В сезона на настинките: Положителен тест за наркотици след капки за нос и масови лекарства

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/v-sezona-na-nastinkite-polozhitelen-test-za-narkotici-sled-kapki-za-nos-i-masovi-lekarstva/145184 SvobodnoSlovo.eu
В сезона на настинките: Положителен тест за наркотици след капки за нос и масови лекарства

В сезона на запушения нос и настинките шофьорите могат да дадат положителен тест за наркотици от лекарства за грип или капки за нос. Лекари предупреждават, че с обичайните капки или спрейове за отпушване на носа може да "светнете" с положителен тест за амфетамин или други психоактивни вещества.

Министерството на здравеопазването на Румъния актуализира списъка с лекарства, които могат да повлияят на способността за шофиране. Веществата в състава на лекарствата могат да дадат положителен резултат при тест за наркотици (DrugTest) - бързите тестове, извършвани в движение от пътни полицаи, а шофьорите могат да останат без шофьорска книжка.

Какво казва съдебният лекар за степента на метаболизъм и елиминиране на всяко вещество в организма

Лекарствата, съдържащи психотропни вещества (съдържащи психоактивни вещества) имат ефект върху психиката и могат да повлияят на съзнанието, емоциите и поведението на човек, ако се приемат продължително без лекарско предписание. Лекарствата в тази категория могат да предизвикат пристрастяване, ако не се прилагат според подходящ медицински план и могат да повлияят на резултата от тестове за наркотици, извършени от пътна полиция (КАТ).

Лекарства, съдържащи психоактивни вещества, които могат да оставят шофьорите без шофьорска книжка за 72 часа

„За лекарите международното общоприето име в списъка с лекарства е това, което наистина има значение. Ние можем да засечем (открием/изведем) международното общоприето наименование от списъка с лекарства (ICD) в нашата токсикологична експертиза чрез методи като газова хроматография или течна хроматография, като това са най-специфичните изследвания. В противен случай ние, лекарите, обикновено не можем да кажем, когато вземаме биологични проби, от кой търговски продукт (търговско наименование на лекарства) идват тези вещества.

Веществата в състава на лекарствата в този търговски списък имат различен "полуживот". (Полуживотът е фармакокинетичен параметър, който се определя като времето, необходимо за половината от концентрацията на активно вещество, лекарство в кръвната плазма). Ефектът е различен за всеки човек, защото самото лекарство има своите граници и всяко тяло има различна скорост на метаболизъм

Степента на метаболизъм и елиминиране на всяко вещество в тялото е различна от един човек на друг

Например веществото кодеин има между 2 и 4 часа действие в кръвта. По-точно, ако лицето не вземе друга доза от лекарството, което свързва кодеин, след 4 "полуживота", веществото може да изчезне от тялото и вече да не произвежда фармакодинамичен ефект, вече да не създава ефекти“, каза пред Digi24 съдебният лекар майор Костеску Михнеа. Той е научен ръководител в Университета по медицина и фармация "Карол Давила", дисциплина фармакология и фармакотерапия.

Първичен медицински специалист: "Възможно е, но не е задължително, веществото (в този случай кодеин) да излезе положително на Drugtest дори след няколко часа"

"Дори ако лекарство, съдържащо психоактивни вещества, даде положителен резултат при Drugtest, събраните биологични проби впоследствие се анализират и се вижда какво е нивото на концентрация в кръвта и особено от кои/колко вещества. Ако нивото на концентрация, следвайки влиянието отчетът е нисък или дори отрицателен, последният, тогава може да е вещество от медицинско лечение. Но ако говорим за коктейл от (няколко) вещества, то ние се водим от това, че не може да става въпрос за редовна консумация (на лекарство) за медицинско състояние, но резултатът може да дойде от друг източник.

Докладът за въздействие, както се нарича на медицински терминът, се прави само от съдебна медицина и анализира няколко фактора, включително: спиране на движението, интервал от време от момента на спиране на движението, доклад от токсикологичен анализ и извършен клиничен преглед в момента на попадане в трафика.

trud.bg

1 Коментара

Доктор "Ох, боли"

10 minutes before

Окей, ако правилно разбирам горния текст, по-точно каламбурница от термини, то ние не трябва да се лекуваме изобщо. Или шофираш със запушен нос и главоболие, или си стоиш в къщи и си капеш капки. Пък ако не дай Боже ти се налага да караш до поликлиниката или спешното - сори. Мреш си у вас. Евала! По-голяма идиотщина от т'ва скоро не ми беше попадала в полезрението.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.