Трима лекари и три сестри от "Пирогов": Мустафа Емин ни заплаши с "последици"

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/trima-lekari-i-tri-sestri-ot-pirogov-mustafa-emin-ni-zaplashi-s-posledici/115992 SvobodnoSlovo.eu
Трима лекари и три сестри от "Пирогов": Мустафа Емин ни заплаши с "последици"

"В момент на афект отправи заплахи, без обясними за мен причини, че сега говорил с министъра на здравеопазването и щяло да има последици". Това обяснява една от медицинските сестри, която била част от персонала в спешната болница "Пирогов", дежурил във вечерта, за която се твърди, че Мустафа Емин - съветник на военния министър, се е държал арогантно и е поискал дете от шокова зала да бъде изведено, за да влезе неговото. бТВ и "24часа" цитират писмените обяснения на три медицински сестри и трима лекари. 

Останалите сестри и лекари също споделят, че Мустафа Емин е отправял реплики, свързани със здравния министър, и към тях. „Придружителите на детето попитаха дали сега, ако се обадят на министъра на здравеопазването, нещата ще станат по-добре. Уверих ги, че уведомяването на който и да е министър в момента няма да промени нашето поведение“, пише лекарят, който е бил шеф на екипа в конкретната вечер.

Скандалът избухна в края на август след Фейсбук публикация на медицинска сестра на спешната болницата „Пирогов“, в която се твърди, че Мустафа Емин - съветник на военния министър, се е държал арогантно и е поискал дете от шокова зала да бъде изведено, за да влезе неговото.

Твърди се също, че е отправил заплахи и използвал името на здравния министър.

Скандалът избухна след Фейсбук публикация на медицинска сестра в болницата Мустафа Емин отрече всички тези твърдения. Той е кадър на „Да, България“, откъдето започнаха проверка.

Вътрешна проверка на болницата установи, че от медицинска гледна точка са спазени всички стандарти за работа и оказване на помощ в рамките на Спешното отделение.

Обяснения са дали три медицински сестри, трима лекари и началникът на отдел „Сигурност“, който описва минута по минута видяното на камерите.

От записите на камерите става ясно, че Мустафа Емин и детето му пристигат в болницата в 19:20 часа, в 22:43 часа то е прието в шокова зала за обработка на рана на челото, а в 22:54 часа е предадено на родителите си, за да се приберат у дома.

Така става ясно, че престоят на семейството в болницата е около 4 часа. Въпросите са обаче основателно ли е да отнеме 4 часа този случай, държал ли се е арогантно съветникът на военния министър и заплашвал ли е персонала на болницата със здравния министър.

Медицинският персонал, дал писмени обяснения по случая, споделя, че детето на Мустафа Емин е било в добро общо състояние, с рана на челото, без данни за кървене в момента.

По това време още три деца са чакали за шев. Преди да дойде редът на детето на Емин, е дошло друго дете, което е било в тежко състояние, в шок, и според правилата то е било с приоритет.

Затова и семейството на Емин се налага да изчакат още.

Мустафа Емин и съпругата му няколко пъти звънят на звънеца на шокова зала и прекъсват работата на медиците, става ясно от писмените обяснения на персонала и описа на камерите, направен от началника на отдел „Сигурност“.

„Първият път излязох аз и отново обясних, че трябва да изчакат заради спешното дете в залата, при което той ме попита дали трябва да занимава министъра на здравеопазването. Отговорих, че това е негово право“ – пише в обясненията си една от медицинските сестри.

Останалите сестри и лекари също споделят, че Мустафа Емин е отправял реплики, свързани със здравния министър, и към тях.

„Придружителите на детето попитаха дали сега, ако се обадят на министъра на здравеопазването, нещата ще станат по-добре. Уверих ги, че уведомяването на който и да е министър в момента няма да промени нашето поведение“, пише лекарят, който е бил шеф на екипа в конкретната вечер.

Друга медицинска сестра пък посочва „в момент на афект отправи заплахи, без обясними за мен причини, че сега говорил с министъра на здравеопазването и щяло да има последици“.

Документите от проверката, включително писмените обяснения на персонала, са изпратени до комисията по здравеопазване в НС.

Междувременно военният министър Тодор Тагарев поиска с писмо от здравния министър да извърши проверка дали отговарят на фактите, изнесените във Фейсбук страницата на болницата твърдения, кой е взел решение информацията да бъде публикувана там и кой е администратор на страницата.

Министерството на здравеопазването не може да взема отношение по публични изяви на служители от еднолично акционерно дружество, каквото е УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов”, коментираха за bTV от здравното ведомство.

До края на седмицата се очаква военният министър Тодор Тагарев да вземе решение за съветника си. Това ще се случи след като изгледа записи от камерите на болницата, съобщи самият Тагарев пред медиите.

Източници: бТВ, "24 часа", epicenter.bg

4 Коментара

Чичо

преди 7 месеца

До края на седмицата Тагарев трябва да е цивилен!!!

Коментирай

#koй

преди 7 месеца

при това народонаселение от сееелЕне Той ще навърти 4-и години

Коментирай

#koй

преди 7 месеца

при това народонаселение от сееелЕне Той ще навърти 4-и години

Коментирай

Трезвомислещ

преди 7 месеца

Лицето тагаренко става все по-нагъл. И той, и "съветникът" му се държат като последна инстанция. И двамата - ВЪН!!! За какъв ни е тоя министър на войната, след като краварите сами решават, че след хартиените самолети трябва да закупим за милиарди и камионетки, гордо носещи името бронетранспортьори. Щом така е наредили Посолството, "академикът" мрънка, но чинно изпълнява. Позор!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.