Тарифата за купен глас на изборите скочи до 150 лв.

Запознати разкриват, че на практика чрез МВР се контролира най-успешно купения вот в провинцията

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/tarifata-za-kupen-glas-na-izborite-skochi-do-150-lv/53889 SvobodnoSlovo.eu
Тарифата за купен глас на изборите скочи до 150 лв.

Запознати разкриват, че на практика чрез МВР се контролира най-успешно купения вот в провинцията

Инфлация с близо 50% в сенчестия сектор, са предизвикали масираните полицейски акции срещу купуването на гласове, провеждащи се в цялата страна по разпореждане на вътрешния министър Иван Демерджиев.

 

Тарифата за купен глас за предстоящите избори на 2 април е достигнала до 150 лв. в някои населени места. Дори в най бедните райони в Северозападна България, цената на купен глас не пада под 100 лв. Запознати припомнят, че мизата за предходните избори е била 60-70 лв.

 

Повишената цена на купения вот се дължи на няколко фактора – връщането на хартиената бюлетина, очакваната ниска избирателна активност и масовите хайки на МВР срещу брокерите на предизборни гласове.

Настоящите проверки на МВР в страната за покупко-продажба на гласове, са насочени основно срещу ромския електорат, но не и срещу пресичането на корпоративния вот.

 

Мълвата носи, че влиятелен енергиен бос, с няколко топлоцентрали е разпоредил на служителите му да НЕ гласуват за партията на Стефан Янев, а за ГЕРБ и друга нова партия. Запознати разкриват, че корпоративният вот в някои части на страната е съсредоточен върху партията на Ива Митева.

 

Според твърденията връщането на хартиената бюлетина ще възроди „гласуването с конец“. Заради масовата неграмотност сред ромското население брокерите им дават конец с възел - гласоподавателят трябва да постави началото на конеца върху бюлетината и където стигне възелът да постави хиксче. Отчитането и проверката на гласовете става чрез преференциите – на всеки се дава отделна преференция и така се съпоставят гласовете.

 

Според заповедта на Демерджиев, трябва да бъдат задържани лицата, занимаващи се с лихварство, сутеньорство и търговия с дрога и у тях да се търсят списъци с имена на хора, за да бъде представено пред обществото, че МВР реално се бори с купения вот. Истината е, че големите брокери, през които минава купения вот, на практика остават недосегаеми.

 

Сами се досещате, че поради спецификата на дейността им, при лихварите винаги могат да бъдат открити списъци, което ги прави изключително удобни за полицейските акции. При откриването на такъв списък в навечерието на изборите, той бива представен като търговия с купен вот. По-късно обаче обвиненията отпадат в съда и срещу задържаните „брокери на гласове“ дори не биват повдигнати обвинения поради липсата на доказателства.

Източник: Уикенд

2 Коментара

!!!!

преди 1 година

Как да ги получа тези пари? Понеже съм в чужбина може ли по PayPal да ми ги приведете? Не ми пука какво се случва в България и ще гласувам за всеки който си плати, в моят град има 4 секции така, че мога 4 пъти да гласувам. Действайте другари и привеждайте парите бързо.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.