Ядем ли храни с изтекъл срок?

Само през последната седмица експертите са се натъкнали на 300 кг. храни без етикети и документи за произход или извън срок на годност

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/yadem-li-hrani-s-iztekal-srok/53895 SvobodnoSlovo.eu
Ядем ли храни с изтекъл срок?

Само през последната седмица експертите са се натъкнали на 300 кг. храни без етикети и документи за произход или извън срок на годност

Оказва се, че за ужас на потребителите, количеството храни с изтекъл срок на годност в магазините в страната, не е никак малко.

 

Това стана ясно след проверката, възложена от правителството заради високите цени и качеството на продуктите в търговската мрежа. Само в рамките на два месеца от пазара са изтеглени около 6 тона продукти за унищожаване, тъй като не отговарят на изискванията за безопасност.

 

Голяма част от тези продукти се предлагат на потребителите, дори и след изтичането на срока им. Хората са бесни от това, че дори и след главоломното поскъпване, в търговската мрежа продължават да им предлагат продукти с ниско качество.

 

Само през изминалата седмица, проверяващите са се натъкнали на 300 кг. храни, без етикети, документи за произход или извън срок на годност, като други 235 кг., са били ликвидирани.

Обикновено в Агенцията за храните се получават сигнали за храна с лош вкус и извън срок на годност най-често за кренвирши, салам, моцарела и кисело мляко. Не липсват и сигнали за попаднали различни частици в продуктите.

 

Потребителите често подават сигнали и до Агенцията за безопасност на храните, в които ги информират за променен цвят и вкус на продуктите в търговската мрежа. Експертите са категорични, че в момента, в който даден продукт промени вкуса и аромата си, особено при млечните и месни продукти, той не може да е безопасен за здравето.

 

Според д-р Сергей Иванов от Центъра по микробиология на храните, такива продукти на пазара са по-скоро изключение, отколкото правило и са в резултат на грешка на служителите в търговската мрежа. Обикновено големите вериги разполагат със софтуер, който сигнализира кога определен продукт трябва да бъде свален от щандовете. Друг е въпросът дали това предупреждение се спазва.

 

Единият начин продукти с изтекъл срок на годност да попаднат на рафтовете е като не бъде вкаран в проследяващата сроковете на годност система, а другият – просто немарливост от страна на търговеца.

 

Освен това експертите разкриват, че магазините разполагат със специална светлина, която усилва допълнително презентацията на продукта Затова там потребителят трудно може да се ориентира. Всичко обаче лъсва, когато разпечатате продукта у дома в кухнята.

Инспекторите на пазара би трябвало да следят продуктите и визуално, за да оценят дали мястото им е на щанда.

 

Така например при сиренето лесно може да се види дали е старо по разликата в оцветяването. То не само става меко на пипане, а може да се получат и плесени, обясняват от Агенцията по храните.  Най-неприятни обаче остават измененията при месото, колбасите и каймата.

 

Експертите по храните обаче уточняват, че не трябва да изпадаме в паника при всеки продукт с  изтекъл срок на годност, тъй като той не винаги е опасен. Това, че срокът му на годност е изтекъл, далеч не означава, че не може да се консумира. Тези с най-дълъг срок на трайност са консервите, макаронените изделия и зърнените храни.

 

Храните, маркирани с „използвай преди…“ обаче, представляват опасност за здравето на хората. Такива са мляното месо, прясното мляко и яйцата.

Източник: Уикенд

 

4 Коментара

moitoi

преди 1 година

В Германия вече е ЗАКОННА продажбата на храни с изтекъл срок!!!ЗАТОВА!!!

Коментирай

Да, бе

преди 1 година

А пиеме ли препакетирани лекарства с изтекъл срок? Работата е отчайваща

Коментирай

Да,

преди 1 година

Скоро ще ядете основно украински лайна, не само заразени яйца!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.