Тежки пропуски белязаха разследването на най-масовото убийство в България

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/tezhki-propuski-belyazaha-razsledvaneto-na-nay-masovoto-ubiystvo-v-balgariya/23608 SvobodnoSlovo.eu
Тежки пропуски белязаха разследването на най-масовото убийство в България

Дори струпването на ръководството на МВР, следствието и прокуратурата на местопрестъплението в Нови Искър, където беше застреляно 6-членно семейство, не предпази полицията от допускането на сериозни пропуски, които могат да доведат до проблеми с доказването по делото.

Според шефа на следствието Борислав Сарафов масовото убийство няма аналог в най-близката ни история и за неговото разкриване са хвърлени всички сили. Убитите са Неделчо Юнаков (42), жена му Кети Кюхова (44), намерена мъртва извън града, хвърлена в кладенец, а до нея - семейният джип. Жертви са и децата им - 20-годишният син на Юнаков, 16-годишната дъщеря на Кюхова, 18-годишният приятел на момичето, както и майката на Кюхова (72).

Първият пробив в разследването дойде от поемното лице, което е присъствало на огледа на местопрестъплението. Въпреки че съществува следствена тайна, Йордан Георгиев, съсед на убитото семейство, разказа пред медиите подробности - че жертвите имат множество рани и че Кети Кюхова, която все още се издирваше от полицията, е намерена убита до семейния джип. Според него телата са били открити от съсед. Официалната версия на полицията е, че нейни служители са отишли в къщата в Нови Искър след сигнал от близък на семейството, че не може да се свърже с тях.

"Входната врата - заключена, влизат от отзад и задната врата е отворена. Наднича на прозореца и гледа Гошко, баща му и бабичката - опънати, убити. Много ужасни изстрели, в главата всички, само мъжът, той над 120 килограма мъж, едър, тука у бедрото имаше. Боби беше в детската стая, а Нанси беше в спалнята на баща й и майка й", разказа Георгиев пред bTV. По телата имало по 7-8 рани от куршуми.

Разказаното силно се размина с твърденията на главния прокурор Сотир Цацаров, който във вторник се появи на местопрестъплението и обяви, че всички жертви са убити с по един изстрел. Появата му беше изненадваща, като се има предвид, че няколко часа по-рано вътрешният министър Валентин Радев постави под съмнение дали изобщо е извършено престъпление, намеквайки за битов инцидент. "Много тежко е престъплението, ако има престъпление", оплете се Радев.

Вчера думите на Георгиев бяха потвърдени официално и от шефа на националното следствие Борислав Сарафов, който обяви, че версията за самоубийство е изключена. "Никой не се самоубива с три-четири куршума и в гръб", заяви той. Сарафов потвърди и че 44-годишната жена е била намерена още във вторник вечерта, макар че вчера до късния следобед полицията отричаше. След това от МВР съобщиха, че следово куче ги е отвело до автомобила.

Разследващите отказаха да коментират проблема с изтичането на следствена тайна, като обявиха, че изявленията на поемното лице били "негов проблем".

С това обаче пропуските не се изчерпаха. Въпреки че теренът на местопрестъплението уж беше отцепен, а всички налични столични полицаи бяха ангажирани с разкриването на тежкото престъпление, журналисти откриха тефтерчето, очевидно свързано с някой от убитите, което бе прибрано по-късно като веществено доказателство. Не е ясно на кого е намереното тефтерче, но в него се споменава името на Неделчо Юнаков. То бе открито в близост до семейния джип, който полицията издирваше от вторник вечерта. На тефтерчето ще се направи експертиза. За това обаче били нужни сравнителни образци, което значи, че разследващите ще търсят други листове с почерк на убитите, за да ги сравняват. В тефтерчето има още записки за вноски по банкови кредити и за сметки. Авторът на написаното вероятно е бил член на избирателна комисия. В тефтерчето има инструкции какво се прави с бюлетини, как се поставят печати и какво правят в определени случаи членовете на комисията. На една от страниците има и любовни послания.

"Какво искате да кажете за тефтерчето? Ние разчитаме на такива като вас", опита се да се измъкне Сарафов на въпрос как е възможно това да се случи.

Новият шеф на националното следствие и зам. главен прокурор Борислав Сарафов и главният секретар на МВР Младен Маринов отклониха няколко пъти въпроси на "Сега" за пропуски в работата на полицията. Накрая директно попитаха: "Вие пропуски в разследването ли търсите?".

До редакционното приключване на броя разследващите не бяха открили оръжието, с което е стреляно. Те не знаят дори дали става дума за един или повече пистолети. От думите им стана ясно, че работят по всички версии, но според главния секретар са се концентрирали върху една от тях, свързана с търговската дейност на убития Неделчо Юнаков и участието му в различни фирми, включително кухи - за изчистване на ДДС. Особен интерес за разследващите представлявал начинът на придобиване на имота в Нови Искър преди година и половина, с който вече се е занимавала икономическата полиция. Къщата струва около 60 хил. евро. Проверяват се бившите собственици, както и дали е имало някакви проблеми с имота. Работело се с кръг от близки на семейството, но нямало нито един заподозрян сред тях.

Не е готова аутопсията на телата. Убийството е извършено в новогодишната нощ, но точният час на смъртта още не е ясен. Въпреки гафовете с тефтерчето и поемното лице Сарафов заяви, че са извършени "изключително прецизни следствени действия, както статичен, така и динамичен оглед". От местопрестъплението са иззети биологични и всякакви други следи.

ИВО ГРИГОРОВ

Резултат с изображение за петорно убийство

http://segabg.com

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.