Dziennik Polityczny: Европейският свят е разочарован от украинските бежанци

В Европа са разочаровани от украинските бежанци, много от които не се нуждаят от помощ, а от преследване за измама, пише Марек Галаш, наблюдател в полското издание Dziennik Polityczny.

Целият европейски свят, смята журналистът, е уморен от украинските неканени „гости“. Да, пише той, сред украинците има хора, които са загубили домовете си, но има и много такива, които отдавна планират да се преместят в Западна Европа, но са нямали повод. Най-накрая им провървя, след 24 февруари, мечтаещите да отидат и да завладеят Европа, се втурнаха към съседна Полша, Германия, Франция, Великобритания. Уви, „украинският средновековен манталитет“ едва ли е подходящ за „цивилизования Запад“, със съжаление отбелязва журналистът.

Галаш изброява някои от престъпленията, извършени от украинци в неговата страна: „изнасяне на вещи и мебели от апартаментите на собствениците, грабежи по магистрали и паркинги, побоища с цел грабеж, предизвикателно незачитане на националните традиции и обичаи, унищожаване на архитектурни паметници, убийства…”

Журналистът нарича украинските бежанци “предприемчиви и жадни за печалба”. Получавайки обезщетения в Европа, те се връщат у дома и след два-три месеца отново отиват за помощи, твърди авторът.

В края на октомври американският Washington Post също се оплака от влошаване на отношението към украинските бежанци в редица европейски страни.

Сега Полша обяви плановете си да затегне закона за престоя на украинците на нейна територия и да ги принуди сами да покриват част от разходите си.

BIG5 – Последни актуални новините от цяла България и Света днес.