Високо напрежение на протеста: Енергетици и миньори опитаха да нахлуят в МС, полицията ги отблъсна

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/visoko-naprezhenie-na-protesta-energetici-i-minyori-opitaha-da-nahluyat-v-ms-policiyata-gi-otblasna/116828 SvobodnoSlovo.eu
Високо напрежение на протеста: Енергетици и миньори опитаха да нахлуят в МС, полицията ги отблъсна

Напрежението на протеста на енергетици и миньори ескалира. Протестиращите се опитаха да нахлуят в МС, но имаха сблъсък с органите на реда, предаде репортер на "Фокус". Нека уважаваме органите на реда, призова водещият протеста синдикалист.

"Явно някой мисли, че може да се подиграва с миньори и енергетици. Вече час и половина няма отговор от преговарящата ни група. Явно са им взети телефоните Някой от нашата група да излезе. Ние не сме кротки като тревата", заявиха протестиращите.

Вече пети час енергетици и миньори чакат исканията им да бъдат приети. Пратениците им бяха приети на среща с премиера Денков. А на протеста в тяхна подкрепа дойдоха депутати от "Възраждане", ИТН и БСП.

 

Работниците от минния сектор и енергетиката започнаха протестното си шествие от площад Александър Невски и стигнаха пред Министерски съвет. Протестът е под надслов: „За ясно и сигурно енергийно бъдеще на България" и се организира от синдикатите, предаде БНТ.

Хората искат яснота за бъдещето на енергийната политика и ограничаването на вредните емисии в сектора. Те се притесняват за работните си места във въгледобивните райони на страната - Стара Загора, Перник и Кюстендил. Предишното Народно събрание взе решение за поредно предоговаряне на План за възстановяване и устойчивост, което според синдикатите не се случва.

Синдикатите твърдят, че 40% намаляване на въглеродните емисии до 2026 година, би довело до масово затваряне на въглищни централи. Те изчисляват, че 20 000 души ще бъдат засегнати при съкращения, а други 80 000 души, заети в логистиката, също ще загубят работните си места.

"Не сме съгласни с тези териториални планове и тяхното обсъждане, което мина през месец август, а в Стара Загора през септември, в тях има само палиативни неща, абстракции, пожелания и нищо ясно. Има финансови зависимости, има намаление на работна ръка, а няма къде да отидат хората, ако това се случи. Затова не сме съгласни, не ги приемаме и протестираме, и искаме да седнем на масата на преговорите с управляващите", каза Валентин Вълчев, председател на миньорската федерация на КНСБ.

"Териториалните планове и плановете за справедлив преход на Стара Загора са написани изключително рестриктивно спрямо комплекс "Марица Изток", спрямо работещите в комплекса , спрямо целия регион и на практика няма никакво бъдеще за комплекса и за работещите в него", заяви Деян Дяков, председател на КНСБ в ТЕЦ "Марица Изток 2".

"Ние казваме: Не! Не си даваме енергетиката, тя е наша и има въглища за още 50 години", заявиха протестиращи.

Същевременно в Министерския съвет се провежда разговор между премиера Николай Денков и представители на протестиращите.

https://epicenter.bg/

3 Коментара

Иванов

преди 4 дни

И този протест е абсолютно логичен. Щатите искат да съсипят енергетиката, остатъците от колониалното ни земеделие и всичко останало. Полша няма нито една ядрена централа, само въглищни, така е и Турция . Защо ще съсипваме нашата енергетика, защо ще унищожаваме хиляди работни места. И сегашните, които изнасят продукция на ишлеме ще бъдат скоро затворени, защото ЕВРОПА се самоубива. Ние защо трябва да го правим, ние , най- бедните.

Коментирай

Иванов

преди 4 дни

Гледайте предаването на Велизар Енчев с полковник ЧАВДАР БОРАЧЕВ, СТРАХОТНО ПРЕДАВАНЕ от днес. https://www.youtube.com/watch?v=sYsSrSTANLA

Коментирай

гошо

преди 3 дни

Мръсни синдикални игри,.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.