Започна протестът на КНСБ, центърът на София е блокиран

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/zapochna-protestat-na-knsb-centarat-na-sofiya-e-blokiran/123555 SvobodnoSlovo.eu
Започна протестът на КНСБ, центърът на София е блокиран

Протестни митинг и автошествие, организирани от КНСБ и нейните основни членове, ще затворят основни пътни артерии в София. Планирано е те да преминат по "Цариградско шосе", като "Орлов мост" да бъде затворен, пл. Народно събрание, Руски паметник, бул. "Гешов", бул. "България", откъдето да се върнат отново на "Орлов мост". Недоволството идва в навечерието на окончателното гласуване на бюджета на държавата за следващата година, а инициативата е под надслов "За по-високи възнаграждения с Бюджет 2024 и ясно и сигурно енергийно бъдеще на България", съобщиха от пресцентъра на КНСБ.

Ограничено е движението в района на БНБ, където започна протестния митинг. В района вече има и полицейско присъствие. 

"Готови сме за ефективни стачни действия в София и по Коледа може да няма столичен градски транспорт", заяви в неделя президентът на КНСБ Пламен Димитров. "Протестът е знак за това, че не сме съгласни със случващото се - не са заложени пари в план-сметката за тези сектори", добави той. Димитров увери, че целта не е да бъде свалено правителството, а да се договорят увеличения на възнагражденията в засегнатите сфери.

"Най-вероятно за 2 часа София ще бъде блокирана, предварително се извиняваме. Очакват се поне 1000 автомобила", каза вчера президентът на КНСБ. 

Исканията на КНСБ са свързани с увеличения на всички системи, финансирани от държавния бюджет, уточни пред БТА вицепрезидентът на синдикалната организация Тодор Капитанов. Това са общо 450 млн. лв., които считаме, че могат да бъдат набавени от капиталовите разходи, посочи той.

По думите му в 37 млн. лв. са нужни за градския транспорт в столицата за 15-процентно увеличение на заплатите. Малко над 100 млн. лв. за ръст на възнагражденията на педагозите и близо 17 млн. лв. за увеличение на непедагогическия персонал също искат от КНСБ. По техни изчисления 100 млн. лв. са нужни и за структурите в здравното министерство, от тях 60 млн. лв. за ръст на заплатите на специалистите в училищно и детско здравеопазване и 40 млн. лв. за Спешна медицинска помощ, диспансерите и регионалните здравни инспекции. Искаме увеличение поне с 10% на заплатите в агенциите към социалното министерство - Главна инспекцията по труда, Агенцията за социално подпомагане, Агенция по заетостта, където през тази година нямаше ръст на възнагражденията, не се предвижда такъв и през 2024 г. поне на този етап, каза още Капитанов. За по-високо заплащане в Националния осигурителен институт също настояват от синдиката. Търсят се средства и за висшите учебни заведения. Капитанов спомена, че за културата вече има "някакво развитие", но отбеляза, че исканията на КНСБ са за 75 млн. лв.

По-високи възнаграждения от синдиката искат и за работещите в Агенция "Пътна инфраструктура". От КНСБ считат, че в БНР, БНТ и БТА също е необходим ръст на заплащането. Допълнителни средства се очакват и за агенциите в сектор "Земеделие", посочи Капитанов.

На протестния митинг синдикатът ще заяви и позицията си за отлагане на либерализацията на електроенергията за битовите потребители и за ясно бъдеще на енергийния комплекс "Марица Изток". От КНСБ настояват и за пълно транспониране на директивата за адекватни минимални работни заплати. Капитанов изрази надежда, че до края на годината ще има приет държавен бюджет за 2024 г.

Докато тече акцията на КНСБ е предвидено извънредно заседание на парламента за приемането на второ четене на законопроектите за бюджетите на Националната здравноосигурителна каса и на държавното обществено осигуряване за 2024 г.

trud.bg

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.