Звездата Камен Донев обявен за „гост-посетител“ в Народния

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/zvezdata-kamen-donev-obyaven-za-gost-posetitel-v-narodniya/112419 SvobodnoSlovo.eu
Звездата Камен Донев обявен за „гост-посетител“ в Народния

От днес известни актьори, които играят в Народния театър „Иван Вазов“, но не са на щат в трупата, са принудени да влизат в сградата със специални легитимации, алармираха техни колеги. Първи потърпевш от абсурдното ново решение на администрацията на театъра е мегазвездата Камен Донев, който преди месеци поиска оставката на директора Васил Василев и се обяви в подкрепа на уволнения от него главен режисьор Александър Морфов в хода на конфликта между двамата, който от ноември миналата година тресе театралната общност. За да бъде допуснат в театъра, където тази вечер е в главната роля в спектакъла на Морфов „Животът е прекрасен“ и за който бяха продадени всички близо 800 билета, Камен Донев е получил от портиера бадж с надпис „гост посетител“ на входа… „Един случаен гост посетител! И това му е много! Че и представление ще ми играе“, коментира снимката на Камен с унизителната табелка в своя профил във Фейсбук актрисата Рени Врангова, съпругата на Морфов.

На подобно удостоверяване е бил подложен и актьорът Теодор Елмазов, който от два сезона е щатен в трупата на Сатиричния театър, но преди това в продължение на десетилетия е бил в екипа на Народния. „Днес съм гост посетител на народния театър! Гостувам за участие в представлението „Животът е прекрасен“ с реж. Ал. Морфов! Ще бъда гост посетител и през втората седмица на юли за две представления на „Животът...“ и три на „Хъшове“! Надявам се да не преча, ще бъда тих в коридора, няма да ползвам асансьора, само гримьорната, обличам костюма и играя, а след представлението бързо ще напусна сградата, в която имах 30 сезона!“, с огорчение и сарказъм отбелязва Елмазов в социалната мрежа.

Засега не е ясно дали и останалите артисти, които не са на щат в Народния, а играят на първата сцена, ще трябва да бъдат легитимирани с такива накърняващи достойнството баджове – например голямата актриса Мария Стефанова, или нареждането ще се спазва стриктно само към непокорните, които искаха оставката на директора и подкрепят Александър Морфов в неговия протест срещу него.

„Всички вече сме „обозначени“ в нашия театър. А имаме представление след малко и това, разбира се, не ни прави по-добри или по-лоши артисти. Щатни, нещатни, гост-посетители… Камен Донев е гост-посетител, това пише на неговата табелка, което е смешно, защото Камен е голям артист и би трябвало най-малкото портиерът да го познава“, коментира за „Сега“ Албена Колева преди началото на спектакъла „Животът е прекрасен“ тази вечер.

Тя, Валери Йорданов, Камен Донев, Рени Врангова, Теодор Елмазов и др. застанаха твърдо на страната на Александър Морфов и защитиха режисьора, когато той протестира с надраскване на вратата на бившата пиарка на театъра Велислава Кръстева, несъгласен с демонстрацията на политическите й обвързаности с ДПС. Василев дълго време не можа да овладее ситуацията, наострила хората в театъра едни срещу други, и в крайна сметка след месеци уволни дисциплинарно главния си режисьор, благодарение на чието име в концепцията спечели по-рано конкурса за директорския пост. В същото време пък Кръстева подаде оставка (по молба на директора). Сега в театъра се шегуват, че непокорните актьори ще трябва да излизат и на сцената с табелки „гост-посетител“.

„Майтапът настрана, има много по-сериозни проблеми в театъра – назначени са от всякъде, във всички служби хора, които нищо не разбират от театър, не познават никого, нямат представа къде се намират. Те се разпореждат, дават акъли, превеждат те през сцената, поемат отговорност за осъществяването на представлението, за безопасността, с която се движим и т. н. Силно се надявам да не съм лош пророк – дано не се случи нещо, което да докаже думите ми по много по-трагичен начин“, възмути се пред „Сега“ актрисата Албена Колева, обезпокоена от некомпетентността на новите назначени от Василев кадри.

Дъщерята на големия Тодор Колев призна, че въпреки всичко тя и съмишлениците й репетират и играят на сцената в нормална обстановка. „Човек трябва да премине и през тези уроци. Ние сме хора с висок дух и ще се държим до последно, не може да ни уплаши някакъв администратор, при това некадърен“, отбеляза Колева и потвърди, че тя й колегата й Валери Йорданов въпреки позицията си в конфликта продължават да са в щатния екип. Актьорите, които се обявиха против методите на управление на директора Василев, почти не го виждали – те твърдят, че на третия, „директорския“ етаж, пази специална охрана.

https://www.segabg.com/

2 Коментара

Чичо

преди 10 месеца

С нетърпение чакам алхимикът да прочете още някой цитат!?

Коментирай

Чичо

преди 10 месеца

С нетърпение чакам алхимикът-премиер да прочете още някой цитат!?

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.