Защо цените на родните плодове и зеленчуци, са по-високи от вносните?

Най-много се злоупотребява с цените на доматите

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/zashto-cenite-na-rodnite-plodove-i-zelenchuci-sa-po-visoki-ot-vnosnite/140250 SvobodnoSlovo.eu
Защо цените на родните плодове и зеленчуци, са по-високи от вносните?

Най-много се злоупотребява с цените на доматите

Макар да се намираме в сезона на пресните плодове и зеленчуци, не може да не ви е направило впечатление, че щандовете се огъват от стока, която обаче отново е внос, вместо с родно производство праскови, ябълки дини и пъпеши. Стоката идва основно от Гърция, Италия, Полша и по-далечни страни. През август все пак родният потребител се радва на малко повечко наши зеленчуци – домати, краставици, чушки, които обаче са далеч от щадящи цени, нещо повече – те често са по-скъпи дори от чуждите, оплакват се купувачите.

 

Почти невъзможно е да се определи каква е пропорцията между родното производство и вноса, а и страната ни вече е част от европазара и стоките се обменят нонстоп. Докато наша продукция отива за износ, като например дините, които пътуват към Румъния, в същото време внасяме от Гърция. За щастие, годината се отчита като плодоносна, без лоши климатични условия, които да съсипят реколтата, поне засега. Въпреки твърденията на експертите обаче, че българската продукция не струва много, търговците злоупотребяват и надуват цените, колкото могат.

Чушките например вървят на прекалено високи цени в големите хипермаркети – светлозелените се продават за над 4 лева докъм 4,50, а тъмнозелените пиперки са малко по-евтини. Най-скъпи са червените, които струват над 5 лева. По пазарите чушки, и то с добро качество, се предлагат на двойно по-ниска цена – за 2 или малко над 2 лева, отчитат купувачите.

 

Най-много се злоупотребява с цените на доматите. Прочутият розов домат има твърде високи цифри на много места по пазарите. Може да го намерите за 4 лева, но и за 5-6 до 7 лева, а по морето стига до 8.50. Сергиите със скъпи зеленчуци остават да работят до късно по тържищата, за да може закъснелите клиенти да нямат избор и да се принудят да купят от скъпата стока.

 

Тепърва продавачите по пазара започват да слагат табелките „Биволско сърце”, като гаранцията, че купувате точно този сорт, е почти никаква. В големите магазини розовият домат е често на промоция и може да го намерите и под 3 лева, доволни са купувачите. Естествено, качеството не е кой знае колко високо. Въпросният плод-зеленчук обаче твърдо е вносен. Хитът на пазара в момента са тези от сорта „Розова магия", особено предпочитани от купувачите напоследък.

Тях може да намерите за 5, и за 7 лева, най-вече в малките квартални магазини и на пазара.

 

С краставиците нещата стоят по същия начин – зеленчукът се предлага за 2-3 лева, но и за 4,70 лв. например за по-хрупкавите и твърдите. Малко по-евтини са корнишоните – около 2,70-3 лева, но в големите вериги често са с много лошо качество – изсъхнали, меки и понякога горчиви на вкус.

 

Гръцката праскова се предлага за 2-3 лева за килограм, докато по традиция нектарините са малко по-скъпи – между З и 4 лева, а в някои малки магазинчета стига и до 5 лова, Наши праскови пък се изнасят за Чехия.

Дини се намират и български, и вносни, но повечето са от Гърция. Цените в малките и големите магазини обаче са различни. Докато в хипермаркетите сочният плод върви между 50 стотинки и левче за килограм, по малките „Плод и зеленчук” и пазарите се продава по 2 лева. Цифрите на родните любеници и вносните е почти еднаква. Тази година екстрата при дините е сортът без семки, който е предпочитан сред по-капризните потребители. Този вид върви твърдо по 2 лв. и повече за килограм.

 

Сред кайсиите най-много са си наше производство, като този плод е сред най-скъпите на пазара – между 4.50 и 5 лв. Пъпешите от нашите градини струват 2 лева за кило, а от Гърция са по 1.60 лв.

 

Ябълките са сред плодовете с най-много внос - най-често се продават полски и сръбски. Цените варират от 2.50 до 5 лева за кило. Рядко обаче ще видите страната производител или пък ако я има, е изписана с дребни букви върху етикета.

 

Едни от най-купуваните зеленчуци – картофите, също са предимно от чужбина - ще намерите български, но задължително в съседната щайга има и вносни, които са понякога и по-евтини.

Зелето струва около 75 ст. до 1.20 за килограм, като вносното отново е по-евтино от местното.

Тиквичките се предлагат между 1.20 и 1.70 лв. за килограм родно производство.

Източник: Уикенд

 

1 Коментара

Мирмидон

1 month before

А къде се продават български домати през август? В супермаркетите има полски, турски, испански, македонски, хърватски и пр., но не и български. Подозирам, че и "българските" по пазарите не са точно български.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.