Вътрешният министър Пламен Узунов: За един ден подписах 4000 заповеди за преназначение в МВР

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/vatreshniyat-ministar-plamen-uzunov-za-edin-den-podpisah-4000-zapovedi-za-prenaznachenie-v-mvr/26075 SvobodnoSlovo.eu
Вътрешният министър Пламен Узунов: За един ден подписах 4000 заповеди за преназначение в МВР

Наследството от Бъчварова –  лавкаджията в МВР е с по-голяма заплата от полицая

– „МВР му е на длан“. Така ни каза ваш колега, когато научи, че сте станали министър. Имаше предвид, че като полицай от кариерата, криминалист, залавял серийни убийци и областен директор, вие, г-н Узунов, познавате министерството. Но друг е изгледът от политическия кабинет. Нещо изненадващо в него?

– Моят тъй наречен политически кабинет – аз неслучайно казвам „тъй нарачен“, е съставен изцяло от експерти. В този смисъл за изненади едва ли може да се говори. Ние познаваме спецификата на системата, свързани сме с нея. Затова аз всеки ден казвам на колегите: въпреки краткия живот, отреден на едно служебно правителство, ние имаме шанса да подобрим много неща в организацията, в мотивирането на служителите…Имаме единомислие и вървим в тази посока. Единственото, което ме притесни в първите работни дни, беше административната реформа, която се приема изключително противоречиво от служителите на МВР. Тя е заложена от предишното правителство и ние сме обвързани със срокове в нея. Току що влязъл в МВР като министър, аз трябваше да подпиша 4 000 заповеди в два екземпляра за един ден, за да бъде гарантиран статутът на служителите в министерството.

– А, да. Това е от борбата на Борисов с чантаджиите, както той ги нарича. Г-жа Бъчварова я довърши като постави срок за преназначаване на част от администрацията – 1 февруари. И какво стана?

– Стана неизбежното. Мое административно задължение беше да подпиша заповедите на служителите, които за един ден преди въпросния 1 февруари трябваше да преминат към нови трудовоправни отношения. С промените в Закона за МВР, приети от миналото Народно събрание, е предвидено преобразуване на трудовите правоотношения по Закона за МВР в такива по Закона за държавния служител. Тези промени водят дотам, че служителите със средно образование, работещи като „лица по трудово правоотношение“ ще взимат по-високо възнаграждение от служителите с полицейски правомощия. Първоначалната идея на реформата е била служителите на МВР, които са навън, да запазят статута си, а помощният персонал да не се ползва от привилегиите им. Но при изчисляване на заплатите се оказа, че на служителя на лафката се полага по-високо възнаграждение от това на униформения, който патрулира и реагира на сигнали. Този на лафката ще взима 1300 лв. заплата, а полицаят на улицата – 1000.

– Какво говорите?! Полицаят на терен, който ни пази от бандити и хулигани, да взима по-малко от жената, дето му продава вафли! Нали Бъчварова обратното обещаваше?

– Така се получава – обслужващият персонал, който трябва да подсигури полицаите навън, е по-добре платен от тях. Има и други необмислени неща. В закона е записано, че трудовите правоотношения се преобразуват, а според юристи те трябва да се прекратят, да се изплатят обещетения на хората по Закона за МВР и после да се преназначат по Закона за държавния служител. Законът за МВР предвижда обезщетения от няколко заплати, като броят им зависи от прослуженото време. Служителите, чийто правоотношения са преобразувани, недоволстват, защото при пенсиониране или при прекратяване на правоотношенията им след дълга служба, те ще вземат само шест заплати по Закона за държавния служител. Получи се напрежение в системата и вътрешно противопоставяне между отделните категории служители, а това влияе зле на мотивацията им. Доволни няма. Законът е следвало да ги разграничи – полицаите на улицата да бъдат първа категория труд, а трудът на останалите да бъде прекатегоризиран в трета. Това не се е случило. Всяка реформа преди да бъде въведена, трябва да бъде внимателно подготвена и обмислена. В противен случай се стига до ситуации като тази, която описах.

– Но вие защо подписахте заповедите с тая недомислица!

– Щеше да бъде административен произвол да не подпиша изготвените вече заповеди за преназначаване. Трябваше да успея да го направя и то незабавно, тъй като от първия ден на февруари служители на МВР губеха статута си, а представете си, ако с някой от тях на другия ден нещо се случи на улицата…

– Говореше се доста за капани, заложени за служебните министри от бившите. Един от тях е щракнал в МВР, както се вижда. И?

– Търсим компенсаторни механизми за преодоляване на дисбаланса и противопоставянето в системата на МВР. Не става дума за намаляване на заплати, както гласи един от популярните слухове в администрацията, а за балансиране на възнагражденията. Обсъдихме и с омбудсмана Мая Манолова колективния иск, който служители на МВР са подали до нея, смятайки, че правата им са нарушени с противоконституционни текстове в последната поправка на закона. Г-жа Манолова е получила десетки жалби от проблемите, произтичащи от реформата, влязла в сила от 1 февруари. Тя се ангажира да инициира широко обсъждане по темата, на което да бъдат коментирани конкретни текстове в Закона за МВР, последиците от прилагането им и възможностите за преодоляването на създалата се ситуация. Разбира се, и ние ще участваме.

– Вие сменихте на министерския пост една социоложка, която по-рано ви принуди да подадете оставка. Някои казват, че това е ирония на съдбата, а други – че е закономерна смяна на политически турист с професионалист, който знае какво прави. Вие какво ще кажете?

– В годините много се е спорило кой е по-подходящ за министър на вътрешните работи – човек от системата или външен за системата. МВР е институция с много специфики. Аз вярвам, че професионалният ми опит ще бъде от полза и на позицията, която заемам сега. Да работиш в МВР не е начин за препитание. Това е съзнателен избор, който изисква професионализъм. Трябва да изпълняваш задълженията си достойно. Трябва и да знаеш кога да си тръгнеш с достойнство.

– 34 пъти поправяха Закона за МВР в последното десетилетие, а се оказва, че реформата не е постигнала целите си. Оттук нататък накъде?

– Между другото, всички реформи, на които МВР е подлагано през годините, са обявявани за успешни. Не бих искал да поставям под съмнение , че всеки от моите предшественици е подхождал с добри намерения. Свидетели сме обаче на резултата от неспирните промени. Те неминуемо създават несигурност в състава и го демотивират.

– Служебното правителство работи при липсващ парламент, така че вие няма как да направите 35-тата поправка в Закона за МВР.

– Това, което съм направил към момента е, че съм поканил проф. Васил Мръчков ( доайенът по трудово право – б.а.) за консултант в работната група, която съм създал със заповед, за да намерим компенсаторни механизми, да успокоим системата, да наложим справедливост във възнагражденията и да предложим на следващото Народно събрание такава промяна на законодателството, която съответства на необходимостта. И нека политиците решат.

– Първото, което сторихте като министър, беше да посетите изненадващо българо-турската граница. Видяхте ли теглото на граничните полицаи?

– Посещението ми неслучайно беше изненадващо. Аз уведомих колегите 30 минути преди да ида на границата. Ако бяха предупредени, щяха да са подредени, лъснати и инструктирани какво да говорят. Не че съм им търсил някакви кусури. Просто исках да видя реална картина – при какви условия работят, как носят службата, как са облечени, с каква техника разполагат, изобщо – дали е надеждна охраната на нашата граница. Както и статистиката показва, по границата ни сега няма сериозен миграционен натиск. Служителите на Гранична полиция имат готовност да реагират при всяка промяна в обстановката. На базата на анализа на възможните миграционни маршрути се пренасочват необходимите сили. Следим ежедневно ситуацията.

– А прословутата ограда? 150 млн.лв. струва досега и не й се вижда краят. Не надничат ли злоупотреби някъде отзад?

– Продължаваме с прегледа на оградата. Ако установим нередности, незабавно ще уведомим компетентните органи. С постановление на Министерския съвет цялостното изграждане на 204 км и 345 м ново съоръжение – извън изградените през 2014 г. 30 км, е възложено на областните управители на Хасково, Ямбол и Бургас. Крайният срок за изграждане на последния участък от около 12 км в област Хасково е по договор 31 май. Незабавно свикахме областните управители на Хасково и Бургас, за да видим как вървят строителните дейности и ще успеят ли в срок да се справят. Според областния управител на Бургас, след като се оправи времето, ще са необходими два месеца за довършването на около 15 км, на които не са започнали строителни дейности. Приоритетно следим този процес. Безспорен е възпиращият ефект от съоръжението. Той ще бъде още по-видим с цялостното му завършване. Анализите показват, че във времето маршрутите за нелегално преминаване на държавната граница са се пренасочвали към участъците, където още няма ограда.

– По ваша заповед във всички жилищни сгради в страната лепят визитки на кварталния полицай. Какво очаквате да се получи от това?

– Възстановяване на контакта на полицията с гражданите. Отнякъде трябва да се започне. Окуражава ме обратната връзка с колегите от страната. Научавам от тях, че хората възприемат тази стъпка положително. Разбира се, винаги ще има негативни коментари, това е част от народопсихологията ни. Но ние сме на мнение, че трябва да променим отношението си към гражданите, а те да ни отговорят с доверие. Сега връзката между полицейските служители и гражданите не е на необходимото ниво. Те знаят, че могат да подават сигнали за спешни случай на телефон 112. Ние се обръщаме с лице към тях и към техните проблеми. Искаме да имаме личен контакт, а не само чрез телефон 112. Вадим полицейския служител от анонимност, така той ще се и самодисциплинира. Чувайки проблемите на гражданите наживо, ще им дадем и възможност да подават сигнали за престъпления и правонарушения.

– А с операцията „Във всяко село полицай“ какво правите? 7 млн. лв. за нея ви завеща г-жа Бъчварова. Г-н Борисов каза, че ако я забатачите, ще се върне да си я направи.

– Заложените дейности в плана за т.нар. „Национална специализирана операция срещу битовата престъпност“ не се различават по същество от обичайните задължения на полицията. Ние по закон сме длъжни да пазим сигурността, имуществото и спокойствието на хората. Противодействието на конвенционалната престъпност изисква цялостен подход и ясни организационни мерки. Именно в този смисъл са стъпките, които предприемаме на ниво районни полицейски управления (РПУ). За пръв път събрахме на националното съвещание началниците на всички 179 РПУ в страната. Те споделиха това, което знаех – има недокомплект. Аз се обръщам към всички бивши служители, които са съпричастни към нашите усилия – нека ни оказват съдействие с ежедневната дейност. Ще обявим в най-скоро време конкурси за постъпван на работа в МВР. Но ще мине поне година, докато спечелилите конкурс, след назначение и обучение, започнат да изпълняват ефективно служебните си задължения. Ето защо ние търсим ресурс в организацията – да я направим по-добра с наличните сили и средства. Не стигат полицаи.

– Около 5000 напуснаха от 2015 г. Писна им да вземат мизерни заплати, да ходят с вехти дрехи като клошари, да нямат бензин и химикалки, да им пускат с парашут началници, да изпълняват глупави заповеди, като стачкуват, да не им обръщат внимание…И за конкурсите, обявени досега, няма качествени кандидати.

– Една от първите ми срещи като министър беше с ръководствата на всичките 7 синдикални организации в МВР. Продължаваме диалога с тях в работен порядък. Няма нужда да крием, че в МВР има много проблеми. За съжаление полицейската професия в момента не е престижна. Заплащането и отношението към колегите рефлектира пряко върху кадровото обезпечаване, интереса към конкурсите в МВР и качеството на кандидатите.

– Коли има, трябва само да намерим полицаи, каза г-н Борисов в последните дни на мандата си. Синдикалистите коментираха ли това?

– Те засвидетелстваха доверие към нас и разбиране, че съществените проблеми няма как да бъдат решени в краткосрочен план. Мандатът ни е кратък и едва ли ще успеем да променим нещата, но със сигурноност ще обсъдим всички предложения, които те имат. Тези, които са приемливи, ще ги осъществим.

– В конкурсите за работа в МВР късали най-вече на теста за интелигентност. Кой интелигентен младеж ще пожелае за 500 лв. начална заплата да мръзне на улицата, да гони бандити, за да ги пускат след това, да го ругаят за всички бъркотии в държавата? Ами ако МВР се напълни с глупаци?

– Това не трябва да се допуска. Конкурсите се провеждат по определена методика. Въпреки занижения брой кандадати, критериите не са занижени. Възможно е да има злоупотреби, но ако имаме данни, ще вземем мерки. Подборът е изключително важно нещо. Служителите на МВР трябва да са психически устойчиви и професионално подготвени. Хората са първо, а после законите.

– Ами парите? В МВР все пари няма. Пък бюджетът не е малък. 43 000 души разполагат с 1,1 млрд. лв. Всеки нов министър заявява, че ще съкращава администрацията, но вместо туй назначава от „нашите“. Да не стане и с вас така?

– Аз мога да ви уверя, че критериите за оценката ми ще бъдат единствено професионалните умения и постигнатите резултати. Терминът „наши и ваши“ го няма в тези критерии! А „изключително големият бюджет на МВР“ е постоянна тема на интерпретации в публичното пространство. И рядко се чува в същото време обективна оценка за това колко много и разнопосочни са отговорностите на МВР. Сектор „Сигурност“ две десетилетия е неглижиран. Резултатите от това всички ги виждаме.

– Подготовката за изборите е основен ангажимент за служебното правителство. Честни избори – нима това е мисия възможна? Свикнахме с покупката на гласове –  с кебапчета, лекарства и прочие, примирихме се с надпечатаните бюлетини в Костинброд…даже гащадотолкова, че търговията с вота ни се струва неизменна част от живота.

– Ясен приоритет за нас е МВР да бъде равноотдалечено от всякакви корпоративни и партийни централи и да гарантира провеждането на честни избори. Това беше централна тема на националното съвещание в МВР. Коментирахме я заедно с главния прокурор и председателя на ДАНС в присъствието на министър-председателя. Дадохме ясни указания. Един от критериите за оценка на областните дирекции на МВР ще бъде именно работата за защита на избирателните права на гражданите, за гарантиране на върховенството на закона и недопускане на манипулиране на вота.

И гражданите, а не само служителите в правоохранителната система имат важна роля в противодействието на изборните престъпления. По никакъв начин не бива да приемаме, че търговията с вота е неизменна част от живота. Ние сме предприели комплекс от мерки – първо за превенция, второ – за да придобием с оперативни методи и средства информация за подготвяне и осъществяване на престъпления от този вид и трето – да документираме при добро взаимодействие с прокуратурата всяко такова престъпление, за да бъдат наказани виновните за него. Няма да влизам в стилистиката на екшъните с уверението, че честните избори са мисия възможна. Но гарантирам, че манипулаторите на вота ще видят зор.

Нашият гост

Пламен Узунов е роден през 1972 г. в Пловдив. Бакалавър по „Противодействие на престъпността и охрана на обществения ред“ от Академията на МВР. Магистър по право от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Работи в структурата на МВР в Пловдив (1993-2015). Напуска МВР с последна длъжност „Директор I степен“ и звание „старши комисар от МВР“. Генерал-майор от резерва. Хоноруван преподавател по „Криминалистика“ и „Оперативно-издирвателна дейност“ във Висшия университет по сигурност и икономика в Пловдив ( 2015 – 2017). Член на Международната полицейска асоциация. Назначен за служебен министър на вътрешните работи на 27 януари 2017 г. с указ на президента Радев.

От

trud.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.