Воден апокалипсис в Царево и Ахтопол, евакуират хора, коли под вода, отнесени мостове

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/voden-apokalipsis-v-carevo-i-ahtopol-evakuirat-hora-koli-pod-voda-otneseni-mostove/116021 SvobodnoSlovo.eu
Воден апокалипсис в Царево и Ахтопол, евакуират хора, коли под вода, отнесени мостове

Пороен дъжд от денонощие предизвика воден апокалипсис на Южното Черноморие. Община Царево обяви частично бедствено положение, което ще е в сила следващите 5 дни. Има разрушени мостове, хотели и улици са под вода. Към спешния телефон 112 са подадени множество сигнали от района на Царево за бедстващи хора и наводнени хотелски комплекси, съобщиха от бургаската полиция. Премиерът Николай Денков заминава за Царево.

Ограничено е движението на юг от Царево, много участъци в момента са затворени. Над 2000 души в общината са отрязани от външния свят поради потопа.

"Вече 310 л/кв.м дъжд е паднал в Царево, рекордът на България за ще падне до минути", съобщи Меteo Bulgaria.

Наводнени са първите етажи на сгради в затворения комплекс "Нестинарка", сигнализираха Dir.bg хора, намиращи се на по-високи етажи. По техни думи, там няма електричество, а колите им плуват долу на улицата.

Мостът при Синеморец е затворен за движение, пътят към Ахтопол и Варвара е непроходим. Не предприемайте пътуване, призоваха от община Царево.

Река Велека е преляла при с. Кости и залива населеното място. Сирени предупреждават населението на Общината да се евакуират на по-високи места, където нямат достъп прииждащите води.

"Направили сме пълна организация да бъдат евакуирани хората, които са били в опасност. Водата е невиждана, която се излива", каза кметът на Царево.

 Тотален потоп в Ахтопол, показват кадри в социалните мрежи. На тях се вижда, че нивото на водата е много високо.

 

Има бедстващи хора на къмпинг в два хотела в Царево, както и в Арапя. В ниската част на къмпинга има потопени каравани и наводнени сгради, както и отнесени автомобили в морето.

Кадри в социалните мрежи показват плаж "Нестинарка", който е залят от придошлите води. От сигналите пристигнали на телефон 112 става ясно, че и там първите два приземни етажи на хотелите са залети. Няма ток и първият етаж е наводнен, колите плуват потопени.

 

Хора на място съобщават, че единият мобилен оператор е изчезнал обхватът и има проблем с всички мрежи.

"Ток няма!!! Хората са стълбите и високите етажи!!!", пише потребител във фейсбук групата "Царево", който допълва, че до този момент не е пристигнала пожарна да ги евакуира.

От ОД МВР Бургас информират, че работят екипи на противопожарните служби - 3 екипа на пожарната в Царево, 1 на Приморско и 2 на Бургас и 2 екипа на Сигнално-охранителна дейност.

Кадри в социалните мрежи показват как пороят отнася плажа в Нестинарка и се влива в морето.

Кметът на Малко Търново Илиян Янчев призова в социалните мрежи да се кара с повишено внимание на пътя между Граматиково и м. Качул. Скални насипи създават опасност на пътя.

Рано тази сутрин воден смерч беше наблюдаван и в района на Тюленово, Североизточна България. Видео, публикувано от Meteo Balkans, показва как силата на въздуха върти като центрофуга морската вода.

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издаде за днес предупреждение от първа степен - жълт код, за силен вятър и за гръмотевични бури в 15 области от страната, както и оранжев код - втора степен, за продължаващи валежи и гръмотевични бури за област Бургас.

През нощта над по-голямата част от страната облачността ще намалее до предимно ясно време. По-значителна ще остане над Югозападна България и до полунощ на места там все още ще има краткотрайни валежи, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Североизточният вятър ще отслабне, ще е предимно умерен.

https://dnes.dir.bg/

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.