Закон за лошия стопанин ще "мете" бетонни чудовища от плажа

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/zakon-za-loshiya-stopanin-shte-mete-betonni-chudovishta-ot-plazha/116369 SvobodnoSlovo.eu
Закон за лошия стопанин ще "мете" бетонни чудовища от плажа

Гергана Паси, бивш депутат от НДСВ и бивш министър по европейските въпроси, публикува във Фейсбук няколко потресаващи снимки на строителни безобразия - по Черноморието и в Родопите. Снимката от Царево е на провалилия се проект "Коста дел Кроко" - "призрачен, мъртъв град на самия плаж, построен някога от "руски инвеститор" и погълнал спестяванията на стотици хора, но най-вече погубил един от най-хубавите някога плажове по Южното Черноморие. "Днес той тъне в строителни отпадъци, мръсотия и фекалии", обяснява Паси. Тя нарича "Коста дел кроко" ("Бряг на крокодила") символ  на отсъстващата държава и припомня, че такива "символи" - недовършени, запуснати, рушащи се постройки, има навсякъде из България. 

Има начин да се справим - чрез Закон за добрия стопанин, твърди бившата министърка, която обяви, че заедно със своя съпруг Соломон Паси събира съмишленици за изготвяне на законопроект.  В публикацията си във Фейсбук тя посочва три отправни точки, които трябва да бъдат развити и облечени в правна форма: 

1. Всеки стопанин трябва да е добър стопанин (и се грижи за имота си като част от физическото и естетическото здраве на обществото).

2. Който се прояви като НЕдобър стопанин, първо бива предупреден, а после - глобен солено!

3. Ако #2 не проработи, имотът се разпродава на търг, като с прихода се “поправя” имотът, а с остатъка се компенсира НЕдобрият стопанин (е, може и да не се компенсира изцяло или изобщо, ако е много лош!).

Инициативата за подготовка на Закон за (не)добрия собственик събуди лавина от отзиви и коментари, при това предимно подкрепящи и конструктивни  - нещо рядко срещано в българските социални мрежи.

Мнозина побързаха да допълнят примерите за бетонни туловища, грозящи природата или градската среда: 

"Старият център на Хисаря е като призрачен град - десетки изоставени и рушащи се постройки - голяма част от тях ведомствени бази. Все едно е имало война и отдавна са се евакуирали."

"Висока сграда на груб строеж стърчи от десетилетия в новия център на Смолян. Докога могат да остават такива железобетонни скелети, които инвеститорът е изоставил? В един момент те се компрометират като строежи и не стават за довършване, но са все по-опасни. Да не говорим колко са грозни, направо - зловещи." 

"И над Разлог - в полите на Пирин, е така - грозни и разпадащи се сгради на фона на тази красива планина... Редно е вече да се направи нещо."

"Най-големият проблем са огромните сгради, започнати заради нечия мания за величие и зарязани да стърчат с десетилетия сред красивата природа. Такива има в София, Велинград, Банско. Продукт на евтино купено място и жажда за бързо обогатяване. Няма смисъл да бъдат довършвани - те са грозни,кичозни, без проект и без нужната инфраструктура. Щом е престояла повече от две години, да бъде разрушена за сметка на собственика."

Сградата за детска болница в София  е типичен "призрак".

 

"И на Цигов чарк има подобни огромни започнати и изоставени бетонни постройки!"

"До смолянските езера е пълно с изоставени мастодонти"

"Прекарахме ваканцията си в Пампорово и бяхме потресени от изоставените бетонни скелети както по Панорамния път към Смолян, така и на изходите от Пампорово към Девин и Проглед. Тъжна гледка, илюстрираща безхаберие, корупция, безнаказаност и всичко това за сметка на прекрасната ни природа! И не, климатичните промени не са ни единствено виновни - основен виновник е корупцията, която позволява безразборната сеч, непочистените речни корита, дерета и шахти, презастрояването по крайбрежието и в планините с безумните строителни разрешения, кражбата на милиони от проектите за пречиствателни станции и т.н., и т.н.

"Има страшно много такива сгради и то с най-различно предназначение: бивши почивни станции, училища, читалища и други. Има и проблем със собствеността". 

Щрихи към нерадостната картина добавя и Кристиян Вигенин, депутат от БСП: "В много села бивши училищни сгради или други големи сгради с отпаднала необходимост са продадени на "инвеститори", често от чужбина. Сега стоят като призраци, рушат се и създават риск за хората. Подобна ситуация има и в градовете. Ако минете по централната улица във Велико Търново, ще видите красиви, но запуснати и рушащи се сгради, срамота е! Трябва да има изход от това."

За и против

Има и скептични към идеята на Паси: "Точка 3 противоречи на неприкосновеността на частната собственост. Трябва да има по-добро решение", гласи един от отзивите.

Но нашенец, който очевидно живее отвъд океана, изтъква, че правото на собственост върви със задължения: "В USA ме глобиха 1000 долара, че не съм си окосил тревата на къщата ми (бях в Европа 3 месеца)."

Ето и друго позоваване на чуждестранен опит: "Доколкото знам, във Франция при 10 години безстопанственост имотът се иззема в полза на държавата. Поддържането на сграда паметник на културата обаче също е изгодно за собствениците - помощ при реставрация и най-вече облекчени данъци (които там са сериозни)."

Трети нарича "Коста дел Кроко" край Царево "грозно и отвратително струпище на строителни отпадъци на брега на морето" и се удивлява, че няма сила, която да разчисти това сметище. Дава и "рецепта":"Взема се решение на ниво Министерски съвет, възлага се на съответната областна администрация, отпускат се нужните средства и това грозно нещо се изрива! Собствениците се глобяват яко и им се отнема имотът! След това търг за нов собственик - само при положение че ще спазва екологичните и естетични норми на застрояване."

Участник  в дискусията споделя,  че от години лансира "по-радикален механизъм" - задължителна банкова гаранция (за евентуално разрушаване на недостроен обект)  като изискване за издаване на строителното разрешение и в обем, отговарящ на проекта, и оценка на усилията по разрушаване. "Парите се затварят и се ползват за премахване, или се възстановяват при издаден акт 16. Разбира се, мнозина, особено от строителния бизнес, скачат, че подобни мерки спъват бизнес инициативата. Което има основание и може да се действа пилотно, но също е почти трагикомично на фона на публичната тайна каква част от строителната активност е реално пране на пари", обяснява авторът на идеята за банкова гаранция. 

Някои коментиращи отбелязват, че и сега ред закони и на първо място ЗУТ (Закон за устройство на територията) предвиждат санкции за зарязани, рушащи се и опасни сгради, имоти. И че основният проблем е, че правилата не се спазват, а наказанията не се налагат.

"За опасни и грозни постройки си има член в ЗУТ , който се прилага от кмета на общината. Ако има желание кметът", посочва известният природозащитник Тома Белев. 

"И по спомен глобата е от 1000 до 5000 лв. Тук обаче не става дума само за опасни и грозни, а за всички "хотели", което стоят недовършени с години и очевидно няма да бъдат довършени никога...", отговаря му Гергана Паси. А Белев продължава дискусията: "Не става дума за глоби, а за възстановяване до безопасно или незагрозяващо състояние или премахване. Това се приложи вече за лифтове и влекове на Витоша. "Витоша ски" оспориха пред съда, но съдът отхвърли жалбата им и трябва вече да възстановят влек Конярника или да го премахнат.""

На първо четене

Авторката на идеята за Закон за добрия стопанин посочва, че предстои много работа: "На първо време ще  е нужен добър юрист (или юридически екип), както и проучване за размера на бедствието - колко такива сгради има по общини, на каква стойност и пр. Всъщност това си е отвсякъде тема за държавата и местната власт (вкл. кандидат кметовете)".

В интервю за "Фокус" Гергана Паси обясни, че очевидно има "огромна дупка между правната уредба и реалното ѝ прилагане" и точно затова се опитва да провокира обществена дискусия по въпроса.  

https://www.segabg.com/

4 Коментара

Посетител

преди 7 месеца

Абстрахирайки се от авторката на ИДЕЯТА за проектозакон, намирам я за заслужаваща внимание! Изключая местните, надали много хора знаят как изглеждаше това място през "гадния, ужасен" социализъм. Точно на този участък бяха разположени почивните бази на предприятия от цяла България! Благодарение на това, като дете всяко лято прекарвахме по две седмици почивка на море. В Мичурин. Тъй че - независимо че съм от другия край на България - този град и място са част от мен! И гледката на онази бетонна... грозотия... винаги ме е изпъквала с негодувание! Искрено съчувствам на хората от Царево за сполетялото ги бедствие, съболезнования на близките на жертвите!!!

Коментирай

Обичам я

преди 7 месеца

тази фамилия! Залагам си светлото евроатлантическо бъдеще, че ако подобен закон види бял свят, нито една от тези бетонни руини, символ на разпада на държавността, няма да бъде пипната! За сметка на това, позовавайки се на него, общините ще подложат на масов терор гражданите, налагайки им безумни изисквания, с цел да ги накъсат от глоби и където и им се получи - да ги лишат от собственост. Ние вървим уверено към феодализъм, на местно и национално ниво, така, че подобен закон ще създаде само проблеми и беззаконие...

Коментирай

Вий

преди 7 месеца

ТАЗИ ФАМИЛИЯ ПРОСТО МИ Е ЕЙ ТАКА НА СЪРЦЕ. ОБИЧАМ ТОЗИ ХИТЪР ЕВРЕЙН А ТАЗИ...... У МНА КАТО ДРУГАТА СЕСТРА/все се пласира тскъпо/ НАПРАВО ДА И СЛУШАМ ПРОСТОТИИ ТЕ БЕЗКРАЙ, ПЪРВА РАДОСТ Е ЗА МЕН. ТОЙ ПАСИТО НИ ВКАРА БЕЗ ДА НИ ПИТА В ЕС, СЕГА ЖЕНА МУ ТЪРСИ БУДАЛИ ЗА СЪДЕЙСТВИЕ. МОЛЯ????? ПАСИТО ДА СИ ТЪРСИ ИНВЕСТИТОРА И НАСЛЕДНИЦИТЕ МУ. МОЖЕШ ГО МОНИ И ОЩЕ КАК. ИЛИ ДЕВИДЕНТИ ИСКАШ ОЩЕ НА НАШ ГРЪБ. МОЛЯ С-МЕЙСТВО "СПАСИ" ЗАСРАМЕТЕ СЕ.!!!!!!!!!

Коментирай

Вий

преди 7 месеца

АЛО..... МОДЕРАТОРА, ЗАЩО ТРИЕТЕ КОМЕНТАРА МИ????? ЛЮБЕЗЕН, ВЪЗПИТАН, БИХ КАЗАЛА ТВЪРДЕ ПРЕМЕРЕН КАТО ИЗКАЗ, ЗАЩОТО СЕ ВЪЗДЪРЖАХ ОТ ГРУБАТА ИСТИНА ЗА Ф-ТА ПАСИ.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.