ВСИЧКИ ПРИНЦИПИ И ЗАКОНИ СА ПОГАЗЕНИ! НЕ ПОГУБВАЙТЕ АЕЦ КОЗЛОДУЙ!

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/vsichki-principi-i-zakoni-sa-pogazeni-ne-pogubvayte-aec-kozloduy/138823 SvobodnoSlovo.eu
ВСИЧКИ ПРИНЦИПИ И ЗАКОНИ СА ПОГАЗЕНИ! НЕ ПОГУБВАЙТЕ АЕЦ КОЗЛОДУЙ!

ОТВОРЕНО ПИСМО

До Председателя на Народното събрание

До Председателите на парламентарните групи

До Председателя на енергийната комисия

До Министър председателя на Република България

До Министъра на енергетиката

До Председателя на ДАНС

До всички средства за масова информация

Уважаеми дами и господа,

„АЕЦ Козлодуй” е най-голямото електропроизводствено предприятие в България. Ядрената централа на република България, освен стратегически обект  и обект от националната ни сигурност,е и държавно дружество, което следва да се ръководи от принципите на публичност и прозрачност, в духа на националното и европейско законодателство и наложилите се през годините добри практики.

С Решение No 67/28.06.2024 г. БЕХ ЕАД взе Решение за промяна в Съвета на директорите на АЕЦ “Козлодуй” ЕАД. Накратко-  Решението касае освобождаване на един от членовете на СД и назначаването на друг.

Особеното в случая е рокадата на двамата действащи изпълнителни директори на БЕХ ЕАД и АЕЦ “Козлодуй” ЕАД.

Същия ден документи са подадени в Агенцията по вписванията. Самото вписване, въпреки че не е издържано прецизно по закон, става факт на 04.07.2024 г.

При тази рокада са допуснати следните законови нарушения:

Закон за публичните предприятия (ЗПП)

Чл. 21. (1) Всички членове на органите за управление и контрол се избират и назначават след провеждане на конкурс. Условията и редът за провеждане на конкурса се уреждат в правилника за прилагане на закона.

ЗПП допуска и временно назначение до провеждане на конкурс.

чл. 53  (5) В случай на предсрочно прекратяване на договор за управление и контрол на член на орган за управление и контрол на публично предприятие органът, упражняващ правата на държавата в предприятието, може временно, до провеждането на конкурс, но за срок не по-дълъг от 6 месец

В случая, обаче, предсрочното прекратяване не е в духа на ЗПП, а едно решение на министъра на енергетиката, забулено в тайна …

Закон за за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (ЗПКОНПИ)

Чл. 86. (1) Лице, което е заемало публична длъжност, няма право в продължение на една година от освобождаването му от длъжност да сключва трудови договори, договори за консултантски услуги или други договори за изпълнение на ръководни или контролни функции с търговските дружества, едноличните търговци, кооперациите или юридическите лица с нестопанска цел, по отношение на които в последната една година от изпълнението на правомощията или задълженията си по служба е осъществявало действия по разпореждане, регулиране или контрол или е сключвало договори с тях, както и да е съдружник, да притежава дялове или акции, да е управител или член на орган на управление или контрол на такива търговски дружества, кооперации или юридически лица с нестопанска цел.

(2) Ограниченията се прилагат и за търговските дружества, свързани с дружествата по ал. 1.

Случая с назначаването/преназначаването на члена на СД на БЕХ ЕАД (и изпълнителен директор) за член на СД на АЕЦ “Козлодуй” ЕАД (и изпълнителен директор) е точно такъв и представлява грубо нарушени на чл. 86 на ЗПКОНПИ.

Може би юристите на АЕЦ “Козлодуй” ЕАД и/или БЕХ ЕАД ще търсят оправдание в чл. 20 от ЗПП

 (Чл. 20. (1) Управител или член на колективен орган за управление и контрол на публично предприятие може да бъде български гражданин или гражданин на Европейския съюз, на държава – страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, или на Конфедерация Швейцария, който:

т. 9. (изм. – ДВ, бр. 84 от 2023 г., в сила от 06.10.2023 г.) не заема публична длъжност по чл. 6, ал. 1, т. 1 – 35 и т. 38 и 39 от Закона за противодействие на корупцията, не е член на политически кабинет и секретар на община;

т. 12 Не е управител или член на изпълнителен или контролен орган на друго публично предприятие), в които е внесено едно недобре формулирано изменение, но чл. 20 от ЗПП касае съвсем друго нещо.

Видно, от последните решения на СД на БЕХ ЕАД, всички принципи и закони са погазени, за сметка на едно назначение. За да се избегне този факт, на 11.07.2024 г. БЕХ ЕАД обяви конкурс за избор на член на СД на АЕЦ “Козлодуй” ЕАД.

Конкурса е преднамерен и цели единствено узаконяване назначаването на г-н Иван Андреев за член на СД и изпълнителен директор. Доказателство за това е факта, че никой друг не е подал документи за участие в конкурса. Това е така, защото БЕХ ЕАД наложи практиката за порочно обявяване на конкурси за назначаване на нови членове на СД на АЕЦ “Козлодуй” (проверете фактите и обстоятелствата за проведените аналогични конкурси през 2022 г. и 2023 г.).

Ето защо това поражда в нас въпрос: „Г-н Андреев ли е единственият в тази държава, който нарушавайки законите на страната ни, може да изпълнява тази длъжност?“

 Уважаеми дами и господа, обръщаме се към всички Вас, тъй като считаме, че всичко това обслужва определени олигархични кръгове и обръчи от фирми. Назначават се определени хора,без никакъв опит в ядренета енергетика на ключови ръководни длъжности с цел да се защитят интересите на определени Бизнесмени и търговски дружества! Упражнява се натиск върху служители за изготвяне на технически задания, без значение дали отговарят като качество и безопасност за нормалната работа на АЕЦ Козлодуй, защото критерият е конкретна фирма да спечели обществената поръчка! Това води и до неблагоприятни събития и процеси в атомната ни централа! Конкретни примери за непрофесионално отношение има и в  последните месеци, с изливането на радиоактивна вода, и непредвиденото спиране на VI енерго блок!

Уважаеми сънародници,

Според нас, като професиналисти, които са отдали целия си професионален живот на АЕЦ Козлодуй, това е недопустимо отношение на всички отговорни лица към ядрената ни енергетика, към националната ни сигурност и към правовата ни държава като цяло!

На основание гореизложеното молим, всички отоворни институции, политици, енергетици и всички, които милеят за българската енергетика,

НЕ ПОГУБВАЙТЕ АЕЦ КОЗЛОДУЙ!

С уважение,

енергетици от АЕЦ “Козлодуй”

afera.bg

3 Коментара

Д-р Илко Семерджиев, зъболекар-импресионист

1 month before

Включете с в протеста! Протест срещу изсичането на дървета и разширяване на „Опълченска“ блокира две ключови улици в София Граждани се събират на кръстовището на "Опълченска" и "Тодор Александров" в защита на зелените площи https://www.youtube.com/watch?v=gyUw10lvxF4

Коментирай

така, де

1 month before

Иван Андреев все пак е професионалист - енергетик, тръгнал от най-ниското стъпало и издигнал се до Изпълнителен Директор. А, какво да кажем за предишния- Валентин Николов - баничаря? Абсолютен смешник, който си няма хал-хабер от ядрена енергетика и на който се смееха даже и чистачките в АЕЦ.

Коментирай

така, де

1 month before

Иван Андреев все пак е професионалист - енергетик, тръгнал от най-ниското стъпало и издигнал се до Изпълнителен Директор. А, какво да кажем за предишния- Валентин Николов - баничаря? Абсолютен смешник, който си няма хал-хабер от ядрена енергетика и на който се смееха даже и чистачките в АЕЦ.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.