ВАЖНО! ЛЕДЪТ СЕ ПРОПУКА: ПСИХОТЕРАПЕВТИТЕ ВЛИЗАТ В БОЛНИЦИТЕ!

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/vazhno-ledat-se-propuka-psihoterapevtite-vlizat-v-bolnicite/44044 SvobodnoSlovo.eu
ВАЖНО! ЛЕДЪТ СЕ ПРОПУКА: ПСИХОТЕРАПЕВТИТЕ ВЛИЗАТ В БОЛНИЦИТЕ!

Ето ексклузивната новина от сайтовете на медиите:

Пациентите вече могат да ползват психологическа помощ в столичните болници.

Днес председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев заедно с директорите на столичните многопрофилни болници и с г-жа Евгения Александрова – председател на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания, представиха реализираната програма за предоставяне на психологическа помощ като форма на палиативна грижа в петте общински здравни заведения за активно лечение.

Инициативата се осъществява в:

- Първа многопрофилна болница за активно лечение;

- Втора многопрофилна болница за активно лечение;

- Четвърта многопрофилна болница за активно лечение;

- Многопрофилна болница за активно лечение "Княгиня Клементина";

- Специализирана болница за активно лечение на онкологични заболявания "Проф. д-р Марин Мушмов".

Грижата е достъпна както за тежкоболни пациенти, така и за техните близки. Програмата е отворена за пациенти от целия град, а не само за лекуващите се в общински лечебни заведения.

Координати на психотерапевтите вече са обявени на страниците на болниците, като предоставянето на психологическата помощ е напълно безплатно и се осъществява по график – всеки ден по четири часа.

Идеята е тежкоболните пациенти да имат възможност да се обърнат към психолог, а на пациентите с онкологични заболявания психологическата помощ да се предлага задължително от страна на лекарите.

КОМЕНТАР:

Моите 8100 курсисти трябва да знаят, че тъкмо ние подготвихме почвата и че пробивът е резултат от нашата работа и нашите усилия.

В целия бял свят психотерапията и психоанализата се считат за изключително полезни за общественото здраве, те са нужни и високо оценени от хората и съответно са много добре заплатени.

В Дистанционния курс по психотерапия и психоанализа (https://www.facebook.com/groups/950633402427104/), ние фактически създадохме гражданска общност на българските психолози, които понастоящем са дискриминирани в полза на медиците-психиатри. Тези психиатри са узурпирали по фалшив начин и територията на психотерапията, без да имат нужната квалификация, без да са психолози, и само те усвояват за фалшива (и опасна) психотерапевтична помощ здравните вноски на населението в НЗК.

А ние, квалифицираните психолози, психотерапевти и психоаналитици, сме изоставени от Закона за здравето, маргинализирани и ощететени.

Това е абсурден нонсенс!

Нашата общност в ФБ групата създаде и отпечата "Национален каталог на психолозите, психотерапевтите и психоаналитиците", включващ 1200 специалисти във всички градове в България.

Този каталог, в контекста на първите стъпки на здравните власти за легитимиране (реабилитиране) на психотерапията, трябва да е на разположение на всички здравни заведения у нас.

А психотерапевтичната помощ и психоаналитичната терапия да са със статут на практики, ползвани не само за онкоболни, а за всички, нуждаещи се от психотерапия, които практики да се заплащат по съответните пътеки от здравнитв осигуровки на населението в НЗК, както е навсякъде по света.

За съжаление опитът ми за създаване на Национална организация на психолозите и психотетапевтите не беше успешен.

Но желанието на всички мои курсисти психолози за Национален психотерапевтичен алианс е налице, имаме стотици активни координатори в градовете, обществената необходимост е огромна и расте с бързи темпове, имаме вече и реален, макар и малък, пробив.

Може би трябва втори опит?

Продължаваме ли!

Без борба няма победа!

акад Петър Иванов

2 Коментара

Гражданка

преди 1 година

Като идея това е добро, НО.... Дано всички тези "психо" специалисти не са като докторите. Буквално преведено философията е наука за душата. Попитайте един от тези "психо "доктори дали вярват в съществуването на душата, и дали познават основните закони, по които тя съществува и се развива. Тогава ще разберете, че голяма част от тези "специалисти" не знаят какво са учили и работили!

Коментирай

Гражданка

преди 1 година

Като наука имах предвид психологията. Моля да ме извините!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.