Въртят измами от името на БДЖ и БЕХ

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/vartyat-izmami-ot-imeto-na-bdzh-i-beh/113230 SvobodnoSlovo.eu
Въртят измами от името на БДЖ и БЕХ

Завъртяха мащабни измами, в които са замесени имената на държавните предприятия БДЖ и Български енергиен холдинг (БЕХ). Измамниците предлагат “безплатна” карта на БДЖ за цяла година срещу минимална сума и обещават огромни печалби, ако инвестирате в акции на БЕХ.

Измамите стигат до много хора чрез платени съобщения във фейсбук. Това само показва, че в социалната мрежа лесно може да бъде пускана невярна информация, без да е ясно кой стои зад нея и кой е авторът ѝ. Невярната информация може не само да заблуждава хората като им показва изопачени факти, но и директно да ощетява потребителите, които се доверят на написаното.

Във фейсбук пускат спонсорирано съобщение, според което БДЖ има уникално предложение за всеки гражданин - безплатен абонамент за всички линии на БДЖ за цяла година само за 2,35 евро.

Във фейсбук има реклама на “безплатна” карта на БДЖ.

Авторите на измамата специално посочват, че офертата важи за всички жители на България. За да получат картата доверчивите хора само трябва да последват връзката от мобилния си телефон и да отговорят на няколко въпроса.

За да спечелите карта на БДЖ, трябва само да отговорите на няколко въпроса.

Въпросите са от типа чували ли сте за безплатната карта на БДЖ и пътувате ли с влак. Но няма значение какво ще отговорите - винаги печелите карта. Но авторите на измамата са вложили дори малко хазартен елемент - човек трябва да отвори три измежду много кутии като цъка на мобилния си телефон и, ако в някоя от кутиите има карта на БДЖ, печели. Разбира се, всеки печели, защото измамата всъщност е в таксата от 2,35 евро за доставка на “безплатната” карта.

Само с няколко кликвания на телефона потребителят стига до момента, в който трябва да плати.

Лековерните граждани може да изгубят и значително по-голяма сума от тези близо 5 лв. за доставка на картата на БДЖ, ако при онлайн плащането напишат данни от дебитната или от кредитната си карта. Възможно е измамниците да целят да получат именно данни от банковите карти на доверчивите граждани, за да ги източат.

От БДЖ пуснаха официално предупреждение за измамата, чрез която хората са подканвани да отговорят на кратки въпроси и да купят карта за цялата железопътна мрежа в България.

БДЖ призовава своите клиенти да не се подлъгват от подобни съмнителни предложения и се обръща с молба да докладват и сигнализират при забелязани нередности. Но въпреки това предупреждение рекламните съобщения продължават да бъдат показвани във Фейсбук.

Много хора споделят информацията за безплатните карти и я коментират и така измамата достига до повече потребители. Затова “Труд news” публикува снимки на невярната информация, която циркулира в социалната мрежа.

Трябва да вложите само 500 лв.

Обещават огромни печалби от търговия със суровини

Клипът е професионално направен

Измамници обещават доходност от 11 700 лв. на месец при инвестиция от 500 лв.

Във фейсбук завъртяха и измама от името на Български енергиен холдинг (БЕХ). В социалната мрежа пускат рекламно съобщение, с което обещават рекордни печалби, ако човек инвестира в акции на БЕХ с цел търговия с природни ресурси.

Обясняват, че огромна печалба може да бъде постигната чрез търговия с природни ресурси.

Измамниците обещават доход от 11 700 лв. на месец при инвестиция от 500 лв. в акции на БЕХ. Първоначално авторите на измамата предлагаха доход от 5000 лв. при инвестиция от 300 лв. Но след това залогът беше увеличен на 500 лв. Авторите на схемата обясняват, че всички граждани на страната вече имат право да купят акции от БЕХ и така да печелят от търговия с природни ресурси. За по-лесно възприемане на информацията от доверчивите хора е направен и специален клип, в който обясняват новите инвестиционни възможности. Клипът е професионално направен и много истински реклами могат да завиждат на качеството му. Но това, което от пръв поглед показва, че става въпрос за измама, е размерът на обещаваната печалба. За да бъде осигурен доход от 11 700 лв. на месец при инвестиция от 500 лв., означава че възвръщаемостта на инвестицията е около 28 хил. процента на година. Няма природни ресурси, които могат да осигурят такава печалба при търговия с тях.

От Министерство на енергетиката предупредиха за измамата. “Призиви за бързи печалби, публикувани на неоторизирани платформи, са подвеждащи и фалшиви. Призоваваме гражданите да не се доверяват на подобни явни опити за измама”, посочват от енергийното ведомство.

trud.bg

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.