Този пример повдига важни въпроси относно начина, по който търговците ще установяват своите цени след официалното приемане на еврото

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/tozi-primer-povdiga-vazhni-vaprosi-otnosno-nachina-po-koyto-targovcite-shte-ustanovyavat-svoite-ceni-sled-oficialnoto-priemane-na-evroto/143897 SvobodnoSlovo.eu
Този пример повдига важни въпроси относно начина, по който търговците ще установяват своите цени след официалното приемане на еврото

Имам силното желание денят ми да започва с положителни новини, но нЕмам възможност. Първата новина, с която челно се сблъсках тази сутрин е публикация на приятел, който е пазарувал във фирмения магазин на Бергнер - в Мола на Цариградско.

Този пример повдига важни въпроси относно начина, по който търговците ще установяват своите цени след официалното приемане на еврото.

Нали никой от вас няма съмнение, че търговците ще коригират цените си нагоре?!

Въпреки че курсът на лева спрямо еврото е фиксиран?!

Извън официалните размени?!

Това може да доведе до незабелязано, но съществено увеличение на цените на стоките и услугите, което да надвиши разумните нива на инфлация и да затрудни битовите разходи на обикновените граждани.

Освен това, потенциалното повишаване на цените след въвеждането на еврото може да има широко въздействие върху икономиката – от намаляване на покупателната способност до ограничаване на разходите на домакинствата, което по веригата може да доведе до спад в потреблението и икономически забавяния. В дългосрочен план, тези тенденции могат сериозно да засегнат социално-икономическата стабилност на страната.

Следователно, е важно ние потребителите да бъдем нащрек и да следим внимателно как се формират цените в процеса на преход към еврото, а също така е необходима и активна роля на държавните институции за осигуряване на строг контрол и прозрачност при този процес, за да се избегнат потенциални злоупотреби и да се защитят интересите на потребителите.

Разбира се - все още има възможността на проведем референдум за или против приемането на еврото.

Лилия Божкова 

11 Коментара

Таратор

3 hours before

Ми то, евтино го дават еврото в тоз шоп.

Коментирай

Идеално

3 hours before

По тази касова бележка еврото е 1,66лв. Нямам нищо против еврозоната при такъв курс. Авторът вместо да се оплаква да вземе да се върне в трети клас.

Коментирай

darkaveng

3 hours before

Аз, на своя си проз акъл, не мога на разбера, за чий ни е това нещо "еврото"? И ако някой нещо е приемал, да се се самообеси, ако обича! Анадънму?

Коментирай

Росен Банов - синоптик

2 hours before

Никога не е питан никой ,съгласен ли е някой да му пробутва еврата!? Мамицата ви синоптична!!!

Коментирай

Тотю

2 hours before

Идеалното, вЕрно ли си толкова проЗ. Просто нещо, дето го дават 100 лв., ще ти го продават после за 60 евро, моЕш ли да вденеш или не?

Коментирай

Боги

2 hours before

Няма какво до го мислите толкоз, просто гласувайте за Възраждане и нещата ще си дойдат на мястото.

Коментирай

Валутен

1 hour before

@Тотю, брат'чет, на касова бележка с две валути се показва колко струва артикула спрямо валутния курс на едната към другата валута, а не въображаемите предположения не автора. В случая, 100лв са 60 евро което е 1,66 валутен курс. Защо магазина е направил такава глупост не знам и не ме интересува, но ако искам да платя в евро при тях ще са длъжни да ми го сметнат по този курс спрямо собствената им политика.

Коментирай

Идеален

1 hour before

Абе, Марко ТОТЮ, защо да правят такава глупава схема, когато просто могат в последствие да вдигнат цената на 120лв и пак да е 60 евро вместо да си създават куп проблеми с клиенти и държавата? Кой сега е проЗ?

Коментирай

Долар

1 hour before

Този магазин ако отвори чейнч бюро ще има непрестанен поток от клиенти.

Коментирай

аналитичка

1 hour before

Според горната сума от 102,29 лв., цената в евро би трябвало да бъде 51,28 евро. Или този коректен търговец краде 8,88 евро само от тази сметка. Увеличил е цената със 17,32 %. Представяте ле се какво ще се случи с цените, ако всеки търговец ги повишава с около 20 %?? Не вярвайте на говорещите глави от телевизора, които всекидневно ни уверяват, колко е прекрасно приемането на еврото. Питайте обикновените гърци, италианци и даже новопокръстените хървати, с колко е поскъпнал животът им след въвеждането на прехвалената валута. И да, мисля, че Боги е прав. Само Възраждане може да ни извади от клоаката, в която силово ни натикват евроатлантиците.

Коментирай

izo

1 hour before

Цените не са най-големия проблем. Същетвуването на национална валута гарантира поне остатъчен суверенитет, колкото и тя да "вързана" към друга валута. С еврото държат хората и държавата на "къс повод". По решение отвън могат да ти наложат ограничения както за теглене в брой, така и въобще за трансакции. Националната валута при всичките й недостатъци у нас породени от местни спекуланти, но все пак в международен план позволява известно маневриране при приемане на неудобни за Брюксел/Вашингтон и въобще световния финансов елит решения. Ако имат малко мозък и дупе наште политици трябва да се насочат към диверсификация на валутните резерви с валути от страни от БРИКС, с увеличаване на златните резерви съхранявани у нас, с платина. С участие и приемане като алтернатива на SWIFT напр. на китайската CIPS и/или друга разработвана от руснаците SPFS система за разплащания.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.