ЗА КАШКАВАЛА МАДЖАРОВ ПО 57 ЛВ.

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/za-kashkavala-madzharov-po-57-lv/120701 SvobodnoSlovo.eu
ЗА КАШКАВАЛА МАДЖАРОВ ПО 57 ЛВ.

 

Последните дни нашумя темата как така кашкавал Маджаров струва 57 лв. килограма или почти 29 евро. Няма какво да ни учудва. 

 Сметката е проста - килограм кашкавал се прави поне от 10 литра мляко. Нека са 12. Млякото се изкупува по 80 стотинки. В Румъния е по-евтино. Значи 12 х 0.8 = 9.60 лева. Това е ако е правено само от мляко, което искрено ме съмнява. Значи имаме 9.60. Нека сложим още 8 лв.(макар че е много завишено) други разходи - допълнителни съставки, труд, солидна печалба и т.н. Стават 17.60. Ако сме нормална държава с нормални контролни органи, към тази цена би трябвало да сложим само ДДС и 20-30 % за дистрибутори и търговци. 

Както и да въртим и сучем, цена от порядъка на 26-28 лв. в магазина би била нормална. 

А защо е още по 2 умножена? Отговорът е много прост - защото така може! У нас никой не ограничава лакомията и алчността. Каквито ни политиците, такива ни и бизнесмените, такова ни и цялото общество.

 И понеже, освен държавен контрол, няма и национално чувство, на производителя или търговеца изобщо не им дреме, че ни дерат. Те не ни броят за хора. А и народецът си е приспан от пропагандата.  

Доколкото има държава, тя изпълнява функции, подобни на агенция за недвижими имоти - слугува на едрия бизнес, дава информация и посредничи, когато мениджъри „правят бизнес“ помежду си.

 Целта е и политиците да приберат някоя троха от големия бял хляб на олигарсите. Полиция и съдебна система също гледат на богатите по специален начин, нищо, че ни лъжат, че имало "справедливост за всички". 

Какво друго можем да очакваме от едно общество, в което алчността е основна ценност и морален закон, а по стените няма портрети на демона Мамон само защото никой и никога не го е рисувал или снимал.

 Иван Спирдонов

2 Коментара

Иванова

преди 3 месеца

пазарна икономика. Просто спирате да го купувате. Има поне още 15 вида кашкавал на други производители. Да си го ядат Маджаров, политиците и олигарсите.

Коментирай

Брато

преди 3 месеца

В сметката е пропуснат гардероба с пачките.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.