Учен от Швейцария: България става гореща, безводна и наводнена с мигранти

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/uchen-ot-shveycariya-balgariya-stava-goreshta-bezvodna-i-navodnena-s-migranti/129632 SvobodnoSlovo.eu
Учен от Швейцария: България става гореща, безводна и наводнена с мигранти

До 50 години част от амазонските гори ще са изчезнали и ще са превърнати в савана. Испания и цялото Средиземноморие пък пресъхват и постепенно се превръщат в пустини.

Тази мрачна прогноза за световното бъдеще очерта д-р Владимир Симеонов от Федералния институт за технологии в Лозана, Швейцария.

"Следя процесите от 30 години. Обикновено реалността е по-близо до лошите прогнози, отколкото до средните прогнози. Да не говорим за оптималните. Така е, защото продължаваме да отделяме газове, които предизвикват затоплянето на планетата с нарастващи темпове, не само че не го намаляваме", посочи д-р Симеонов в ефира на "120 минути" по Би Ти Ви.

"В близките 50 години се очаква част от Амазония да изчезне, да се превърне в савана, което ще промени климата не само на Америките, но и на целия свят", посочи той.

На въпрос обречени ли са Испания и Португалия да се превърнат в пустини той отговори: "Ако продължаваме така, може би да. И това се отнася за цялото Средиземноморие, не само за Испания и Португалия".

"Може би родените през 2023 г. ще я помнят като най-студената зима в живота си", каза ученият.

Притеснителното според него е, че не се знае кога могат да започнат необратими промени. Тази граница вече е премината с кораловите рифове, но остава неясен въпроса с ледниците. Ако започнат да се топят бреговете на Исландия, това може да вдигне морското равнище със 7 метра. Вероятно това ще стане до 500 години.

На първо време ни очакват екстремни явления като градушки и суши, както и горещи вълни.

"България също ще преминава постепенно към по-топъл климат. България не е много богата на водни ресурси въпреки че един от митовете е, че сме. Водата ни зависи много от горите и тук идва едно от притесненията ми", посочи д-р Симеонов. Той разказа, че миналата година в Гърция първо са пресъхнали почвите, а после са избухнали огромни пожари. После за ден е паднал дъжд колкото за година, което е отнесло почвите и е спряло възстановяването на горите.

Д-р Симеонов обясни, че земята е минавала през много климатични промени, но разликата е, че сега темпото на промените е много по-високо.

Затова в бъдеще ще има много климатични мигранти. Всъщност тези процеси вече са започнали - дългата суша бе една от причините за войната в Сирия. В Европа пък Испания пресъхва все повече и използва много подпочвени води, които трудно се възстановяват. Там е и единствената пустиня в Европа.

https://epicenter.bg/

10 Коментара

Бля, бля

4 months before

Луд умора няма.

Коментирай

moitoi

4 months before

...Д-р Симеонов обясни, че земята е минавала през много климатични промени, но разликата е, че сега темпото на промените е много по-високо...!!! Абе Сороски климатологе- В Сибир са намерени мамути в стомаха си да имат НЕпреработена храна толкова бързо са умрели от студа!!!

Коментирай

darkaveng

4 months before

"Учен" български, шейцарски нещо си, от Своге! И все "учен", ама и той си е малко, дали?, "проз"! Но, както се вика - ще поживеем, ще видим! Анадънму, учения?😀

Коментирай

Емил Илчев

4 months before

Да си смени дилъра и фризьора.

Коментирай

Доктор

4 months before

Психично болен чичка!

Коментирай

Караман

4 months before

Ако бяхме в полярния климатичен пояс професорът щеше да е чукча.

Коментирай

Дяков

4 months before

Този като го гледам,въобще не мога да му се доверя,само Пейков го минава.По платените телевизии е крайно време да спрат да канят предозирал и хора,че стават смешни вече!!!

Коментирай

Раф

4 months before

Разликата между неучен и тоя е, че косата му е наелектризирана.

Коментирай

Неизненадан

4 months before

Голямото затопляне - Голямата измама - Големите пари - за Малките хора....

Коментирай

Амазонската джунгла не "изчезва"

4 months before

Тя е масово поголовно планирано жестоко изсичана и целия живот в нея жестоко избивано, с наслада избивано....Същото правят с българските гори, а после реват за безводие и климатични промени...и това а ко е професор, Швейцария да се закрива

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.