Вдовицата и майката на Мартин Нотариуса заграбват милиони

Гергана Божанова пробва да отмъкне фирма със скъп имот под носа на трите деца от предишни бракове на покойния си мъж

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/vdovicata-i-maykata-na-martin-notariusa-zagrabvat-milioni-2/130554 SvobodnoSlovo.eu
Вдовицата и майката на Мартин Нотариуса заграбват милиони

Гергана Божанова пробва да отмъкне фирма със скъп имот под носа на трите деца от предишни бракове на покойния си мъж

Съвсем очаквано роднините на разстреляния като куче пред дома си имотен измамник и съдебен брокер Мартин Божанов – Нотариуса, поведоха люта битка за богатството му след неговата кончина. Съгласно закона, право на равен дял от наследството му имат вдовицата и петте му деца. Две от тях – Кая и Мартин, са от последната му съпруга – Гергана Божанова, а останалите три – Мария, Мартина и Любен – от предишните му бракове.

Само два месеца след разстрела на Нотариуса, шестимата му роднини са се разделили на два лагера – в първия вдовицата и майката на Божанов, а в другия – трите големи деца на афериста.

 

В случая борбата е за разпределение на официалното имущество на Нотариуса – фирми, имоти в България и пари в банкови сметки. Всички те се водят на негово име и няма как да се избегне делбата. Останалото богатство, което е изнесено в чужбина, вече е под контрола на вдовицата Гергана и майката на Божанов Стойка, обясняват запознати. Твърди се, че двете дами вече са сложили ръка върху десетки милиони евро. Това не охлажда мераците им да прилапат и официалното богатство на Божанов, прецаквайки трите му големи деца. Мария, Мартина и Любен Божанови от своя страна не смятат да се примиряват и вече са завели куп дела срещу своята мащеха и баба.

 

Спорът им на този етап, е за контрол над една от фирмите на Мартин Божанов –„Дизайн комерс 2011“. Броени дни след като съдебният брокер е погребан, вдовицата му Гергана пробва с фалшиви документи да си я присвои. Дружеството е собственик на огромен ресторант в столичния квартал „Княжево“, сочи проверка. Помещението е с площ 365 квадратни метри и според брокери струва над 1 милион лева. Достатъчен повод Гергана да не иска да дели с останалите наследници.

 

Според запознати приживе Мартин Нотариуса смятал да прехвърли там тайния си „SS клуб“, в който години наред събира магистрати, за да уреждат дела срещу огромни рушвети. Божанов хвърля стотици хиляди левове за ремонт и обзавеждане, но така и не доживява, за да пререже лентата на частния си клуб.

 

Мераклии да продължат делото му обаче не липсват. Мераци да пуснат отново в действие частния ресторант за прокурори и съдии са хора от обкръжението на крими величието от столичния кв. „Люлин“, твърдят запознати. Твърди се, че по техен съвет вдовицата на Нотариуса пробва да прецака останалите наследници, запазвайки за себе си помещението.

Формално Гергана Божанова действа напълно законно. Десет дни след убийството на своя съпруг, тя зарязва траура и започва да дели наследството.

 

Да поясним: законът по никакъв начин не задължава Гергана да е толкова бърза, освен ако не се кани да ощети останалите роднини. Божанова изпраща покани до трите големи деца на Нотариуса – Мария, Мартина и Любен, че свиква общо събрание на фирмата с ресторанта „Дизайн комерс 2011“. На него те, ако желаят, могат да получат по една шеста от акциите й като наследство. Останалите дялове са за нея и двете й деца.

 

Вдовицата претендира, че се е погрижила трите големи деца на Нотариуса да получат поканите си. Те обаче не са съгласни. В жалбите си до съда тримата наследници се оплакват, че не са и подозирали, че на 1 март е проведено събрание на фирма „Дизайн комерс 2011“. Затова и не се явяват. В уречения ден и час на подялбата присъства само вдовицата Гергана. На събранието в представена справка за финансовото състояние на фирмата. Според документа „Дизайн комерс 2011“ на практика е фалирала. Има натрупани загуби от 1,7 млн. лева и няма печалба. Вероятно по невнимание, съставителят на справката пропуска да отбележи, че фирмата притежава огромния ресторант и има немалко пари по банковите си сметки. Така както са представени нещата, изглежда логично никой от наследниците да няма претенции за полагащия му се дял от акциите. С изключение на вдовицата Гергана.

 

Тя, вероятно като жест на добра воля, се съгласява да стане собственик на „Дизайн комерс 2011“. След като гласове „против“ няма, оправната г-жа Божанова прехвърля на свое име всички акции и назначава за управител свой роднина. За нещастие на вдовицата Гергана, номерът й не минава. Трите големи деца разбират за скандалното общо събрание и подават жалби до съда. Първа е дъщеря му Мария, която в свое телевизионно интервю обвини мащехата си, че иска да ги прецака с наследството.

 

Жалби подава брат й Любен и другата сестра Мартина. В тях тримата наследници твърдят, че искат да получат полагащия им се дял от акциите във фирмата с ресторанта, но заради измамните действия на вдовицата не са присъствали на общото събрание.

 

Според юристи след решението на съда предстои ново събрание, на което да се поделят дяловете във фирмата. Освен нея, шестимата наследници на Мартин Нотариуса имат да разпределят и имоти за още няколко милиона лева. Къщата в частния жилищен комплекс „Глория палас“, пред чийто вход той бе убит, два апартамента и магазини в София, къщи, парцели и ниви из страната – това са част от законните имоти на Нотариуса.

Тепърва предстои да се разбере дали и тяхната подялба ще мине без съдебни драми.

 

Не така стоят нещата с имотите в чужбина, които 51-годишният брокер на влияние в съдебната система си е купил приживе. Става дума за апартаменти и къщи в Дубай, Гърция и Испания за над 6 млн. евро. Отделно Божанов предвидливо прехвърля по сметки в чужбина десетки милиони. Банковите влогове са на фирми, чийто собственик е майка му Стойка. Имотите от своя страна са купени от анонимни офшорки, а контролът върху тях може да поеме само човекът, който притежава тайните документи за собственост. Близки до фамилията подозират, че „златните“ книжа са в ръцете на вдовицата му Гергана Божанова, която няма намерение да дели с останалите наследници.

 

Твърди се, че Гергана Божанова и майката на Нотариуса Стойка Манерс вече са се съюзили, за да запазят под свой контрол лъвския пай от тайното му богатство. За общите им действия се разбра миналата седмица. Двете заедно отидоха до районната прокуратура в София, за да пуснат жалби, че ги заплашват с убийство. По същото време в двора журналисти чакаха бившия главен прокурор Иван Гешев. Виждайки камерите, баба Стойка цъфна пред тях и се оплака, че не се работи по разследването за разстрела на Божанов. Старицата се закле, че покойният й син никога не си е сменял ЕГН-то, не е крал имоти или уреждал дела със съдии и прокурори. Синът й Мартин бил дребен бизнесмен, с два магазина и дизайнерска фирма, а преди смъртта си се канел да отваря ресторант.

 

Както вече стана ясно обаче, Божанов е скрил огромна част от богатството си зад граница. Твърди се, че пред последното десетилетие е успял да натрупа десетки милиони левове от имотни измами и такси, за да уреди правилното приключване на дела или смачкване на разследване. Тарифата му като съдебен брокер е минимум 100 000 лева.

 

Макар половината пари да са за магистрата, приел да изпълни поръчката, за Божанов остава предостатъчен дял. Въпросът е къде да скрие печалбите. По съвет от финансисти Божанов решава, че е по-сигурно да държи натрупаното си богатство в чужбина, твърдят запознати. Така, дори и да секне бизнесът му като съдебен брокер, милионите остават недосегаеми.

 

Речено – сторено. Следвайки напътствията на експертите, Мартин Божанов набързо създава схема за износ на натрупаното богатство. Като първа точка майка му Стойка е пратена да живее в Англия. Възрастната дама дори си намира и съпруг и набързо става госпожа Манерс. Така шансът някой да се свърже с нейния син е минимален. Баба Стойка скоростно регистрира и няколко фирми, а по сметките им бързо потичат милиони, придобити с престъпления от България. Твърди се, че част от средствата са узаконени като плащания по договори за консултации или сделки за внос и износ с тукашни фирми на Нотариуса.

 

За да не бие на очи схемата, майката на съдебния брокер дори създава свое дружество в България – „Манерс пропърти“. Избрана е и за управител в една от фирмите на своя син – „Военна академия – военни технологии и съоръжения“. Така лесно може да обясни консултантските договори с Англия и износа на милиони левове. В други случаи специално наети мулета пренасят с автомобили до Англия чанти с пачките от получените рушвети. Все пак повечето рушвети, получавани от Божанов, са кеш, а не върви да ги държи постоянно в разни нощни шкафчета или чекмеджета. По-сигурно е да се изпратят в чужбина, ако случайно някой необвързан с мафиотската омерта реши да си вре носи в схемите му.

 

Подобна предпазливост след разстрела на Нотариуса се оказва много полезна. Запознати разкриват, че след убийството криминалистите започват ударно да търсят следи към милионите, събрани от рушвети. Опитите им обаче удрят на камък, защото богатството отдавна е в чужбина. Нещо повече – след разстрела на Божанов, майка му започва да прехвърля богатството на вдовицата му. Месец след убийството, Гергана Божанова получава като дарение от тъща си и нейния английски съпруг Марк апартамент в София. Към жилището в краен столичен квартал претенции от години има и предишната собственичка, която е на 97 години. Нищо чудно старицата да е една от поредните жертви на имотна измама на Мартин Нотариуса.

 

Така или иначе, възрастната дама няма шанс да се пребори за апартамента. Той вече официално е собственост на вдовицата на Нотариуса Гергана. Скандалната красавица, за която се разбра, че е назначена на работа като агент на ГДБОП, но в момента е по майчинство, набързо е захранена и с щедри парични преводи от чужбина, твърдят запознати.

 

Всъщност самата Гергана Божанова, преди да постъпи на работа В МВР след скандален конкурс, също е част от бизнеса на своя съпруг. Нотариуса я вкарва в играта буквално няколко седмици, след като двамата се запознават през 2018 г. Също толкова скоростно се развива и връзката им, разказват техни близки. Двамата се влюбват буквално от пръв поглед. След няколко романтични срещи Божанов иска развод от предишната си съпруга Адриана. Раздялата е узаконена мигновено. Все пак, като човек с контакти в съдебната система, разводът на Мартин Нотариуса не е нужно да се разтакава с месеци, като на останалите хора. Щом съдебните документи са готови, Божанов се взема с новата си любов Гергана. Курветината, снимала се в анатомични пози за еротични списания набързо му ражда две деца, а по съвместителство става собственик на няколко от фирмите му. След като Гергана е засилена да прави кариера в ГДБОП, дяловете й са прехвърлени на нейната майка Марийка Грънчарова. Любопитно е че до края на миналата година тъщата баба Марийка се води собственик и на фирма „Ес ес холидей“, която управлява скандалния частен клуб за магистрати „SS club“.

Източник: Уикенд, crimesbg.com

1 Коментара

Милчо

преди 4 седмици

Като чета какъв хитрец е бил,да го бяха уредили за министър-председател.Покрай другото,сигурно щеще да оправи и държавата....

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.