Турска компания придоби проекти за добив на злато в България за $59 млн.

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/turska-kompaniya-pridobi-proekti-za-dobiv-na-zlato-v-balgariya-za-59-mln/143877 SvobodnoSlovo.eu
Турска компания придоби проекти за добив на злато в България за $59 млн.

Канадската компания „Велосити Минералс“ продава проектите си за добив на злато в България, след като един от тях беше спрян от жителите на община Божурище. Близо 97% от гласувалите на проведения референдум в общината се обявиха против извършването на проучвателни дейности и добива на злато в местността „Златуша“.

Президентът на „Велосити Минералс“ Кийт Хендерсън съобщи, че компанията е сключила обвързващо писмено споразумение с компанията „Тюркелер“, базирана в Анкара, Турция. Според споразумението турската компания купува 100% от проекта за злато “Розино“, заедно с определени лицензи, заявления за лицензи и свързани права на собственост, и други проекти за добив на злато в България срещу 59 милиона щатски долара.

„Щастливи сме, че осигурихме сделка на стойност 59 милиона щатски долара за нашите активи в България толкова скоро, след като обявихме намерението си да го направим“, заяви Кийт Хендерсън. Проектът „Розино“ е в района на Ивайловград. Съседната златна  мина „Ада тепе“, която също се експлоатира от чужда компания, „Дънди Прешъс“, се очаква да затвори през 2026 г.

Канадската „Велосити Минералс“ добива благородни метали и мед в Източна Европа. В България компанията има 70% дял в находището „Тинтява“, което включва находището „Розино“, което е в етап на предварителна оценка. „Велосити“ също има 70% дял в находището „Момчил“ (който включва проекта „Обичник“), 70% дял в находището „Надежда“ (включващо проекта „Македонци“), 70% дял в „Дангово“ (което е в съседство с „Македонци“) и 100% дял в находището за проучване на мед и злато „Иглика“.

Купувачът „Тюркелер“ има инвестиции от над 6 милиарда щатски долара основно в проекти за възобновяема енергия.

https://obektivno.bg/

3 Коментара

Как така си продават права върху българската земя

18 hours before

нЕкви шибаняци - чужденци!? Ало службите, малоумни ли сте, болни ли сте, тъпи ли сте , прости ли сте!? Да ме мислите че българите от Божурище ще позволят на канадците да копаят златото и да унищожават природата и домовете им, само защото са се предрешили като турци тоя път А това са боклуци от цереу всъщност...

Коментирай

Мирмидон

18 hours before

Бравос! Не напразно нашите се скъсваха да ходят във Вашингтон, но оттам ги препращаха към Анкара. Канадците ни препродават на турците, е това е независимост.

Коментирай

До втория

2 hours before

Не са канадци бе, нищо не забелязвате като овци сте...когато Асен Василев се опита да вдигне концесионната такса на т нар "канадци" , тогава ЦРУ привикаха мижитурките от управлението ни и го спряха, ЦРУ, а не канадското правителство...отворете си новините от Дир бг , ако щете, там го пишеше

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.