Явно селата не се обезлюдяват една година преди местни избори, когато се напълват с хора, готови да гласуват за кмет

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/yavno-selata-ne-se-obezlyudyavat-edna-godina-predi-mestni-izbori-kogato-se-napalvat-s-hora-gotovi-da-glasuvat-za-kmet/118829 SvobodnoSlovo.eu
Явно селата не се обезлюдяват една година преди местни избори, когато се напълват с хора, готови да гласуват за кмет

Докато върви координирано всяване на съмнение в машините, стари аналогови схеми за изборни измами вече хич не правят впечатление. Изборният туризъм - регистриране на големи групи хора в малки населени места, така че да изкривят вота, или да го натаманят, според предварителните сметки на партиите - това става под носа на уж "бдителните партийни пазители на чистотата на вота". 

Подробности от Божидар Божанов и министерството на регионалното развитие: 

"Вчера МРРБ разпространи информация, че е направило анализ и е установило, че в близо 350 населени места има необичайно голям брой регистрации за гласуване по настоящ адрес (в повечето случаи - над 10% от общото население на населеното място по постоянен адрес). Поздравления за министър Цеков, че поставя темата на дневен ред и че е сезирал премиера за тази потенциална изборна манипулация (тъй като е в правомощията на областните управители, при отказ на кмет, да съставят комисия за проверка).

Файлът със списъка с населени места е в линк в коментар, а вътре има фрапиращи случаи - с. Сигмен с 60% ръст, с. Бодрово с 40% рърст. Но дори 10% е много, предвид, че много хора само се водят по постоянен адрес някъде, но всъщност са или извън страната или в областния град или общинския център.

Явно селата не се обезлюдяват една година преди местни избори, когато се напълват с хора, готови да гласуват за кмет на кметство. Аз лично получих няколко сигнала от наши координатори за такива случаи, и намирам тези села в списъка.

Ползата от това е ясна - когато "преместиш" едни хора от общинския център в съседно село, те запазват правото си да гласуват и за кмет, и за общински съвет, но получават и допълнително право да гласуват за кмет на кметство. Какво точно дават кандидат-кметовете на кметства за да получат този "бонус", не знам. Дали "преместените" избиратели получават нещо - също не знам, но се надявам компетентните органи да установят.

До изборите остава малко време и не е ясно дали ще се стигне до дерегистрация. Вероятно е и в някои случаи изискванията на закона да са формлано спазени - по принцип формална проверка се прави 6 месеца преди изборите. Но бих призовал всички "преместени" избиратели, които всъщност не живеят в тези села, да гласуват по постоянния си адрес, за да не дават повод за съмнения в изборите за кмет на кметство."

Миролюба Бенатова

1 Коментара

Иван Пеев

преди 6 месеца

Обявявам конкурс: Може ли някой да посочи по-добре платена и по-безотговорна длъжност от общински съветник. ЗМСМА, закон ли бе, да го опишеш! На победителя - потупване по рамото, пред строя!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.