Законен начин да си престъпник

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/zakonen-nachin-da-si-prestapnik/132352 SvobodnoSlovo.eu
Законен начин да си престъпник

Законен начин да си престъпник

Няма как да не прави впечатление, че когато нещо подло, несправедливо или откровено гадно се търси да се облече в някакви чисти дрехи се използва определението, че то е законно. И така – тази свинщина е законна, онази е законна. И така неусетно думата законност придобива отрицателен заряд. Хората започват да ненавиждат законните врътки и с основание. 

Ще ви разкажа за това как нещо безумно може да е законно. При това толкова законно, че вие изненадващо за вас, че и за вашите любими близки да се окажете свиреп престъпник. 

 Знаем си, незаконно е да се кара с превишена скорост. Законът, който определя скоростта е законът за движение по пътищата. 

Малко след Перник, посока Благоевград по магистрала „Струма“, новопостроената магистрала „Струма“, има последователни знаци за ограничаване на скоростта. Първо до 80, а после до 50км. в час. Причината е, че има неравности по пътя. В това няма нищо учудващо, но тези знаци стоят вече от няколко години. Не тече ремонт на пътя, няма опити да се оправи трасето. Просто са набили едни знаци, с които ограничават скоростта по магистралата на 50 километра и готово. Ако се пречукаш на този участък – ти си виновен защото незаконно си превишил скоростта. Няма ремонти на ремонтите за милиони левове, няма администрация изпаднала в творческа паника. Има едни законни знаци, които противоречат на логиката на движение и дотам.

Не обръщам внимание колко е нормално да ти сведат скоростта на магистрала на 50 км. 

В този ред на мисли си представям следното. Защо вместо да се правят ремонти, да се обезопасяват участъци и какво ли още не, че да не се пребиваме като кучета по улиците не се сложат едни знаци с които да се наложи ограничение на скоростта на нула километри. Тоест, ако се движиш по пътя да си в тотално нарушение и да подлежиш на глоба. А ако не дай боже ти се случи нещо – сам си си виновен. Нито строителите, нито държавата да има вина, защото тя съвсем законно е оповестила, че по пътищата не можеш да се движиш с повече от нула километри.

 Ето как всичко става законно, но и абсолютно ненормално. Как всеки човек става виновен по законен начин и всеки опит да се противопоставите на тази глупост ще ви направи престъпници. Помислете си за това, когато следващия говорител по телевизора ви обяви нещо за законно.

 Между другото ограничението на магистралата още седи. Можете да отидете на екскурзия до там и да видите нещо… законно.

Емил Йотовски

3 Коментара

песимист

преди 1 седмица

Това е масово явление по пътищата ни. Също много често можете да видите знак, че тече ремонт, който отдавна е приключил. Обаче знакът си седи, защото сам не може да се махне, вероятно. Ето защо предлагам да се поставят самосвалящи се знаци (може и с изкуствен интелект)!

Коментирай

Неизненадан

преди 1 седмица

Авторът е безусловно прав... Само искам да добавя, че най-законните организирани престъпници у нас са на първо място банките, после телекомите, енергоразпределителителите, ВиК фирмите, частните болници и т.н..... Държавата ни е оплетена октоподски от тях....

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.