ЗАЩО В НАРОДНИЯ ТЕАТЪР СЕ ГАВРЯТ С БЪЛГАРИЯ

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/zashto-v-narodniya-teatar-se-gavryat-s-balgariya/142300 SvobodnoSlovo.eu
ЗАЩО В НАРОДНИЯ ТЕАТЪР СЕ ГАВРЯТ С БЪЛГАРИЯ

 

Народният театър “ Иван Вазов “, чиито шеф бе смятан за близък до ДПС, подготвя репетициите на “ Оръжията и човекът “ от Бърнард Шоу - поръчкова пиеса, израз на дълбоката ненавист в Англия към българската държава в края на 19 век. В Лондон тогава не можаха да преглътнат нито Освобождението, нито Съединението, нито победите ни в Сръбско-българската война. И в тази враждебна атмосфера Шоу пише един пасквил без никакви художествени качества с една цел - да подхранва презрението към нас сред английското общество.

Пиесата е пропита с подигравки. Всяка реплика излъчва надменност, във всяко действие има обиди. Цялата българска нация имала кураж колкото един английски бултериер. Разбирай : сравняваме Ви с куче. Редът във войската бил всяван от жените на офицерите. Бърнард Шоу никога не е идвал в България, но настойчиво ни представя като мръсен, нечистоплътен народ. Един от персонажите станал на 98 години и никога не се бил къпал. По-издигнатите си мият ръцете почти всеки ден, оправдава се главната героиня. Зрителят да си представи по-низшите в каква кал тънат. Въобще от всеки ред струи презрение към, цитирам пиесата, “ българската варварщина ”.

И тази бълвоч ще се върти на първата ни сцена! При това Джон Малкович в интервю пред БТВ каза, че когато го поканили да режисира в Народния театър “ Иван Вазов “, той представил няколко пиеси. От тях домакините да изберат една. Директорът на театъра Василев се спрял точно на антибългарската. Защо? 

Целта на подстрекателите на гаврата може да е само една - да ни представят като овчедушен народ, който търпи да тъпчат националното му самочувствие. Подтекстът е : не само ще чувате, че ви смятаме за варвари, но и ще ръкопляскате, когато ви се подиграваме. Ще търпите унижението да слушате какво мислим за вас. Ще Ви плюем и вие ще кудкудякате, че дъжд вали. Ще покажем, че не сте народ, а мърша.

Страхувам се, че позволим ли пиесата да влезе в репертоара на НТ, много хора ще решат, че дядо Славейков е бил прав. Подбудителите на гаврата искат да ни внушат точно това. 

( От предаването “ Не се страхувай “ с Васил Василев, излъчено на 09.09.2024 г. по Евроком )

12 Коментара

Реалист

1 week before

Не само в Народния, Станахме за посмешище и резил навсякъде!

Коментирай

Извънредно! Подарените български гаубици и танкове тръгнаха за Украйна!

6 days before

Извънредно! Подарените български гаубици и танкове тръгнаха за Украйна! https://bnews.bg/podarenite-balgarski-gaubiczi-i-tankove-tragnaha-za-ukrajna/

Коментирай

Николай

6 days before

По-хубаво ще е да се прочете пиесата, преди да се коментира. Аз не виждам проблем. Никой от нас не е живял преди сто и кусур години, че да се засяга от това, че българите не се били къпели. Голяма работа. Нали сега се къпем? Или се обиждаме по презумпция, защото днес няма за какво да се заядем? Никой никого не кара да ходи на театър, като толкова се притеснявате от някой спектакъл, не го гледайте! "Криворазбраната цивилизация" на Войников ни изкарва още по-лоши, отколкото Бърнард Шоу. Ама на Войников правим паметници, кръщаваме улици, училища. Щото и него не сме чели, и Шоу няма да прочетем. Само ще плюем и ще гаднеем, а после ще се цупим какви пиеси пишат за нас.

Коментирай

Мхм

6 days before

Да, ама Войников е българин и е казал истината, че сме чуждопоклонници. А Малкович и Шоу очевидно дълбоко презират българите и сипят лъжи по наш адрес. Защо не осмиват така собствения си народ,а? Аз не смятам, че са особено чистоплътни от " цивилизования свят". Вижте ги на Слънчев бряг, ако не вярвате. Самият факт, че някой българин е способен да си плати и да ръкопляска на пиеса, която подиграва българския народ, единствено и само доказва, че Войников е бил прав,а също и Славейков. Само защото пиесата била съвместно " творение"на Джон Малкович и Бърнард Шоу, не означава, че трябва да се поклоним като по- нисши създания и да аплодираме " невероятната" постановка. Ганьо пак не разбира кои са световните величия и отказва да им падне на колене, за да им благодари, че се присмиват на Ганя,а?

Коментирай

Христо

6 days before

До Николай. За такива като Вас ,народът е казал: прост народ,слаба държава.

Коментирай

Геле

6 days before

да ни представят като овчедушен народ, който търпи да тъпчат националното му самочувствие Точно такива селтаци сме : справка концесията за злато и мед на канадците за мижава такса която всички "развалят" като я удъжават

Коментирай

Български миризлив пор

6 days before

Нация, за която официално се знае, че само 23% от населението си мие зъбите към 2023г, няма право да се обижда, че някакъв си ги нарекъл нечистоплътни преди 200 години. Или каквото там. Като се размина с КОЙТО И ДА БИЛО на улициата и ми става ясно, че не се е къпал от три месеца. Много сте докачливи. Защо не започнете да се къпете за начало?

Коментирай

Много Луд

6 days before

Българите сте абсолютни смешковци. Малкович ви е виновен, че не се къпете. Та, дори днес, Септември 2024, огромната част от българите се къпят два пъти в месеца. И това са истински чистоплътните. Бедни, прости, умиращи, завистници, некадърни, необразовани - всичко най-най от лошото събрали, а се обиждат от прости истини. А можете гордо да си признаете, че сте миризливи порове и това да е чара ви пред света. Така де, Бай Ганьо е измислен отдавна. Той също не се е къпал повече от един път в годината.

Коментирай

404

6 days before

Веднъж, на разговор с работодател в САЩ, стана дума за различните служители на компанията и той ми сподели, че трябвало да освободи една жена, защото непрекъснато получавал оплаквания за миризмата идваща от нея. питам го, каква е тази миризливка? От България, имигрантка, отговори той. Разбира се, не му казах откъде съм, а и аз се къпя ПОНЕ два пъти на ден, защо да си причинявам репутационни щети заради миризливи българи.

Коментирай

Стойка

6 days before

Аз не съм срещал по-миризливи хора от българите. Пръскат се още с Рексона за да замаскират вонята. Резултатът е още по-плачевен. Къпете се бе!

Коментирай

Дерос

6 days before

В България водата я ползват за охлдителна смес при варенето на ракията. В нормалния свят не пият ракия и се къпят с вода.

Коментирай

Петров

5 days before

Стойке, къде, кога и защо е измислен парфюмът, знаеш ли? Явно не. До края на 19-ти век немците са се къпали рядко, защото ги е било страх от водата, та се наложило лекари да им обясняват, че водата е здраве. В Средновековието цяла Западна Европа е воняла ужасно. Между другото и за един по-горе коментирал за миенето на зъбите. Човешката уста има свойството да се самопочиства. Миенето на зъби с тия абразиви довежда до кариеси, проблеми с венците и други. Достатъчно е добре да си изплакнете устата след хранене.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.