Трагедии предстоят. Поредни избори – също

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/tragedii-predstoyat-poredni-izbori-sashto/140576 SvobodnoSlovo.eu
Трагедии предстоят. Поредни избори – също

Незаконен хоспис в Банкя – случайно избухва пожар, но загива човек. Било трудно да се спазват изискванията и правилата за поддържане на персонал за хоспис, обяснява синът на собственичката, затова – без платежни документи и на добра воля събирали стари хора срещу пари. Не е ясно какви пари, ама добрина, човещина… 

Болница за психично болни във Варна. Имали право да връзват много буйни пациенти, но нямали димни детектори, нямали и камери в помещенията за критични пациенти. Възниква пожар в стаята на завързания и той загива. Кой ще гледа правила – лудите ли да се оплачат? 

Дете, което ще бъде първокласник, разстреля баща си – специалист по стрелба – с личния му пистолет. Бащата е нарушил всички правила за допускане на външни лица на работното място и всички правила за лична безопасност. Следва необратима трагедия и малко преназначаване на началници, които са били ОК с нарушаването на правилата.

Склад за фойерверки и големият фойерверк, който направи складът, е водеща новина дни наред и продължава да бъде. В извънработно време в склада влизат не само компетентни хора, но и техни лични помощници и още някой – смъртта на четирима е резултат от пълната убеденост, че няма проблем правилата да се нарушават. Един от тези, които не са имали право да са там успява да избяга и се крие дни наред, защото няма правило да си етичен и сам да кажеш на полицията, че си свидетел. 

Стръвни журналисти ден след ден питат хора без никаква застраховка на домовете им кой да им възстанови щетите, а хората питат що тая държава не им плаща всичко частно. 

В центъра на столицата група ентусиасти, натоварени с кофи с бои прекроиха цялото движение – без одобрен проект, без институционално одобрение, а накрая и въпреки съдебното решение. Айде сега – правила! Те считат, че може и това стига. 

Преди няколко дни, отново без проект, без съответни задължителни разрешения, други ентусиасти грабнаха многоцветни кофи с бои и пребоядисаха по свое усмотрение цял подлез. Правила ли? Да, бе! 

В последните две седмици почти няма ден в който магистрала „Тракия“ да не е блокирана от поредна тежка катастрофа – кога с тежко ранени, кога със загинали. Никой не счита за нужно да спазва правилата за скорост, дистанция и безопасност. Цената пак е необратима. 

Оказва се, че банката, предвидена да помага на българския бизнес, отпуснала без гаранции 150 млн.лв. на „свой“ човек, а „човекът“ го знаят всички. 

Според правилата, Столична община започна да разрушава незаконния хотел на същия човек. Той обаче – против правилата – се договори лично с новия столичен кмет, че собственоръчно ще свърши тази работа, а после цапна кмета по главата със съдебно решение, което спира законно започналото разрушаване. Ама друго си е да се договориш лично и срещу правилата. 

В продължение на десетилетия нито една политическа партия не застана зад национална програма за водите на България. Нито един политически лидер не опита да издигне глас в името на жителите на 297 населени места, които живеят без вода в 21 век. От днес на воден режим са вече Плевен и Ловеч. 

Ми да се оправят, бе! 

Ден след ден инцидентите, които се превръщат в новини са олицетворение на държавата и (БЕЗ)държавността. Доказателствата за липсата на контрол, за безхаберие, за наглост и безочие, за пълно пренебрежение към всичко, което създава ред и сигурност.

Трагедии предстоят. Поредни избори – също.

Илюстрацията измислих преди време, но сега друга не ми хрумва...

Лияна Панденлиева

4 Коментара

Посетител

1 month before

Трябваше преди да пратят "негодните" гаубици за Усрайна, да им бяха провели едни пробни стрелби, от отсрещния бряг срещу хасиендата на 🐺... Така, като за последно...

Коментирай

jvg

1 month before

Плевен е в режим от началото на август, не вярвайте на телевизиите, просто не беше обявен, а има околни села, които от повече от месец нямат вода с дни.

Коментирай

Тотю

1 month before

И тая викаше в зората на демокрацията "кой не скача е червен", сега се оплаква от 35 години демокрация, ходи ги разбери...

Коментирай

Да бе

1 month before

Законни или незаконни "хосписи" - няма разлика. Навсякъде е мизерия и ужас. Но хората нямат избор, защото места в старчески домове и хосписи постоянно няма.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.