В ДАНС подслушвали Гешев от 3 месеца

Поставили обвинител №1 „на слушалка“ след ареста на строителния бос Велико Желев

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/v-dans-podslushvali-geshev-ot-3-meseca/110837 SvobodnoSlovo.eu
В ДАНС подслушвали Гешев от 3 месеца

Поставили обвинител №1 „на слушалка“ след ареста на строителния бос Велико Желев

Оказва се, че главният прокурор Иван Гешев е бил обект на нерегламентирано подслушване от страна на цели две специализирани служби у нас – ДАНС и ДАТО.

 

Предполага се, че е подслушван от началото на март, когато в страната стартира предизборната кампания за предсрочните парламентарни избори. Именно тогава лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде и първата си категорична заявка, че в следващото НС партията му ще подкрепи Закона за съдебната система, ограничаващ правомощията на главния прокурор.

 

Според твърденията, Гешев е станал обект на нерегламентирано подслушване буквално дни след ареста на пътно-строителния бос №1 у нас – Велико Желев. По всичко личи, че политическата класа се е уплашила, че се подготвят и още знакови задържания на други едри представители на родния стопански и политически елит, твърдят запознати.

 

Припомняме, че Желев бе арестуван по дело за принуда, след като ексслужителят му Благой Андонов подаде сигнал в МВР и прокуратурата, че е бил пребит в офиса на милионера и заставен да подпише документ, че дължи голяма сума пари, уж отклонени от него. В хода на операцията срещу него бяха обискирани не само офисите на фирмите му, а и морското имение на баровеца в курорта Св. Св. Константин и Елена. След като изкара 72 часа в ареста, Желев бе освободен срещу сумата от 20 хил. лв., а съдът му наложи забрана да напуска пределите на страната.

 

Оттогава липсва яснота какво се случва с обвинението, което му бе повдигнато. След първоначалната медийна активност, милионерът рязко спря да дава интервюта.

Любопитен детайл е, че Желев бе задържан по обвинение за изнудване броени дни, след като служебният регионален министър Иван Шишков разкри, че изградената от фирмата му Северна скоростна тангента на София е със значително по-тънък слой асфалт от изискуемия. Поради тази причина мнозина подозират, че задържането му е било с цел да бъдат иззети от офисите му документи за нерегламентирани плащания по редица инфраструктурни проекти.

 

Въпреки обвиненията за „тънкия асфалт“, фирми на Желев продължават да печелят поръчки, възлагани от регионалния министър Иван Шишков. Един от последните примери е изграждането на пътя край Кресненското дефиле.

 

Припомняме, че шефът на ДАНС – Пламен Тончев бе назначен с указ на президента от пролетта на 2021 г., след като предсрочно бяха прекратени пълномощията на предходния председател на агенцията – Димитър Георгиев.

На 7 април, Радев даде нов 5-годишен мандат на Тончев като шеф на ДАНС след предложение на служебното правителство.

 

Запознати твърдят, че в подслушването на Гешев са били ангажирани и служители на ДАТО, която бе създадена като отделна агенция след скандалите с подслушването по времето на Цветан Цветанов в МВР. На практика това е ексдирекцията СДОТО на МВР, продължаваща да се помещава на същия адрес – ул. „Шести септември“ в София. Неин председател е Бисер Бисеров, който бе назначен с Указ №261 от 05.10.2021 г. на Румен Радев по предложение на МС.

На 23.10.2022 г., Бисеров бе преназначен на поста, а мандатът му изтича през 2027 г.

 

Съмненията, че телефонните разговори на Гешев се подслушват, се засилиха през последните дни, след като той разпространи свой записан разговор с члена на ВСС Йордан Стоев, в който магистратът го увещава да си подаде оставката и да напусне поста си с мир. Гешев отрича да стои зад записания разговор със Стоев и твърди, че най-вероятно колегата му го е направил.

 

Главният прокурор е получил записа от своя служителка, която била по работа в Съдебната палата в почивните дни по-миналия уикенд. Посрещнал я човек, който й дал флашка в плик – записът на разговора със Стоев.

Срещу Гешев обаче тече прокурорска проверка по сигнал на заместника му Борислав Сарафов за нерегламентирано подслушване. Според Сарафов, началникът му имал още над 150 записани разговори с политици, висши магистрати и кадровици от ВСС.

 

В изтеклия запис от срещата между Стоев и Гешев се чува как членът на ВСС изрично предупреждава главния прокурор, че разговорите му се подслушват от ДАНС. В разговора се намесва и името на президента Радев, като се споменава и посещението му в Южна Африка. От записа обаче не става много ясно дали президентът е разпоредил Гешев да бъде подслушван.

Източник: Уикенд

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.