Страната с най-слаби жизнени показатели в Съюза е и с най-слаби образователни? О, каква изненада!

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/stranata-s-nay-slabi-zhizneni-pokazateli-v-sayuza-e-i-s-nay-slabi-obrazovatelni-o-kakva-iznenada/122624 SvobodnoSlovo.eu
Страната с най-слаби жизнени показатели в Съюза е и с най-слаби образователни? О, каква изненада!

Страната с най-слаби жизнени показатели в Съюза е и с най-слаби образователни? О, каква изненада! Страна с огромни социални неравенства, гета, регионални различия, без дългосрочно целеполагане, с нулево национално самоуважение, със застаряващо население и в демографски колапс показала слаби резултати в образованието, виж ти, моля ти се! 

Кой е причината? Ама разбира се, че ще да е в соца, който все пак свърши (преди да почне) преди само 34 години. Да е в капа (който неумолимо ни постави на полагащото се за една периферна икономика място)? Ко? Нье! Предлагам виновна да е държавна-сигурност-и-всичко-останало. Може и Путин да се е намесил. 

 

Какво да правим? Ама, разбира се, няма да спрем с експериментите в системата, няма да стегнем учениците с повече дисциплина и да престанем да се лигавим пред капризите на родителите, няма да овластим учителя. Напротив, ще настояваме на още повече от онова, което давахме в последните три десетилетия - да бъде творческо образованието, а не състезателно; да има по петнайсет учебника и да избираме; в тях, ако може, да не пише нищо за България, а само за компютри и всеки да става ИТ; децата да "са себе си", а не да знаят от рано, че пазарът на труда иска своето; да внушаваме на ученика, че всеки ще е поне Стив Джобс, а няма да е наемен работник; да насърчаваме още повече индивидуализъм, а не солидарност, в едно от най-индивидуалистичните и бездруго общества в Запада. Да пуснем още повече непеота да се грижат за идващото поколение и да махнем държавата.  

Въобще, трите последни десетилетия ни сложиха там, където се полага една икономика като нашата да бъде, но ние ще правим... още повече от същото! Господстващият у нас цели три десетилетия разказ, насърчен и от патньорите, какво трябва да е образованието се проваля. Но, нищо, ние ще гасим огъня с бензин.    

Простете емоционалната тирада, но точно това очаквам да чуя сега. И ми се гади!

Първан Симеонов

9 Коментара

Славка Тръпкова

преди 4 месеца

Браво! Точно в десятката.

Коментирай

Славка Тръпкова

преди 4 месеца

Браво! Точно в десятката.

Коментирай

Ежко

преди 4 месеца

И как да бъдат овластени едни "доставчици на образователна услуга " на един "свободен пазар", където "парите следват клиента" (пардон - ученика)? А клиента винаги е прав. Особено ако тези търговци на дипломи са на заплата по-ниска от тази на касиерка в Лидл? И ако бъдат овластени при това положение, какви други резултати, освен бясна корупция могат да се очакват? На един учител не му трябва власт, а авторитет. Който някак си не ще да расте на гладно. А образованието каква цел гони? Да подготвя свободни личности или роби за "трудовия пазар"? Щото ако е второто, "дисциплината" се въвежда само с камшик, а поощряване на сътрудничеството е опасна идея. По-добре да се надпреварват за кокала...

Коментирай

Иван Пеев

преди 4 месеца

Ма кой му пука за социума, ма... По-малко народ, по-малко проблеми, още чичко Сталин го е рекъл, а наследникът му Нананяху го пунтира. Сички се учат от галемите, нал тъй?

Коментирай

Крум

преди 4 месеца

Цитат - "Предлагам виновна да е държавна-сигурност-и-всичко-останало. Може и Путин да се е намесил." - - - - - Всички сме виновни, защото се вързахме на глупавите американски и западно- европейски лъжи за капиталистическа демокрация! Аз си признавам, че съм много виновен, но съм заредил оръжията и ги започвам наред! Боклукът и предателите трябва да се чистят редовно!

Коментирай

Пепи

преди 4 месеца

Учител по математика, завършил висшето си образование по времето на соца. Хора срамувам се от нивото в училище, толкова е ниско, безобразно, колеги говорим между нас, че трябва да отпадне решаване на истинските трудни задачи, защото няма как да се обяснат на иначе много умните ни деца, защото не могат да ги разберат. Извода за всички нас.

Коментирай

Али Баба

преди 4 месеца

"Да промениш съзнанието на хората чрез образованието, е най-угодно,най-евтино, пък и най- лесно." Николай Хайтов 1994г

Коментирай

Вижте графиките

преди 4 месеца

https://ire-bg.org/%D1%80%D0%B5%D0%B7%D1%83%D0%BB%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8pisa2018/ Спадът започва 2015 г., когато се въведоха новите учебни програми според тогавашната образователната реформа. Замислете се и за демографията - колко училища са без нито едно етническо българче. Другото са празни приказки и замазване на проблема.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.