Васил Божков: По делото на Борисов, Горанов и Арнаудова съм защитен свидетел

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/vasil-bozhkov-po-deloto-na-borisov-goranov-i-arnaudova-sam-zashtiten-svidetel/116266 SvobodnoSlovo.eu
Васил Божков: По делото на Борисов, Горанов и Арнаудова съм защитен свидетел

Целта на завръщането на Васил Божков в България е да вземе властта като политик. Това стана ясно от пресконференция, която той даде на живо на страницата си във фейсбук. Журналистите бяха събрани в хотел "Хаят" след предварителна регистрация, а бизнесменът отговаряше от офиса си на "Московска", където пребивава по време на домашния си арест с електронна гривна.

"Лицето Петър Петров не го познавам. Срещу мен беше организирана атака като военна операция. Арестуваха жена ми, сина ми, адвоката ми, репресията срещу мен беше изключително тежка“, започна Божков. И заяви, че са унищожени фирмите и бизнесите му.

"Спекулацията с моето връщане е поредната манипулация на прокуратурата. Арабският термин е "екстрадиция“, това е грешка в термина. Реално искам да се прибера от първия момент, в който разбрах, че срещу мен има атака. Самото ми прибиране беше осуетено от Интерпол, бях арестуван в Дубай, решението на съда беше да не бъда екстрадиран. Молбата ми беше одобрена на 23 август, на 25 август с първия самолет се прибрах, без никаква екстрадиция. Хората ме питаха дали съм сигурен, че в България съм в безопасност и трябваше да подпиша декларация, че се прибирам на собствена отговорност. 

По делото за Бойко Борисов, Влади Горанов и Севдалина, аз съм защитен свидетел. Два пъти ме разпитваха по четири часа и след това бях обявен за защитен свидетел. В момента моят живот и животът на моите близки, е силно застрашен в момента“, продължи Божков като заяви, че начело на мафията у нас, стоял Бойко Борисов.

"За убийството на Алексей Петров не мога да кажа нищо. Защо се е случило, не мога да кажа. Не съм познавал Алексей Петров. С моята партия няма да участвам в местните избори. Успял съм във всичко в живота“, заяви той. И допълни, че целта на "Българско лято“, щяла да бъде насочена към онези 60%, които не гласуват на избори.

Божков се заяви, че протестите през 2020 г., са започнали след неговото интервю по Би Ти Ви, а не след акцията на прокуратурата в президентството.

 

Моето завръщане няма връзка нито с убийството на Алексей Петров, нито със смяната на Гешев. На 24-и нямаше просто самолет, подчерта Божков. 

 

"Не се познавам с президента Румен Радев. Нямам никакви отношения“, отговори на друго питане той.

 

"След прибирането ми бях арестуван на летището, стоях в ареста, сега съм под домашен арест. Единственото вредно нещо в България, е Борисов. Борисов трябва да бъде изваден от политиката, за да има България някакво бъдеще“, отсече Божков, отричайки след завръщането си, да е правил опити да се среща с Борисов, Горанов и Арнаудова. Той заяви, че и не иска да ги вижда.

 

"Принципно пак надебеля. Вие го тълкувайте както си искате“, отговори той на въпрос за депутата от ДПС Делян Пеевски.

 

“ГЕРБ и “Продължаваме промяната“, навремето имаше БКП и Комсомол. "Продължаваме промяната“ мога да ги определя като Комсомол. А Пеевски си е статуквото. ДПС са неизменна част от статуквото“, каза той.

"Нито съм бил близък с Къро, нито съм познавал Къро“, призна Божков. 

"Няма никакво значение какъв е Кирил Домусчиев. Почетен гражданин е, но няма американски паспорт. Не знам как върви следствието. Не ме питайте какво съм казвал там, подписал съм декларация“, коментира той и бизнесмена Кирил Домусчиев и дали знае дали той е бил разпитан в следствието. 

"Царя и царицата на черните? Черните останаха без царица, а белите останаха с царя в шах, но им дърпа конците в сянка. Партията трябва да приключи с пълна победа на белите. Каква е външната политика на България? Членове сме на НАТО и ЕС, ние не можем да водим външна политика“, продължи той и определи сглобката като безпринципна.

"Мисля да не се занимавам повече с бизнес. Нямам нужда повече от бизнес. Моята кауза е България“, изтъкна той и допълни, че не знае къде е колекцията му, музеят е бил съсипан, а ценни исторически артефакти, са били изнасяни в кашони. 

"Моята кауза в момента е България да се оправи“, заяви се Божков.

 
"Не знам дали Любена Петрова е била в Емиратствата, не съм се срещал с нея. Отстраняването на Гешев е загадка за мен, това просто не ми е ясно“, отговори той на друг въпрос.
 
Хунтата ме унищожи, нападна ме, ограби ме, и те ме поставиха под санкции, заяви Божков, казвайки защо е в списъка "Магнитски“. Той определи ситуацията си като все едно Русия да е нападнала Украйна, а САЩ да поставят под санкции Украйна.
 
Божков заяви, че е бил намерен лесно от Европрокуратурата - и ме разпита по неговия сигнал по злоупотреба с европейски пари. И се оплака от родната прокуратура, че тя не го е намирала въпреки, че съдът му е пращал призовки за поставяне под запрещение на колекцията му. Заяви още, че американците са изразили своето притеснение от прибирането му в България.
 
"Ако слушате глупостите на този малоумник Кънев, естествено не съм имал бизнес с Пригожин. Преди войната Русия беше един огромен пазар, където всеки искаше да се настани, американците също“, коментира той и твърденията, че е имал бизнес с Евгений Пригожин.
 
"Чувствам се застрашен, кой е конкретно, няма да кажа“, отново призна Васил Божков. Той отново каза, че бизнесът му е бил унищожен само за един ден.
 
"Аз договорки не правя. Както виждате, можеше да стоя 8 месеца в ареста, можеше да бъдат удължени с още осем“, каза той дали е имал договорка, за да се върне у нас. 
 
Накрая заяви, че се връща в политиката, за да свали Борисов от власт. 
 
"Как ще завърши делото срещу Борисов, Горанов и Арнаудова, всичко зависи от прокуратурата и съда. Аз не съм виновен за нищо, всичко е скалъпено, спокойно чакам делата, ако въобще се стигне до съд“, завърши онлайн изявата си Васил Божков.
 
trud.bg
 

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.