Вицепремиер и министър стоели зад далавера с 30 млн. лв. от украинските бежанци

Калина Константинова и Христо Проданов въртели корупционната схема с мастити хотелиери

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/vicepremier-i-ministar-stoeli-zad-dalavera-s-30-mln-lv-ot-ukrainskite-bezhanci/111258 SvobodnoSlovo.eu
Вицепремиер и министър стоели зад далавера с 30 млн. лв. от украинските бежанци

Калина Константинова и Христо Проданов въртели корупционната схема с мастити хотелиери

Вицепремиерът по ефективно управление в правителството на Кирил Петков, Калина Константинова, министърът на туризма Христо Проданов и неговата заместничка Ирена Георгиева, са обект на разследване от МВР, защото се смята, че те са отговорни за неправомерно изразходване на около 30 милиона лева от помощите, предназначени за украински бежанци, пристигнали в България след нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари 2022 година. Първоначално бежанците бяха настанени в луксозни хотелски комплекси по Южното и Северното Черноморие.

 

Разследването за злоупотреба с милиони левове, предназначени за украинските бежанци, бе разкрито в кулоарите на Народното събрание от служебния вътрешен министър Иван Демерджиев, само ден, след като президентът Румен Радев бе обвинен от партиите "Продължаваме промяната" и "Демократична България", че подкрепя руските интереси в България и саботира усилията за формиране на прозападно и пронатовско правителство.

 

„Подал съм сигнал за злоупотреби за помощите на Украйна в качеството ми на ръководител съм на националния оперативен щаб. Направи ми впечатление, че за един период от редовния кабинет на Кирил Петков са похарчени 150 млн. лв., докато за същия служебното правителство е похарчило 43 млн. лв.

 

Това предизвика проверка от националния щаб и от министерството на туризма. За съжаление бяха установени множество пропуски и нарушения, включително и на изисквания за нормативни актове, касаещи опасност да се върнат европейски средства“, обяви Иван Демерджиев, уточнявайки, че сравнителния период за похарчените средства е 5 месеца.

 

Според думите на МВР шефа, над 43% от средствата са изплатени на 24 физически лица, които са посочени като лица за контакт на 45 дружества. „Това е странно, поражда много въпроси. Наред с това над 53 млн. са изплатени по протоколи, които не е ясно кого точно подпомагат“, коментира загадъчно Иван Демерджиев.

 

Според източник от МВР разследването срещу Калина Константинова, бившия министър на туризма Христо Проданов и неговата заместничка Ирена Георгиева е стартирало миналата есен, като неофициално се твърди, че това е станало чрез устна заповед, дошла лично от президента Румен Радев. Според запознати, разследването не е извършано само от МВР, а и от ДАНС – служба, която е изцяло под контрола на президента.

 

Твърди се, че за периода 1 март – 1 юни 2022 г. зам.-министъра на туризма Ирена Георгиева е одобрила с подписа си изплащането на стотици хиляди мними нощувки, уж оползотворени от бягащи от войната украинци в луксозни хотели по Южното и Северното Черноморие. „Общата стойност на първото плащане към хотелиери беше за 148 млн. лв.

 

От тези пари около 30 млн. лв. са платени неправомерно.

Впоследствие плащанията са били одобрени от министъра на туризма Христо Проданов, както и от вицепремиера Калина Константинова, която отговаряше за прозрачното разходване на помощите за Украйна в кабинета на Кирил Петков.

 

Запознати с течащото от няколко месеца разследване твърдят, че с въпросните 30 милиона лева са се облажили няколко мастити хотелиери, като има съмнения за плащане на солидни подкупи към Министерството на туризма. Споменават се имената на хотелиера от Китен Милчо Милев, за когото се твърди, че прибрал неправомерно над 8 милиона лева, както и на несебърския туристически бос Венелин Ташев.

 

„Схемата е следната – в средата на месец март 2022 г. няколко хотелиери надписаха бройката на приетите от тях бежанци, като имената и данните на мнимите бежанци са им били подавани от представители на украинската мафия „Братва“. В хотел, където реално са били настанени 1 500 украинци, бройката се завишава с 20-30%, като естествено е съобразена с капацитета на хотела.

 

Хотелиерите подават към Министерството на туризма бройката на регистрираните в техните хотели, а от министерството разплащат сумите без да са извършили необходимата проверка“, разказва източник на „Уикенд“.

 

Според него именно заради това някои от големите хотелиери декларираха още преди 24 май 2022 г., че повечето настанени при тях украинци вече са напуснали страната, или са се настанили в частни домове, за да избегнат финалното засичане на бройката на реално приютените хора, бягащи от войната.

 

„Става въпрос за надписани поне 600 000 нощувки, за които хотелиерите са получили 28 800 000 лева с ДДС. Възможно е да се окаже, че бройката на фалшивите нощувки е двойно по-голяма“, твърди източникът ни.

 

В службите има постъпили данни, че хиляди украински бежанци са били принудени да подават имената и ЕГН-тата на свои близки, които даже не са стъпвали в България, срещу това да бъдат настанени безплатно в хубави хотели на първа линия в Слънчев бряг, Несебър, Златни пясъци и Варна. Данните се събирали от няколко мъже с татуировки на отряда „Азов“, за които имало сведения, че са представители на украинската организирана престъпност, общоизвестна с прозвището „Братва“.

 

Съмненията, че представители на украинската мафия също са замесени в далаверата с мними нощувки, идват от акция на спецслужбите, проведена на 16 май 2022 г. в Ботевград. Тогава беше разбита нелегална фабрика за цигари, а при акцията бяха заловени 14 украинци, които са се водили настанени в 4-звездния хотел „Парадайс Бийч“ в Свети Влас. Проверка обаче установила, че украинците дори не били стъпвали в Свети Влас.

 

Запознати с разследването твърдят, че макар да има основателни предположения и дори оперативни данни за плащани подкупи от страна на хотелиери към Министерството на туризма, истинската цел на разкритието на Иван Демерджиев е да внуши, че в министри от кабинета на Кирил Петков са се облажили с милиони левове от мъката на бягащите от войната украинци, както и да настрои обществото срещу бежанците от Украйна.

 

Все пак мнозина пророкуват, че е възможно прокуратурата да повдигне обвинения срещу Калина Константинова, Христо Проданов и Ирена Георгиева.

Източник: Уикенд, crimesbg.com

1 Коментара

Чичо

преди 10 месеца

Споко, има за крадене още едни 56 млн евро! Кой?

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.