Жилищата в Лозенец и Созопол тръгват от 1500 евро/кв.м.

Търсят се предимно обзаведени имоти

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/zhilishtata-v-lozenec-i-sozopol-tragvat-ot-1500-evrokvm/136590 SvobodnoSlovo.eu
Жилищата в Лозенец и Созопол тръгват от 1500 евро/кв.м.

Търсят се предимно обзаведени имоти

Около 800 евро за квадратен метър, са средните цени за апартаментите в повечето морски курорти в страната, сочат данни на компаниите за недвижими имоти. Курортите като Свети Влас, Поморие и Несебър обаче правят изключение, тъй като там сделките най-често се сключват на нива между 1 200 и 1 400 евро/кв.м.

 

Някои от по-луксозните апартаменти в комплекси в Лозенец и Созопол дори са над 1500 евро квадрата, което означава, че малък апартамент на морето от около 60 квадрата може да се купи в доста широки граници – между 45 000 и 120 000 евро.

 

В морските курорти купувачите предпочитат напълно завършени имоти, които са обзаведени и готови за ползване, разказаха брокери. За апартаменти в нови сгради, продавани на шпакловка и замазка, все по-трудно се намира купувач. Причината за това е, че новите собственици трябва да положат допълнителни усилия за довършителен ремонт и обзавеждане. При положение че собственикът не живее в курортния град, правенето на ремонт и купуването на мебели от разстояние изисква много усилия.

Купувачите на ваканционни имоти са предимно българи, но има и чужденци. Руснаците са изчезнали, но са се появили украинците, които си взимат жилища в Поморие, Несебър, Равда, Созопол и Слънчев бряг. Напоследък се забелязва и нова тенденция – апартаменти край морето купуват и израелци, подплашени от войната в ивицата Газа.

 

Българите купуват жилища в курорти, за да могат да прекарват в тях свободното си време със семейството, както и за да вложат парите си. Когато собственикът не използва ваканционния имот, може да го дава под наем. Край морето най-търсени от купувачите са студия и двустайни апартаменти. Причината е, че те са с по-ниска цена. Покупката им изисква по-малка сума, а при необходимост от пари в брой по-бързо може да бъдат продадени.

 

Не липсва интереси към апартаменти с две спални за собствено ползване от хора, които предпочитат по-голям комфорт за по-дълъг престой. Хората с по-големи финансови възможности държат и по време на почивката си да имат същия комфорт, както в основното си жилище, и затова купуват по-големи апартаменти.

Ваканционните жилища в сгради с ниска такса поддръжка са предпочитани и когато са с атрактивна цена, те биват продадени в рамките на няколко дни или седмици.

Източник: Уикенд

1 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.