й министърът на културата Рашко Младенов.

Няколко поколения помнят опашките за билети пред храма на смеха, създаден през 1956 г. от Стоянка Мутафова, Георги Калоянчев, Георги Парцалев, Татяна Лолова и тяхната легендарна трупа. В "най-щастливите години в живота им", раздаващи се на сцената, Мутафова влиза всяка вечер в незабравими образи - Дорина от "Тартюф", Селямсъзката от "Чичовци", Баба Гицка от "Големанов", Мария от "Михал Мишкоед", Фьокла от "Женитба", Коробочка от "Мъртви души", Анна Андреевна от "Ревизор" и др. Въпреки достолепната си възраст, в последните години Мутафова е неузнаваема като Баба Зюмбюла в "Шокова терапия" и Бръмбарова в "Космонавти".

Безкрайно интригуващи са и превъплъщенията й в киното, в едни от най-култовите филми - "Специалист по всичко", "Кит", "Езоп" и "Топло", "Баш майсторът началник". Тя е и любимата баба Цоцолана на поколения деца в екранизацията на "Патиланско царство". Мутафова участва в "Стъклени топчета" (1999) на Иван Черкелов, "Рапсодия в бяло" (2002) на Теди Москов, "Ваканцията на Лили" (2007) на Иванка Гръбчева, "Вчерашни целувки" (2007) на Юрий Дачев, "Ако някой те обича" (2010) на Киран Коларов, както и в сериала "Столичани в повече".

Резултат с изображение за Стоянка Мутафова

duma.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.