Всички незаконни къмпинги, като Арапя и Якото селище , 20 на брой, ги чака среща с багера: Кметът на Царево Инж. Лапчев

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/vsichki-nezakonni-kampingi-kato-arapya-i-yakoto-selishte-20-na-broy-gi-chaka-sreshta-s-bagera-kmetat-na-carevo-inzh-lapchev/114161 SvobodnoSlovo.eu
Всички незаконни къмпинги, като Арапя и Якото селище , 20 на брой, ги чака среща с багера: Кметът на Царево Инж. Лапчев

 

Напрежение и прехвърчане на искри в община Царево по Южното Черноморие заради премахване на незаконни къмпинги сред които и този в местността позната на мнозина, като Арапя.

Защо местната власт предприе тези крайни мерки точно сега, в разгара на сезона и колко постройки трябва да бъдат съборени?

Припомняме, че от началото на сезона в община Царево започнаха акции по премахване на два къмпинга. Единият Якото селище, а другият Арапя.

Багери сравниха със земята едно от местата за свободно къмпингуване, а другото е в процес на събаряне. Десетки постройки са сринати със земята и се извозват към сметището с камиони.

"Аз питам до кога? Реалните дейности по отстраняване на такива места са в два къмпинга. Това са къмпинги в които се развива дейност, в частни имоти или са налазили общински и държавни земи. Това безобразие продължава повече от 15 години. И не е диво къмпингуване - трябва да разгранича нещата. Това е некоректно и изключително незаконно действие и аз питам пак - до кога ще продължават някои хора да си мислят, че стоят над закона", заяви пред наш репортер инженер Лапчев, кмет на Царево.

Той обясни, че на това място Арапя има повече от 30 каравани, които плащат между 1000 и 2000 лева, което грубо прави около 100 000 лева на година, но тези пари не влизат в обръщение, в легалната икономика на страната, а в сивия сектор. Върху тази печалба, тези, които държат къмпингите незаконно не плащат никакъв данък върху печалбата.

"Тези хора прибират по 100 000 лева, че и повече, лежейки на гърба на общината", каза още Лапчев.

Според изчисления направени от общинската администрация, само в един от имотите на къмпинг Арапя, защото там действително има поне двайсе имота, които ще ги следва същата съдба, се генерират между 15 000 и 20 000 лева, които са необходими за изчистване на отпадъците на почиващите там.

Инженер Лапчев е убеден, че няма как да се случи да се почистват тези терени за сметка на жителите на града, както се е случвало с години до този момент.

Лапчев е възмутен от наглостта на частниците, които са създали незаконни къмпинги, а в същото време лежат на гърба и на общината, при това криейки средства от държавата.

"Чувам, че някои си позволяват да коментират решенията ми с извадки от чалга песничката – за милиони няма закони за кокошка няма прошка. На тях ще отговаря, че тук не става въпрос за кокошка, а за милиони. Само сто хиляди лева се генерират от един имот. А те са двадесет. Представете си за каква голяма златна кокошка става дума", заяви кметът на Царево.

Градоначалникът на Царево е категоричен, че закриват огромна яма нанасяща щети на държавата и работеща дълги години за лични интереси и в полза на сивата икономика. Той припомни, че случаят с Арапя е един от многото, като даде за пример Якото място, Под къмпинг Юг, Корал, Делфин, Силистар и други места от където се печелят огромни финанси, но вместо да идват приходи и към държавата, те потъват в сивия сектор.

Стана ясно, че за 70 километра в община Царево безброй терени са окупирани от нахални предприемачи изградили нерегламентирани къмпинги и точейки пари от държавата.

Друг огромен проблем според градоначалника на Царево е, че конструкциите в тези незаконни селища са изключително самоделни и не подлежат на никакъв контрол. Той даде пример, как само преди година в подобна конструкция, но в столицата, ток удари дете и го уби на място, поради факта, че подобни сгради нямат извършени проверки и не са сертифицирани от компетентните институции.

Инженер Лапчев беше повече от категоричен, че общината ще събори и ще продължи да събаря подобни обекти.

Той изрази своето възмущение, че собствениците, които се оплаквали, че били построили слънцезащитни конструкции и се правили на любители на природата в действителност са изградили печалбарски тип селища оборудвани с перални машини, сушилни и всякакъв вид домакинска техника, което било показателно, че това не е свободно, диво къмпиране, а напротив -живо замърсяване на екологичната среда.

"На тези места няма изградени канализации. Нали се сещате, къде отиват тези мръсни води. И всичко това се репликира в едно прекрасно говорене, че това били хора, които обичали природата. Прекрасно би звучало, ако спазваха закона, но не е така", убеден е Лапчев.

Кметът разясни, че има един единствен начин за провеждане на къмпингуване и той е свързан със спазване закона за морското крайбрежие. В противен случай се образували гета.

Относно въпросът, защо точно в разгара на летния сезон се извършват такива дейности по събаряне, Лапчев отсече: "Хората бяха информирани още миналата година, бяха им разлепени предизвестия и копия на заповедите. Тогава пак мрънкаха, че е в период на сезона, а ние постъпихме благоразумно и им дадохме аванс. Тогава избягаха и заключиха караваните си. Не трябваше да им правим този жест и тази година вече пристъпихме към действия".

https://19min.bg/

10 Коментара

dimat

10 months before

Мишо,последното ти изречение,дава отговор на първото!Абсолютно точно е така!А виж,защо изпосталялото от страх българско стадо се е оставило да го заличават така,е следващия въпрос,който,обаче малко булгаристанци си задават и още по-малко понякога се мъчат да направят,при това,със затихващо темпо.НЕ СМЕ НАРОД,А МЪРША!

Коментирай

Веско

10 months before

А на Вромос до Черноморец кога ще разчистят. Да видиш там каква цигания е от години. Нито канализация ,нито тоалетни ама без пари. Голям кеф.

Коментирай

Веско

10 months before

А на Вромос до Черноморец кога ще разчистят. Да видиш там каква цигания е от години. Нито канализация ,нито тоалетни ама без пари. Голям кеф.

Коментирай

Водолаз

10 months before

На Арапя е рядка цигания и кмета е прав. Караваните са с по 50 квадрата навеси пред тях, перални, СКШ-та и всякакви цигании. Това ли е дивото къмпингуване?

Коментирай

Мишо

10 months before

На Паша дере да се разходи Портних . Там някои къмпингуващи са толкова нагли , че си заграждат с огради и слагат табели "частна собственост".

Коментирай

Пламен

10 months before

Лапчев ли си , Ляпчев ли си или Лапачев ? Не може ти да решаваш бе пич , съдбата на традиционния къмпинг на българите. Не всеки има пари да ходи на хотел , не всеки има пари да яде по ресторанти. Как така казвате и пращате багерите ? Абе вие сте за разстрел бе ей . Нещата които са си изградили име с годините вие постоянно ги заличавате за да може да продадете терена и да изникват пак отвратителните ви хотели . Не се ли наядохте бе ваща майка мръсна ? Как решавате без съгласието на хората ? Кои сте вие ? Законни крадци на имоти ? Трябва да ви трепат такива ! Наложете санкции , сложете глоби , определете наем за тея места на хората които ги стопанисват но не и да рушите . Как нямате и капка чувство за обич към това което с годините си е създало име , как може такива диоти да сте бе ? И после се чудите що ви убиват и що ви мразят ?

Коментирай

Сивчо

10 months before

Бутан всичко избори има,

Коментирай

Иван Михайлов

10 months before

Тоя е измекяр и му е последен мамдат ограби всичко каквото имаше и иска да открадне и останалата земя която е останала

Коментирай

Небезразличен

10 months before

А защо трябва да са само къмпингите? Дали може да се обърне внимание и на луксозните комплекси, като този в бившата борова горичка на Арапя, които преграждат целия бряг и не оставят достъп на хората до него, под предлог че е частна собственост? Частна - частна, ама брега нали е обществен? Дали е законна табелата "Влизането строго забранено" и дали нямаше начин да се остави пътека за любителите на разходките ? Най- неприятното бе, когато със сина ми хванахме една пътечка от брега към горичката и се оказахме в капана на частната собственост, наложи се да преминем през огражденията като партизани и дори имахме леки пререкания с един от владетелите на това иначе прекрасно място! Законно ли е?

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.