Трябва ли да бъдат съдени за убийство михлюзите от АПИ?

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/tryabva-li-da-badat-sadeni-za-ubiystvo-mihlyuzite-ot-api/122897 SvobodnoSlovo.eu
Трябва ли да бъдат съдени за убийство михлюзите от АПИ?
Мрем като мухи на пътя заради мързеливи некадърници в Агенция „Пътна инфраструктура”. Не стига войната, която водим по пътищата с джигити, летящи с таратайки на по 30 години, ами за капак организацията на движението никаква я няма по причина хайлази и михлюзи, накацали в АПИ.

На 12 октомври т.г. при тежка катастрофа в участък от обходния път на Габрово на място загиват четирима души и още един по-късно в болница. Участъкът е рисков и в АПИ са знаели това две години по-рано, но предприемат обезопасяването му едва два дни след катастрофата.

От 2021 г. до октомври т.г. от „Пътна полиция“ в Областната дирекция на МВР Габрово изпращат три сигнални писма до Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) за рисков участък от обходния път на Габрово. Последното е от 13 октомври 2023 г. – само ден, след като на мястото, за което полицаите вече на два пъти сигнализират, петимата души губят живота си в жестоката катастрофа между бус и ТИР с румънска регистрация. Ето така мрем на пътя заради михлюзите в Агенция „Пътна инфраструктура”…

Две години административни процедури за работа, свършена за два дни

От АПИ регират светкавично само на последното писмо? На следващия ден, 14 октомври 2023 г. започват да монтират заложената в проект сигнализация с пътни знаци. Това става в деня, в който семействата, погребват загиналите си близки. Обезопасяването приключва на 16 октомври т.г., обявен за ден на траур в общините Габрово и Севлиево, пише „За истината“.

Работата по рисковия участък е по проект, част от договор за Северноцентрален район, сключен на 3 октомври 2023 г. между АПИ и изпълнителя след двегодишна процедура по проектиране, съгласуване, обжалване, възлагане и осигуряване на финансиране.

Проектът предвижда допълване на пътната сигнализация с монтирането на гъвкави ограничители и ограждане на пътните острови. Предвижда се още скоростта да бъде ограничена до 60 км., което става само с монтирането на пътни знаци. Всичко това е съгласувано с „Пътна полиция“ в Габрово още преди две години, но договорът за възлагане на изпълнението е от една седмица преди катастрофата, убила петима души.

Набелязани са мерки

За рисковия участък от обходния път на Габрово първи съобщиха от полицията на брифинг след катастрофата от 12 октомври т.г. Тогава обявиха, че мястото не е с концентрация на пътно-транспортни произшествия, но е квалицифицирано като рисково.

Заради това от МВР в Габрово са изпратили три писма до АПИ. От Агенцията не отрекоха. Пред „За истината“ оттам уточниха, че в Областното пътно управление на Габрово са заведени три сигнални писма от Областната дирекция на МВР в града. Първото е от 27 октомври 2021 г., следващото е от 4 октомври 2023 г. – по-малко от две седмици преди катастрофата, и последното е от 13 октомври т.г. – от деня след катастрофата.

Какво правят от АПИ в отговор на първото писмо?

В типичен чиновнически стил от Пътната агенция правят оглед и набелязват мерки. Ето какво отговориха оттам: „Своевременно е извършен оглед в началото на месец ноември 2021 г. в резултат на което са набелязани мерки за повишаване на безопасността на движение в зоната на кръстовището“, пишат в отговор на заяление за достъп до обществена информация. (Отговорът вижте в края на този текст)

Става въпрос за пътя от Велико Търново през Дряново до Габрово, в близост до с. Донино.

Набелязаните мерки отлежават две години – време, през което участъкът продължава да е рисков, а в Пътната агенция следват процедурните правила. Понятия като неотложност и риск очевидно не са приложими в конкретната ситуация, към която трябва да се добави и една подробност – заради протестите на енергетиците от тази есен, които затвориха Прохода на републиката, товарните камиони преминаваха през Шипка.

Точно един такъв товарен камион с румънска регистрация се заби в бус със строителни работници от различни населени места в габровска област, които се прибираха от Дряново към Габрово и Севлиево. За катастрофата е повдигнато обвинение на румънския шофьор, който от 12 октомври т.г. е в ареста с най-тежката постоянна мярка задържане.

Разследването продължава втори месец и не е ясно кога ще приключи, тъй като има назначени множество експертизи, които трябва да докажат или отхвърлят вината на румънския водач, казаха от прокуратурата. Междувременно в социалните мрежи хората го оневиниха, а водачи, които често минават по въпросния път споделяха, че мястото отдавна е „чакало“ сериозен инцидент.

Неразумно дълги срокове

На фона на последвалите събития няма никакво съмнение в бездействието на АПИ, срещу което остро реагира и областният управител на Габрово Мария Башева. На работна среща по повод катастрофата с пет човешки живота тя обяви, че „ще настоявам пред АПИ да оптимизират администравните си процедури“, защото „това са неразумно дълги срокове“.

Последвалите събития показват, че АПИ действително може да действа бързо, когато се налага. За петима мъже и техните семейства обаче това, че в агенцията изведнъж се разбързаха, няма никакво значение.

Отговорът на АПИ, получен по Закона за достъп до обществена информация вижте тук:

Снимки на ДОКУМЕНТ: narod.bg

Източник: narod.bg

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.