Знаете ли, че този български град носи името на наш княз?

Последната промяна на името му е от 1993 г.

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/znaete-li-che-tozi-balgarski-grad-nosi-imeto-na-nash-knyaz/115300 SvobodnoSlovo.eu
Знаете ли, че този български град носи името на наш княз?

Последната промяна на името му е от 1993 г.

Знаете ли, че български град е носил името на княз Фердинанд? А знаете ли кой е този град? Веднага ще ви кажем – това е Монтана.

 

Последната до момента промяна на името на града е през 1993 г. Тогава с указ на държавния глава Желю Желев, градът е назован Монтана по античното си наименование Municipio Montanensium.

 

През 1945 г. градът сменя името си. Тогава правителството на Отечествения фронт го назовава Михайловград на името на активиста Христо Михайлов, работил в организацията на БКП и участвал в Септемврийското въстание на града. Той загива една година преди инициативата за преименуването на града на негово име.

 

Местна инициатива преименува селището Голяма Кутловица на 2.12.1891 г. на Фердинанд и получава статут на град. По онова време градът вече е наброявал около 1 500 души – българи, евреи и турци.

 

А първото име му е дадено от римляните и се е казвал Монтанезиум.

В османски документи от 1575 г. селището се споменава за пръв път под наименованието Кутловица. Освобождението пък заварва селото с ново наименование – Голяма Кутловица. Това, което го разделя от Малка Кутловица е река Огоста и е с население по-малко от хиляда души.

Източник: blitz.bg

 

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.