Тел

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/tel/26035 SvobodnoSlovo.eu
Тел

Има един продукт в отечеството, който си е на почит. Без него не може и винаги трябва да ти е под ръка. Става въпрос за нейно величество ТЕЛТА. С нея, така да се каже, си укрепваме положението. Няма значение дали е ръждясала, алуминиева или каквато и да е. Важното е да омотаеш и притегнеш, за да се стабилизира лабавото, да не играе и ти къса нервите, да не виси в тунела лампата, да не играе ауспухът, да се върже разбитата от апаши врата, пък и да се опъне една непробиваема и най-важното "евтина" стена по границата срещу емигрантите.

Не ми е известно дали доскорошният корифей в аграрната наука, пардон във военното дело, Ненчев, е направил изгодна обществена поръчка за боеспособната ни армия от тел, но ако не е, изобщо не е прав. Накъде без тел във войската. Или може би младеещият земеделец си представя, че без вездесъщата метална нишка ще бъдем равноправен партньор и съюзник в НАТО. И като кажат братята по оръжие "дай тел", то ние ще мънкаме гузно, защото един министър не си е направил труда да направи обществена поръчка примерно за сто тона здрава родна тел. А вместо това се бъзика с други сто заръки към фирми, които също плаща обществото. С тези последните пък се е заела прокуратурата, а вървящият в момента одит във военното ведомство установявал "лоши практики"...

През тези дни се изсулих набързо през вече наистина добре осветения тунел на автомагистрала "Хемус" - "Ечемишка". През същата онази тръба, в която трагично отлетя животът на един човек поради престъпно безгрижие на отговорни за сигурността и поддържането. По време на пътешествието по изграждания от детските ми сънища път до морето разбрах с тревога, че от 34 тунела от републиканската пътна мрежа цели 16 са с умерен до висок риск от опасност за инциденти. Ами ако неволно нацелим точно високия риск, какво става. Битият бит, а онзи другият - знаем добре какво. Затова дори служебното правителство, което за това ще бъде подкрепено от обществеността, трябва спешно да задължи отговорните институции и отстрани животозастрашаващите проблеми по тунелите и мостовете. И преодолее с безкомпромисна решителност умишлено създадените административни трудности и процедури. Тъй като на потенциалните жертви на руинираните съоръжения по пътищата изобщо не им дреме от временната функция на изпълнителната власт за подготовката на изборите, а за живота, макар и сериозно прецакван доскоро от управленски безумия. Ако пък не се получи, то изглежда остава само да се поставят параклиси пред всеки тунел и проблемен мост. Да се помолят хората, да запалят свещичка и дадат газ към мъждукащата светлина в края на тръбата с крилатата надежда да се доберат живи...поне до следващия тунел.

Споменах за служебното правителство и наистина заслужава похвала активността му със санкцията и на президента да се извършат сериозни ревизии в министерствата. И ето, започнаха да излизат ГЕРБ-ерските батаци. В инфраструктурата, във военното министерство, просветното, на регионалното развитие, околната среда, на икономиката. Пръскали широкопръсто доскорошните народни любимци броени дни преди сдаването на властта добри пари за реклама и сувенири. Не е лошо на човек да му остане нещо, което да му напомня за безметежното съществуване в слънчевата страна на живота. Особено, когато, току-виж, ти е за последно.

Напоследък не ме напуска усещането, че ограниченият във времето мандат на кабинета на Герджиков може и малко да се проточи. Безумието с електронното гласуване като нищо може да предизвика оспорване на вота. И после к`во - игра на избори по никое време. И не се ли направи този финт умишлено, за да се опорочи утвърдената не само у нас изборна практика и открие възможност за манипулация на процеса. Някои ще кажат по този повод, че ги връщаме към телта и пирона, без да се замислят защо високотехнологични държави не приемат електронното гласуване, или са се отказали бързо от него. Пък и лудите пари за машини, които страшно светнатите с новите технологии пенсионери възприемат с нескрито умиление, едва ли са ни излишни!

И накрая пак за вездесъщата ТЕЛ. ТЕЛефонните измами освобождават непрекъснато пенсионери и наивници от тегобата да кътат спестявания. Държавата пък е толкова силна, че опря до ТЕЛевизионните призиви да не вярваме на разбойниците. В държавното управление на високо ниво се ТЕЛепортират специалисти по всичко с нахлузени маски на нравоучиТЕЛи. Да не говорим, че е много престижно днес да си задължително честен производиТЕЛ, охраниТЕЛ, дариТЕЛ, вносиТЕЛ, а унизително да си учиТЕЛ, изследоваТЕЛ, та в немотията дори и родиТЕЛ. На дълго мамените обаче изглежда започна да им писва като стадо да ги лашкат насам-натам конекрадци. Затова започнаха да се обръщат срещу влюбените уж в своята ТЕЛегеничност политически манипулатори и избират път, който със сигурност не ги води към пропастта.

Абе, идат избори. Мислете инТЕЛигентно и се доверявайте на истинските ценности и любов

Свързано изображение

Николай Коев

duma.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.