Защо даряването е трудно нещо и как според мен би трябвало да се прави?

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/zashto-daryavaneto-e-trudno-neshto-i-kak-spored-men-bi-tryabvalo-da-se-pravi/51988 SvobodnoSlovo.eu
Защо даряването е трудно нещо и как според мен би трябвало да се прави?

Защо даряването е трудно нещо и как според мен би трябвало да се прави?

Скоро очаквам да се появят новите HelpKarma. С този наивитет няма да е трудно да се правят схеми. Помня, че в студентските години имаше раследване дори към UNICEF в Германия.

Покрай трагедията в Турция почвата за превръщането на дарителството в бизнес.

Но нека обясня защо смятам така.

ТОПЛИТЕ ДРЕХИ - Има призив за даряване на ТОПЛИ ДРЕХИ за бедстващите в Турция. Одеала също. Дрехите трябва да бъдат нови. Това добре, но сигурно 90% от дрехите в България са внос от Турция. Не че нещо, но надали Турция не може да осигури без проблем топли дрехи на бедстващите. както писах в предходен пост Турция има 850 000 войска. Имате ли идея колко топли дрехи и одеала има във военния им резерв?

ТРАЙНИ ХРАНИ И ПАКЕТИРАНИ ХРАНИ. - Ами няма какво да кажа. Идете в който и да е магазин, купете 5 различни пакета бисквити и ще установите, че поне 3 от тях за Made in Turkey. Ами ние от там ги купуваме и внасяме, а сега призивът е да ги даряваме на тези от които ги купуваме ?!? Чакайте, че съвсем се обърках.

ПАЛАТКИ ЗА БЕДСТВАЩИТЕ - сигурно 90% от собствениците на палатки не могат да разпънат собствените си такива, камоли да разпъват различни видове и модели. Всака минутка хвърлена в чудене как се разпъва палатка е загубен човешки живот. Ако са един модел всичките е едно, но ако са дарени от различни хора и са различни модели, това наистина ще доведе до загуба на човешки животи.

ЛЕКАРСТВА - Верно ли лекарства трябва да се пратят? Имате ли идея какъв е потенциалът на турската фарма-индустрия? Явно не, щом си мислите, че ще помогнете с лекарства.

ГАЗОВИ ЛАМПИ и УРЕДИ - За вас не знам, но погледнах моя газов котлон и петромаксите за къмпинга. Ами турски са.

КАКВО БИ ТРЯБВАЛО ДА НАПРАВИМ и КАК ДА ДАРИМ?

Най-важното в случая е бързината и компетентноста.

В първите 72 часа най-важни са ръчииките и лапите. Ръчичките, които да разчистват, кучета които да надушват и тежката техника за рачистване. Тежка техника няма как да пратим за 72 часа или поне няма как да е ефективно. Подготвени спасители обаче можем. И доброволци можем. Те ще са критично нужни. А те имат нужди.

Имат нужди от ПАЛАТКИ, имат нужда от ЕКИПИРОВКА, ХРАНА ЗА КУЧЕТА, храна за спасителите. На тях можем да помогнем.

Ако е с палатки, то те да са един модел, а не различни. уточнихме, че всяко забавяне е човешки живот. Те най-вероятно си имат палатки, но поне да им приготвим нови за следващите мисии.

Плащане на чартърен полет за доброволци и спасители - ВЕДНАГА! Времето е човешки живот.

Организиране на часртър за парамедици, лекари и мед. сестри. Но това като ефективна организация го имат само военните. Помогнете на тях. Те перманентно си нямат пари. Платете им поне самолетите.

Комуникационна техника - радиостанции за спасители и доброволци.

ХРАНА И ВОДА за спасителите за 72 часа. Важно е да не тежат на организаторите в Турция.

За Генератори не смея да кажа, че Манол Пейков ще почука на вратата с 2 тира, което ще ни скара с администрацията на Зеленски.

С две думи ако искате да помогнете, най-голямата помощ ще е с ръчички и лапички. Да ама както казват приятели, кучето е "голям анажимент". Не става от денс за утре. Ако може пари да даем и да спим спокойно?

Ами може да си спим и без да дадем пари, но ако искаме да е ефективна помоща, в последния момент не става. Или го имаш в душата или го нямаш. Или си подготвен или не си. А като не си помагай на подготвените, те ще помогнат на останалите. Толкова ми е тъп призивът за топли дрехи и храна, че нямам думи...

Ако ви е невъзможно да сте доброволец на място, помислете за финансово включване в организация, която помага на специалистите. Вие не сте такъв и няма как да помогнете на пострадалите. Ако доброволците и спасителите са добре, тогава и пострадалите ще са добре.

колкото по-голяма е организацията в която се включите, толкова по-полезни ще сте. Заради мащаба! Еднакви палатки, кучешка храна на палети (а не каой каквото реши), Вода на палети, ако са генератори да са еднакви, консумативи посочени от лекарските екипи.

Иначе става като с книгите за библиотеките. Уж им трябват, защото са библиотеки, но им трябват точно определени заглавия и всичко останало ги затормозява. А колко реално се четат е друг въпрос.

Лично аз за себе си не открих как да бъде в ефективна помощ този път. Но пък реших да взема мерки. Ще обуча кучка Кая за следващия път.

Ще отделя време и средства за това обучение. каквото може Кая да надуши, никой от дарителите не може - ГАРАНЦИЯ

Васил Кендов

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.