Всеки месец по една българка става жертва на романтична измама във Фейсбук

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/vseki-mesec-po-edna-balgarka-stava-zhertva-na-romantichna-izmama-vav-feysbuk/143305 SvobodnoSlovo.eu
Всеки месец по една българка става жертва на романтична измама във Фейсбук

Най-често сънародничките ни се влюбват в американски военни, на които изпращат пари, съобщи комисар Владимир Димитров от ГДБОП

Ежемесечно поне по една българка подава сигнал до ГДБОП, че е станала жертва на романтична измама във Фейсбук. Най-често измамниците се представят за американски военни, които след определен период от време без капка свян искат внушителен паричен превод от дамите. След като получат желаната сума, "американските военни" си плюят на петите и повече не отговарят в чата. 

"Използват чужди снимки на симпатични мъже, за да ги примамват. Понякога искат хиляди левове от дамите, а те дори теглят кредити, за да им изпращат. Имаме случаи, в които дами молят близките си за пари назаем, само и само да ги изпратят до несъществуващите щатски военни", съобщи старши комисар Владимир Димитров, ръководител на дирекция "Киберпрестъпност" в ГДБОП по време на форума Global Cyber Security Summit 2024 в София. 

Над 80 български компании пък са подали сигнали от началото на годината, че са пострадали от киберизмами със сменен IBAN. Претърпените загуби от тях са за около 12 млн. евро.

Димитров разясни, че автори на схемата са нигерийски организирани престъпни групи, които от години са специализирани в измами със сменен IBAN.

"Това са изключително сериозни престъпления, които водят до хиляди евро загуби за българския бизнес", каза експертът.

Димитров отчете, че в момента най-големият проблем са инвестиционните измами - почти всеки ден има двама-трима граждани подават сигнали при тях, че са изгубили средства.

Потърпевшите разказват, че всичко е започнало в социална мрежа, където са видели платформа за търговия. Там са оставили телефона си за връзка, имената и др. данни. Впоследствие непознати им се обаждат уж от колцентър и ги подмамват да преведат определена сума пари във виртуален портфейл. Жертвите превеждат по няколко хиляди евро по въпросна сметка, но никога не се сдобиват с виртуален портфейл. 

trud.bg

4 Коментара

Мишок

3 weeks before

Много прост народ има,иска търсене.

Коментирай

Реалист

3 weeks before

Не мога да повярвам, че има толкова прости жени у нас, не че мъжете са по-качествени....

Коментирай

Жоро

3 weeks before

Какви американски военни бе , американците са доказани педали . Тия жени толкова ли са малоумни.

Коментирай

Жоро

3 weeks before

Какви американски военни бе , американците са доказани педали . Тия жени толкова ли са малоумни.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.