Възможно ли е да махнат Васил Василев от Народния театър до началото на новия сезон?

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/vazmozhno-li-e-da-mahnat-vasil-vasilev-ot-narodniya-teatar-do-nachaloto-na-noviya-sezon/113540 SvobodnoSlovo.eu
Възможно ли е да махнат Васил Василев от Народния театър до началото на новия сезон?

Проблемът с Народния театър ще бъде решен до началото на новия театрален сезон, зарече се пред bTV новият министър на културата Кръстьо Кръстев. Какво точно означава това - не е ясно. Възможно ли е директорът Васил Василев да бъде отстранен?

В нячалото на мандата си начело на културното ведомство Кръстев се срещна с всички страни по казуса с Народния театър. Скандалът ври от месеци, а вече няколко големи имена напуснаха първата ни трупа. Последното е на Камен Донев. Формалният повод за решението му е нехайството на ръководството на театъра към инцидент на сцената, който за малко да доведе до пожар. Актьорът е поискал незабавно да дойде пожарникар или в противен случай ще прекрати представлението. В крайна смета пожарникар не се е появил, а спектакъла е изигран до края.


"Говорих с Камен Донев. Стинахме до някои неща, които трябва да решим. Ще взема отношение по случая с пожара. Министерството на културата има инспекторат, който се занимава с тези проблеми", обясни още министър Кръстев. 


Проверката в Народния театър ще включва всичко - финанси, за които има съмнения, защо са напуснали големи имена.

Пари за култура в бюджета ще има, но само срещу конкретна визия и проекти, заяви още пред bTV министър Кръстьо Кръстев. Три са основните приоритета пред него и екипа му. Един от тях е скандалът с Народния театър, където Кръстев се зарече да направи щателни проверки. Резултатите от тях ще бъдат оповестени веднага. Министърът обаче се зарече да реши проблема до началото на новия театрален сезон. Какво точно означава това - не е ясно. 


"Първо трябва да успокоим цялата система от тези непрекъснати смени. Хората трябва да се чувстват свободни. Липсва им свобода и увереност, че някой има доверие в тях. Втрото е да докажем на политиците, че на тази система й трябват средства. Липсват ясни проекти. Явно не артикулираме проблемите по точния начин. Никой не е длъжен да знае проблемите навсякъде. Ще искам повече пари. Финансовият министър Асен Василев ми каза, че няма проблем, но трябва да поставим точни, ясни и готови планове, които са в полза на обществото", посочи министър Кръстев. 

https://frognews.bg/

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.