Теренът за детска болница – административна каша

МРРБ отказа да уреди статута на имота за здравното заведение

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/terenat-za-detska-bolnica-administrativna-kasha/133338 SvobodnoSlovo.eu
Теренът за детска болница – административна каша

МРРБ отказа да уреди статута на имота за здравното заведение

Избраният терен за строеж на Националната детска болница се оказа в центъра на административна каша, която има опасност допълнително да забави проекта, ако не се предприемат своевременни мерки.

 

Не са налице законови предпоставки за отчуждаване на имота за изграждане на новата педиатрията. Това е становището на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което се позовава на Закона за държавната собственост. То е изразено в официално писмо до здравното министерство, с което редакцията разполага. В него се казва, че чл.33 алинея 2 от ЗДС изисква за всеки конкретен случай държавна нужда, която не може да бъде задоволена по друг начин, да се установява с влязъл в сила подробен устройствен план.

 

Той трябва да предвижда изграждане на национален обект, за който е налице влязло в сила разпореждане за допускане на предварително изпълнение или по друг начин, предвиден в закон. Според следващия член на ЗДС -34, алинея 4, отчуждените за държавна нужда имоти стават публична държавна собственост. В случая с избрания терен на бъдещата педиатрична болница не са спазени законовите изисквания.

 

Каква е хронологията? През март 2024г.тогавашният министър на здравеопазването д-р Хинков поиска от МРРБ да отчужди имот с площ 12 770 кв.м., заедно с изградената на терена сграда, намиращ се на бул. „Никола Петков” 56 в „Овча купел”. Именно този терен беше избран за строеж на Националната детска болница. Припомняме, че с решение 868 на Министерския съвет от 2 ноември 2022г. този проект беше определен като обект от национално значение.

 

С писмо от 26 април 2024г. до новия министър – Галя Кондева, МРРБ пояснява, че още преди година – на 22.05.2023г., тогавашният министър Иван Шишков със заповед одобрява проект за подробен устройствен план –изменение на план за регулация и застрояване, на девет имота в същия район, предназначени за болничен комплекс , за републикански център по протезиране, възстановителна хирургия и производство на протези и др. Теренът за детската болница се явява част от това решение, което и е причината за невъзможността да бъде отчужден поне на този етап.

Източник: fakti.bg

1 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.