Велислава Дърева: В момента има вакханалия на цензурата

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/velislava-dareva-v-momenta-ima-vakhanaliya-na-cenzurata/116176 SvobodnoSlovo.eu
Велислава Дърева: В момента има вакханалия на цензурата

"Журналистиката трябва да бъде защитена от институционална и неинституционална цензура. Трябваше да минат 33 години, за да разберат някои хора максимата, която всеки студент във Факултета по журналистика научава първо - няма свобода на печата, има свобода на цензурата. В момента има не просто свобода, а вакханалия на цензурата. ... Има неистов страх от истината, истинофобия, може би трябва да наречем това".

Това каза пред БНР журналистката Велислава Дърева, която анонсира предстоящата дискусия "Да защитим честната журналистика", организирана от СБЖ. Събитието е по повод Деня на международната солидарност на журналистите (8-и септември) и 80-годишнината от убийството на журналиста Юлиус Фучик.

Тя изказа мнение, че в българската журналистика се е наложил принципът, че който плаща, той поръчва музиката:

"Този принцип е кръчмарски. Журналистиката не е кръчма, не е чалгаджийско заведение. Тя е изключително отговорно занимание, работа, кауза. ... Ние, журналистите, имаме невероятния шанс да говорим на хората - ти говориш по радиото, а з пиша. Чудовищна е отговорността да говориш на хората".

Според нея т.нар. "змийски фондове", въведени от Бисмарк, днес съществуват под формата на грантове:

"В момента на терена на българските медии е един змиярник, страшно е, кошмарно е", коментира Дърева.

Троловете в социалните медии са друг вид цензура, посочи още журналистката.

https://bnr.bg/

2 Коментара

Иван Пеев

преди 7 месеца

Професор Иво Христо отдаван обяви - 80% от българите са невменяеми. А втези проценти, след първото място на политиците, са "журналистите". Без кавички се нарит гулю-гулю-гулю... Фашизъм дагое... Американската(партийната) повеля, истината зад решетките. Друго доказателство? Някой да е чувал думата демокрация?

Коментирай

Балалайка

преди 7 месеца

Един наистина принципен и неподкупен човек, но кой е готов да си го причини?

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.