В земеделието обявиха протестна готовност заради забавянето на "украинската помощ"

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/v-zemedelieto-obyaviha-protestna-gotovnost-zaradi-zabavyaneto-na-ukrainskata-pomosht/144004 SvobodnoSlovo.eu
В земеделието обявиха протестна готовност заради забавянето на "украинската помощ"

Все повече браншови организации в земеделието обявяват протестна готовност заради неизплатените средства по т.нар. украинска помощ. Към протестните декларации на зърнопроизводителите, овцевъдите и биопроизводителите се присъединиха и членовете на Камарата на производителите на плодове и зеленчуци, съобщи БНР и добави, че по негова информация в понеделник земеделците са поканени на среща в Министерството на финансите.

300 млн. лв. е сумата, която държавата дължи на земеделските производители за втория транш на украинската помощ. Ангажимент за това подпомагане беше поет с подписано споразумение между протестиращите фермери и правителството през февруари. Крайният срок за изплащане на парите беше 30 септември и след него земеделците започнаха да предупреждават, че са готови да излязат на улицата заради неизплащането на средствата, нужни им за да компенсират икономическите загуби, които търпят заради войната в Украйна.

Междувременно се появи неофициална информация че финансовото министерство е готово да изплати средствата на два етапа - до 15 октомври, когато да бъдат преведени 200 милиона лева по сметките на земеделските производители, а останалата част от плащането ще се бъде извършено до края на месец ноември.

Пред БНР лидерът асоциацията на зърнопроизводителите Илия Проданов каза, че на този етап неговата организация не е готова да приеме такова предложение за двуразово плащане.

"Споразумението беше постигнато след масови протести и предвиждаше компенсации за загубите на фермерите заради войната на Русия в Украйна. На този етап не са спазени не само финансовите ангажименти по това Споразумение, но и редица законодателни инициативи, целящи укрепване на селскостопанския сектор, както и обещаният диалог с Министерство на финансите относно бюджет 2025 г.", написаха в специална декларация преди дни от Асоциацията на зърнопроизводителите, за която БНР също съобщи.

Браншовата организация подчерта, че земеделците не могат да си позволят забавяне на плащанията към тях, тъй като са притиснати от множество финансово обременяващи фактори.

Министърът на земеделието Георги Тахов заяви в средата на август по време на среща с представители на браншовите организации, че ДФ "Земеделие" е в пълна готовност за изплащането на помощта. Той припомни, че средствата се осигуряват през националния бюджет и те са били заложени за 2022 и 2023 г.

"Разликата за настоящата година е, че парите не бяха бюджетирани. След проведена среща и подписан меморандум на 12 февруари 2024 г. с предишния състав на МС бе обещано средствата по втория транш да бъдат изплатени до 30 септември 2024 г., въпреки че такива налични в бюджета няма. Министърът тогава отбеляза, че по втория транш трябва да бъдат разпределени над 300 млн. лв. на повече от 53 хил. фермери.

На свой ред финансовият министър Людмила Петкова заяви, че браншът има сключено споразумение и то ще бъде изпълнено. "Ще направим всичко възможно да не се стига до актуализация на бюджета. Спазваме сроковете, за да изплатим помощта до 30 септември."

dir.bg

1 Коментара

aha

2 hours before

Кво ,земеделие-кви 5 лева-всичко е внос-а зърното зад граница-ядем украйнски хляб, полски домати и македонски и турски,чесън от Китай,маруля от Холандия,грозде от Испания, моркови от Турция, и, т.н и т.н... Къде видяхте земеделие, къде?!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.