Украйна може да не купи реакторите на АЕЦ „Белене“ заради съмнения за корупция

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/ukrayna-mozhe-da-ne-kupi-reaktorite-na-aec-belene-zaradi-samneniya-za-korupciya/140579 SvobodnoSlovo.eu
Украйна може да не купи реакторите на АЕЦ „Белене“ заради съмнения за корупция

България започна преговори за продажба на оборудването на АЕЦ "Белене" на Украйна въпреки предложението на Франция да завърши централата.

Украинското правителство се бори с нарастващата опозиция срещу многомилионната схема за закупуване на ядрените реактори на спрения в България проект за АЕЦ „Белене“, изправено пред обвинения, че властите отварят вратата за корупция, съобщи Politico.

Киев иска да пусне в експлоатация два нови блока в атомната електроцентрала „Хмелницки“ в Западна Украйна, като твърди, че те ще помогнат за укрепване на енергийната мрежа на страната, която руските ракети унищожиха. Най-бързият начин да се направи това, твърдят те, е да се купят руски реактори, които в момента се намират на склад в България, на приблизителна цена от 600 милиона долара.

Но сделката се нуждае от одобрението на парламента. Депутатите от партията на Зеленски обаче не могат да съберат нужното мнозинство във Върховната Рада на Украйна, тъй като част от тях твърдят, че сделката може да пробие огромна дупка в разкъсания бюджет на страната за технология, която няма да помогне в краткосрочен план на украинците да предотвратят задаващите се прекъсвания на тока.

Въпросът достигна връхната си точка във вторник сутринта, когато правителствени служители се срещнаха с членове на парламента, за да обсъдят въпроса. Според двама присъстващи на срещата депутати правителството е признало, че в момента няма необходимата подкрепа.

„Изключително рядко се случва неща на толкова високо ниво да не бъдат подкрепени“, каза Андрий Жупанин, депутат от управляващата партия на Зеленски и член на парламентарната комисия по енергетика.

Той посочи няколко въпроса, които според него остават без отговор: „Можем ли да си позволим да купуваме руски ядрени реактори по време на пълномащабната инвазия? И какво е състоянието на тези реактори? Те бяха купени от България преди 10-12 години, така че ще работят ли, когато пристигнат в Украйна?“

Украинският министър на енергетиката Герман Галушченко, който прокарва плана, отхвърли опасенията, твърдейки, че разширяването на ядрената енергия е единственият начин да се запази енергийната мрежа и че двата реактора ВВЕР-1000 са най-бързите и евтини налични варианти.

„Срещу руските атаки ядрената енергия представлява 60 процента от нашия енергиен микс и е гръбнакът на нашата енергийна система“, каза той в коментар за Politico. – „Разработването и добавянето на още блокове към атомната електроцентрала „Хмелницки“ е приоритет за правителството на Украйна.“

Съмнения за корупция

Украйна има голям проблем с корупцията в енергийния си сектор. Преди дни заместник-министърът на Галушенко Олександър Хейл беше арестуван по обвинения, че е поискал подкуп от половин милион долара в замяна на прехвърляне на въгледобивно оборудване, принадлежащо на държавно предприятие.

Жупанин и колегите му твърдят, че покупката на руски ядрени реактори ще се превърне в още един източник за подобни измамни сделки.

„През последните 10 години имаше много наказателни дела срещу хора, използващи търгове, за да извлекат пари от украинската държавна ядрена компания“, каза депутатът. – „Ако им позволите да похарчат милиарди гривни за това, можете да очаквате поток от наказателни дела през следващите 10 години.“

Галущенко отрече обвиненията, че правителството крие информация. „Самият факт, че законът е в парламента и обсъждаме разпоредбите му с депутатите и обществото, е ясен знак за нашата откритост“, добави той.

Въпреки това парламентаристите все още твърдят, че правителството не е успяло да отговори на ключови въпроси за това как схемата осигурява съотношение цена-качество или се справя с предизвикателствата на енергийната мрежа. Ярослав Железняк, икономист и депутат от украинската либерална партия „Голос“, каза, че не е уверен, че правителството може да успокои тези опасения.

„Има много депутати от почти всички фракции, които не подкрепят предложението“, каза той пред Politico. – „Загрижени сме за корупцията в този процес на възлагане на обществени поръчки и не сме получили никакви обяснения.“

Българският енергиен сектор е изправен пред собствени корупционни скандали. Във вторник Европейската прокуратура влезе в офисите на държавния оператор на газовата мрежа „Булгартрансгаз“ и главния изпълнител на проекта за разширение на газохранилището „Чирен“ „Главболгарстрой“ заради започнало разследване за злоупотреба с пари от ЕС.

https://obektivno.bg/

1 Коментара

2011

1 month before

Много добра новина за България

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.